Know How Τεχνικές

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΝΑΣ ΠΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ!

Τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα ενδεχομένως φαντάζεσαι!

Όσον κι αν αγαπάς τη φωτογραφία, με το πέρασμα του χρόνου, κινδυνεύεις να πέσεις στην παγίδα της επανάληψης και της ρουτίνας. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να θεωρήσεις ότι έχεις χρησιμοποιήσει κάθε πιθανό ή απίθανο τρόπο για να κάνεις μια λήψη, οπότε αναρωτιέσαι πώς (ή ακόμα χειρότερα: αν) μπορείς να συνεχίσεις. Αντιμετωπίζοντας τη δυσκολία αυτή, ρισκάρεις να χάσεις το πάθος σου για το χόμπι σου ή ακόμη και για τη δουλειά σου.

Το photoargus.com δημοσίευσε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό άρθρο, στο οποίο τονίζει ότι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναζωπυρώνεις διαρκώς την αγάπη σου για τη φωτογραφία είναι να επικεντρωθείς στη δημιουργική σου ανάπτυξη. Η δημιουργικότητα σε βοηθά να προσεγγίσεις το μέσο με ένα νέο τρόπο και να ανακαλύψεις νέες μεθόδους για να τραβάς τις εικόνες σου. Παράλληλα, κάνει την όλη διαδικασία πιο διασκεδαστική!

Ιδού ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Πίστεψε ότι μπορείς να γίνεις πιο δημιουργικός

Το πρώτο βήμα για να γίνεις πιο δημιουργικός, είναι να το πιστέψεις. Πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει πιστεύοντας πως η δημιουργικότητά μας είναι περίπου… προκαθορισμένη. Πιστεύουμε δηλαδή πως κάποιοι τυχεροί έχουν γεννηθεί ως δημιουργικές διάνοιες ενώ κάποιοι άλλοι όχι, συνεπώς δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη μοίρα μας και να αναπτύξουμε το ταλέντο μας. Πολύ απλά, όλη αυτή η θεώρηση των πραγμάτων είναι λάθος. Εάν δεν πιστεύεις (πρώτος εσύ!) στον εαυτό σου, δε θα προοδεύσεις.  

Φωτό: Βenoit Αlluin

2. Εξάσκησε τον εαυτό σου να βλέπει διάφορες λύσεις

Ως φωτογράφος, προσπαθείς να λύσεις το πρόβλημα του να τραβάς μοναδικές φωτογραφίες. Καλό είναι να γνωρίζεις πως πρόκειται για ένα πρόβλημα με πολλές διαφορετικές λύσεις και να μην αρκείσαι μονάχα σε μία ή δύο από αυτές. Μερικά απλά tips σχετικά: 

  • Πριν τραβήξεις μια εικόνα, σκέψου τρεις – τέσσερις διαφορετικούς τρόπους για να την υλοποιήσεις.

  • Σκέψου επίσης πώς θα μπορούσες να δημιουργήσεις μια εξίσου καλή λήψη αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές (φωτισμός / καιρικές συνθήκες / μηχανή / ρυθμίσεις / ύφος λήψης κ.ο.κ.)

  • Ερεύνησε τη δουλειά άλλων φωτογράφων και ανακάλυψε άλλους (νέους) τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να τραβήξεις ένα παρόμοιο θέμα.

3. Μάθε νέα πράγματα

Η δημιουργικότητα συνήθως δεν εμφανίζεται ως …από μηχανής θεός! Οι περισσότερες καινοτομίες και τα νέα δημιουργήματα της τέχνης βασίζονται σε ιδέες και τεχνικές που ήδη υπάρχουν και συνδυάζονται εκ νέου με τρόπο που επιτρέπει στην εξέλιξη να προχωρήσει ένα ή περισσότερα βήματα παραπέρα. Ο Steve Jobs π.χ. δεν εφηύρε τον προσωπικό υπολογιστή ωστόσο τον πήγε σε άλλο επίπεδο. Η ικανότητα να συνδυάζει κανείς διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα είναι σημαντικό μέρος της δημιουργικότητας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητάς συνεχώς νέες πληροφορίες. Όσες περισσότερες, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Όταν μαθαίνεις για κάποια νέα τεχνολογία ή θεματολογία, ακόμη κι αν αυτή δε σχετίζεται άμεσα με τη φωτογραφία, ανοίγονται νέα μονοπάτια στο δρόμο του να τραβάς ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Άσε,  λοιπόν, ελεύθερη την περιέργειά σου να σε μεταφέρει σε άγνωστα μέρη. Θα ανακαλύψεις πθανότατα έναν εντελώς καινούργιο και πρωτότυπο τρόπο να τραβάς φωτογραφίες.

Φωτό: Elizme

4. Δεν είναι κακό να αποτύχεις!

Μπορεί να σου φανεί παράδοξο, ωστόσο αν κάθε σου φωτογραφία είναι …”καταπληκτική”, τότε μάλλον κινδυνεύεις να μείνεις στάσιμος από άποψη δημιουργικότητας! Εξελίσσεσαι μόνο προσπαθώντας νέα πράγματα. Άλλωστε, όταν ασχολείσαι με κάτι το καινούργιο, είναι λογικό να αποτυγχάνεις ορισμένες φορές. Ένας τρόπος για να σιγουρευτείς οτι εξελίσσεσαι δημιουργικά είναι να καταγράφεις τα ποσοστά “αποτυχίας” σου -λήψεις δηλαδή που ο ίδιος (-α) χαρακτηρίζεις μη ικανοποιητικές- ανά τακτά διαστήματα. Ο στόχος είναι να προσπαθείς να βελτιώνεις αυτά τα ποσοστά με την πάροδο του χρόνου.

Φωτό: Shane Taremi

5. Βρες ελεύθερο χρόνο στη ζωή σου

Γίνεσαι περισσότερο δημιουργικός όταν εναλλάσσεις περιόδους έντονης δράσης με περιόδους χαλάρωσης. Τις περισσότερες φορές παραβλέπουμε το κομμάτι της χαλάρωσης, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό για τη δημιουργικότητα όσο και η περίοδος με τη δουλειά και τη συγκέντρωση που αυτή απαιτεί. Νέες ιδέες και λύσεις εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις: κατά τη διάρκεια λ.χ. ενός χαλαρωτικού μπάνιου και ενώ δεν σκέφτεσαι κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα, ξαφνικά σου έρχεται η λύση του. Ακόμη όμως κι αν δεν έρθει η …επιφώτηση κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης, θα γεμίσεις τις μπαταρίες σου και στη συνέχεια, όταν ξεκινήσεις πάλι να επικεντρώνεσαι στη φωτογραφία, θα είσαι έτοιμος (-ή) για νέες λήψεις που θα σε κάνουν υπερήφανο (-η)!

 – Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Simon Gardiner


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Γεώργιος Σκουντριανός

Φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το 2017. Αγαπά τη δημοσιογραφία και τη φωτογραφία και η ενασχόλησή του με το site τον βοηθά να ασχοληθεί με τα δύο αντικείμενα που προτιμά. Στον ελεύθερο χρόνο του αναζητά ιδέες για νέες γαστριμαργικές δημιουργίες...

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;