Know How Τεχνικές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Ξεκινώντας για καλοκαιρινές διακοπές και απολαύσεις, πάρτε μαζί τη φωτογραφική σας μηχανή και «πιάστε» όσες περισσότερες στιγμές μπορείτε, από τις άπειρες όμορφες που σας προσφέρει η μέρα στη θάλασσα!

Ένας βασικός οδηγός με δέκα απλές σύντομες συμβουλές, θα βοηθήσει ώστε να μη «χαθείτε» σε αυτές τις άπειρες στιγμές.

#1 ΘΕΜΑ

Να θυμάστε πως Beach Photography = Landscape Photography. Πέρα από το μεγαλείο της συνολικής εικόνας που προσφέρει μια ακτή με τη θάλασσα και τον ουρανό, μπορεί να μην αποτελεί πάντα ένα ενδιαφέρον θέμα. Ψάξτε στα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό και με αυτά στήστε τη δική σας σύνθεση. Ποιά είναι αυτά;
– Η άμμος, με τη συνεχή σχέση της με το νερό και τον αέρα, δημιουργεί ενδιαφέροντα σχήματα και υφές. Τα «κάστρα στην άμμο» είναι μια καλή ίδεα και πάντα θα μαγεύουν…
– Οι πέτρες και τα βότσαλα, έχουν διαφορετικό μέγεθος, χρώμα, σχήμα, υφή και δημιουργούν το καθένα τους διαφορετική αίσθηση.
– Το κύμα βγάζει διάφορα αντικείμενα, που ως παιδιά φανταζόμασταν πως ίσως προέρχονται απο κάποιο ναυάγιο κλπ, τα οποία πολλές φορές είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Κορμοί δέντρων, κλαδιά, ξύλα, φελιζόλ, πλαστικά κομμάτια, τμήματα κογχυλιών κ.ά. –  όλα λαξεμένα με την καλλιτεχνική μαεστρία της φύσης.

Photo: Σάκης Γιάντσιος

– Ψαράκια, γλάροι (εάν βέβαια μπορέσετε να τα «πιάσετε» με το φακό σας).
– Το ίδιο το νερό, σε όλες τις στιγμές του: ήρεμο, φουρτουνιασμένο, ή σαν κύμα που σκάει.
– Άλλα στοιχεία όπως βάρκες, καΐκια, ιστιοπλοϊκά σκάφη, windsurf, κανό, μπορούν να συμμετέχουν και να δημιουργούν μια όμορφη και ενδιαφέρουσα εικόνα.
– Οι άνθρωποι, ιδίως τα παιδιά και οι σιλουέτες τους αλλά και οι δραστηριότητές τους.
– Οι αντανακλάσεις και οι φανταστικές εικόνες που δημιουργούν.
– Ο εξοπλισμός της παραλίας. Ομπρέλες, πετσέτες, βατραχοπέδιλα, κουβαδάκια, σωσίβια κ.ά.

Φωτό: Petr Kratochvil

#2 ΣΥΝΘΕΣΗ

Αναζητήστε τη σύνθεση της εικόνας, η οποία θα αιχμαλωτίσει τον θεατή ή ακόμη καλύτερα θα τον εντάξει μέσα στη σκηνή. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το περιβάλλον, αλλά και με τον ορίζοντα, τις γραμμές οδηγούς (leading lines), την προοπτική, κ.ά. Η αφήγηση μιας ιστορίας σίγουρα θα κάνει την φωτογραφία σας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα (βλ. σχετικό άρθρο).

Photo: Μιχάλης Πατάκος

#3 TIMING
Αποφύγετε τη λήψη στις ώρες που ο ήλιος βρίσκεται ψηλά, καθώς υπάρχει διάχυτο δυνατό σκληρό φως, με έντονα φωτεινές τονισμένες περιοχές (highlights) και παράλληλα έντονα σκοτεινές περιοχές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγονται εικόνες με μεγάλη αντίθεση (contrast) και να εξαφανίζονται οι λεπτομέρειες αλλά και η ισσοροπία ανάμεσα στις φωτεινές και σκοτεινές περιοχές. Φωτογραφίζοντας όμως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα (ακόμη καλύτερα την αυγή και το ηλιοβασίλεμα) είναι λιγότερη η αντίθεση, ενώ παράλληλα υπάρχουν καλύτερης ποιότητας χρώματα, με όμορφες μακρυές σκιές, που τονίζουν την ακτή και προσθέτουν βάθος.

Photo: Σάκης Γιάντσιος

#4 EXPOSURE

Το τοπίο στην παραλία όπως είναι φυσικό είναι ιδιαίτερα φωτεινό, με αποτέλεσμα να εισέρχεται έτσι πολύ φως στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής. Το Auto Exposure δεν βοηθάει, καθώς προσπαθεί να κάνει under exposure τις λήψεις σας. Θα χρειαστεί πειραματισμός. Συνήθως ένα ή δύο stop πιο πάνω από αυτό που δίνει η μηχανή αρκεί, αλλά πάντα εξαρτάται από το τοπίο και το φως της στιγμής.

Photo: Σάκης Γιάντσιος

#5 WHITE BALANCE

Eίναι καλύτερο να θέσετε το White Balance σε μια προκαθορισμένη επιλογή που να ταιριάζει όσο γίνεται καλύτερα στις συνθήκες φωτισμού της ημέρας σας (συνήθως ηλιοφάνεια, συννεφιά).

Σχετικά με τον συντάκτη

Σάκης Γιάντσιος

Σάκης Γιάντσιος

Αρχιτέκτων-Μηχανικός. Από παιδί φωτογραφίζει την αγάπη για το φως, τις σκιές, τα χρώματα. Τις σκέψεις και τις ματιές του πίσω από αυτές τις εικόνες, θα ήθελε να τις μοιραστεί μαζί σας, αλλά και να γνωρίσει τις δικές σας.