Ενδιαφέρουν Νέα

ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΥΠΕΡΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ;

Ποιες ήταν οι διαφορές της με μια τυπική πανσέληνο;

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου που μας πέρασε, ήταν η μεγαλύτερη πανσέληνος των τελευταίος 70 χρόνων! Η τροχιά της Σελήνης την οδήγησε σε απόσταση 356 χιλιάδες χιλιομέτρων από τη Γη, κάνοντας την έτσι να φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη. 

Το φαινόμενο αυτό είχε να εμφανιστεί από τις 26 Ιανουαρίου το 1948 και πρόκειται να ξανα εμφανιστεί στις 25 Νοεμβρίου του 2034. Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα πολλοί φωτογράφοι γυάλισαν τους τηλεφακούς τους και κατέγραψαν αυτό το σπάνιο γεγονός.

Μία υπερπανσέληνος είναι περίπου 14% μεγαλύτερη (σε διάμετρο) και 30% πιο φωτεινή από μία απλή πανσέληνο που βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της απο τη Γη. Ο φωτογράφος Philippe Moussette προκειμένου να δει αυτές τις διαφορές στην πράξη, φωτογράφισε την πανσέληνο δύο φορές με τον ίδιο ακριβώς εξοπλισμό. Μία στις 21 Απριλίου 2016, όταν η πανσέληνος βρισκόταν στην πιο απομακρυσμένη θέση της από τη γη και μία την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 που ήταν στο κοντινότερο.

Χρησιμοποίησε Canon EOS 7D Mark II και έναν τηλεφακό 500mm f/4. Φυσικά μετά έκανε ακριβώς την ίδια περικοπή (crop) και στις δύο φωτογραφίες, προκειμένου να “ζουμάρει” ακόμη περισσότερο στο φεγγάρι. Τέλος, δημιούργησε δύο συγκριτικές εικόνες για να κατανοήσουμε στην πράξη την διαφορά του μεγέθους.

© Philippe Moussette

© Philippe Moussette


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Γιώργος Μασχαλίδης

Επαγγελματίας φωτογράφος, ξεκίνησε να ασχολείται με το μέσο το 2011. Την ίδια χρονιά, συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του photocontest.gr, που σήμερα είναι η μεγαλύτερη ελληνική φωτογραφική κοινότητα, με περισσότερα από 20.000 εγγεγραμμένα μέλη. Είναι συνεργάτης του Photonet από το 2015 και Canon Photographer από το 2018. Επιπλέον, είναι δημιουργός του φωτογραφικού e-shop mycamera.gr και ιδρυτικό μέλος της ομάδας δημιουργών Suit & Tie που ασχολείται με τη φωτογράφιση μυστηρίων.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;