Know How

5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΒΕΛΤΙΩΝΕΣΑΙ ΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Καιρός για …αυτο-ανάλυση!

Όποιο κι αν είναι το σημείο αφετηρίας ενός δημιουργού στη φωτογραφική του διαδρομή, εύλογα ο στόχος είναι ένας: η εξέλιξη! 

Προκειμένου αυτή να επιτευχθεί, είναι απαραίτητο οι λήψεις σας να περάσουν τη βάσανο της κριτικής – όχι και η ευκολότερη διαδικασία ασφαλώς, ειδικά αν επιχειρείτε να συνδυάσετε την κριτική με την αυτοκριτική. Το σχετικό όφελος που θα αποκομίσετε, ωστόσο, αξίζει τον κόπο!

Χέρι βοήθειας στην προσπάθεια προσφέρει ο φωτογράφος Mark Denney ο οποίος συνέταξε μια λίστα από πέντε σημάδια που καταδεικνύουν με σαφήνεια αν βρίσκεστε στο σωστό δρόμο ή όχι. Ας τα δούμε!


1. Καλύτερη σύνθεση

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να αξιολογήσετε αν οι συνθετικές δεξιότητές σας βελτιώνονται είναι να επανεξετάσετε τις παλιές σας λήψεις. Πολλές φορές αφού λ.χ. ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας στα social media, δεν επιστρέφετε προκειμένου να τις ξαναδείτε. Έτσι χάνονται ουσιαστικά, ειδικά εάν ανεβάζετε συχνά νεό υλικό. Ωστόσο, μόνο όταν βλέπετε τις προηγούμενες λήψεις σας μπορείτε να εκτιμήσετε αν βελτιώνεστε ή όχι.

τότε…

Η παραπάνω εικόνα είναι η πρώτη που μοιράστηκε ποτέ ο Denney στα social media. Εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτήν, ωστόσο τώρα καταλαβαίνει ότι ήταν μία λήψη γεμάτη λάθη: φιλοξενεί γραμμές που δεν οδηγούν σε τίποτα ενδιαφέρον και ένα  …παρά-φουσκωμένο ήλιο!

…και τώρα!

Προσέξτε τώρα και μια εικόνα που τράβηξε πρόσφατα. Διαθέτει πολύ καλύτερη σύνθεση, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή τόσο στις  λεπτομέρειες του προσκηνίου όσο και του φόντου, ενώ έχουν επιλεγεί και οι κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές, προκειμένου να οδηγηθεί το μάτι σωστά μέσα στην εικόνα.

2. Έμφαση στη χρήση του ιστογράμματος

Ο Denney, όπως και κάθε άλλος φωτογράφος στην αρχή της καριέρας του, βασιζόταν περισσότερο στην εικόνα που έβλεπε από την οθόνη της κάμεράς του παρά στο ιστόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από τις εικόνες του, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, «υπέφεραν» από υποέκθεση. Μάθετε πώς λειτουργούν τα ιστογράμματα και αρχίστε να τα χρησιμοποιείτε όταν φωτογραφίζετε. Η εμπιστοσύνη σε αυτά είναι ένα ξεχωριστό σημάδι βελτίωσης.

3. Διεύρυνση αριθμού των φακών

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχετε τον καλύτερο φακό που κυκλοφορεί. Απλά, όταν μπείτε στη διαδικασία να αναζητάτε τη δυνατότητα χρησιμοποίησης περισσότερων και διαφορετικών φακών για να έχετε μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές στις λήψεις σας, έχετε άλλη μια επιβεβαίωση πως κινείστε σωστά.

4. Προσεκτικότερη επιλογή στο φως

Όλοι γνωρίζουν την αξία που έχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για τη φωτογραφία. Ωστόσο, περισσότερο κι από το χρώμα και τις υπέροχες ανταύγειες στον ουρανό που προσφέρει π.χ. το λυκόφως και το λυκαυγές, οι λήψεις στις ώρες της ημέρας που προσφέρουν την κατάλληλη υφή για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εφέ, όπως αυτό που βλέπετε στη λήψη που ακολουθεί, μαρτυρούν πως προχωράτε από το καλό προς το καλύτερο.

5. Επεξεργασία χωρίς υπερβολές

Εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει ένας αρχάριος φωτογράφος από έναν έμπειρο επαγγελματία – αρκεί να προσέξει κανείς τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο καθένας τις φωτογραφίες του. Υπάρχουν, βλέπετε, έντονες ενδείξεις (διάβαζε: λάθη) στην τακτική του πρώτου: υπερβολικός κορεσμός, υπερβολική χρήση του clarity, λάθος white balance, έντονο εφέ HDR και υπερβολικό sharpening. Όταν αυτά τα χαρακτηριστικά αρχίζουν να εκλείπουν, προκύπτουν εικόνες όπως η παρακάτω – και περισσότερα βήματα προς τα εμπρός έχουν επιτευχθεί!

Δείτε την ανάλυση όλων των παραπάνω, στο video που ακολουθεί:

Aφού μελετήσετε/μελετήσατε τα παραπάνω, ρίξτε μια ματιά στις παλιές δουλειές σας, έχοντας αυτά τα κριτήρια στο μυαλό σας, και κρίνετε μόνος (-η) σας: Βελτιώνεστε ως φωτογράφος;

Σχετικά με τον συντάκτη

Νίκος Κατσουλώτος

Νίκος Κατσουλώτος

Υποψήφιος Διδάκτορας στον Τομέα των Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Το 2012 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο το σχεδιασμό πολιτικής αφίσας στo Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ (Ακαδημία Τεχνών). Είναι απόφοιτος του Tμήματος Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ της Αθήνας (2011).

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο