Ενδιαφέρουν Νέα

ΣΟΥΗΔΙΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Mια υπόθεση με πολλές πτυχές, η οποία θέτει ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας, την περασμένη Δευτέρα 4/4/16, έκρινε ένοχη την Wikimedia Σουηδίας, για παραβίαση νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, επειδή η τελευταία παρείχε δωρεάν πρόσβαση, σε βάση δεδομένων που διατηρεί, σε φωτογραφίες έργων τέχνης, χωρίς τη συγκατάθεση των καλλιτεχνών που τα δημιούργησαν.

Το Δικαστήριο έλαβε την παραπάνω θέση, διευθετώντας τη διαφορά που είχε ανακύψει μεταξύ της Wikimedia και της BUS (Bildupphovsrätt i Sverige – Visual Copyright Society Sweden) η οποία αντιπροσωπεύει (μεταξύ άλλων καλλιτεχνών) ζωγράφους, φωτογράφους, εικονογράφους, γλύπτες και σχεδιαστές της χώρας.

Η Wikimedia, τμήμα του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού που βρίσκεται πίσω από την Wikipedia, έχει αναρτήσει στη βάση δεδομένων που αναφέρθηκε, φωτογραφίες “ελεύθερες δικαιωμάτων” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ευρύ κοινό, για εκπαιδευτικούς ή τουριστικούς σκοπούς. Η BUS κινήθηκε δικαστικά εναντίον της, διότι η παραπάνω ενέργεια έγινε χωρίς τη συγκατάθεση των δημιουργών των συγκεκριμένων έργων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της BUS, υποστηρίζοντας ότι ενώ μεν τα μεμονωμένα άτομα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν τα έργα τέχνης που εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, είναι “ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα”  το να αναρτηθούν οι φωτογραφίες αυτές σε βάση δεδομένων και να γίνουν έτσι διαθέσιμες για ελεύθερη και απεριόριστη χρήση.

“Μια τέτοια βάση δεδομένων μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μια διόλου ασήμαντη εμπορική αξία. Το δικαστήριο διαπιστώνει ότι οι καλλιτέχνες διατηρούν δικαιώματα ως προς την αξία αυτή (The court finds that the artists are entitled to that value)” αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Το ακριβές ύψος της αποζημίωσης που πρέπει να καταβάλει η Wikimedia στην BUS θα καθοριστεί, από περιφερειακό δικαστήριο της Στοκχόλμης, σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η Wikimedia Σουηδίας εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση: “Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δείχνει ότι έχουμε ένα νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, που είναι ξεπερασμένος από την εποχή και αντιμετωπίζει με ανεπάρκεια την ψηφιακή πραγματικότητα που όλοι ζούμε” αναφέρει σχετικά σε δική της ανακοίνωση. Παρατηρεί δε πως και οι τουρίστες που βγάζουν selfies σε διάσημα αξιοθέατα της χώρας, και κατόπιν τις αναρτούν και τις μοιράζονται στο Διαδίκτυο, μπορεί  να θεωρηθεί πως επίσης προχωρούν σε παραβίαση των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στο δικό της σχόλιο, τέλος, η BUS αποκαλύπτει πως η Wikimedia είχε αρνηθεί να υπογράψει μια συμφωνία αδειοδότησης που “θα είχε κόστος λίγες εκατοντάδες ευρώ ετησίως” και αντ’ αυτού “επέλεξε να δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για αμοιβές δικηγόρων.”

Φωτό: Brendan Smialowski/AFP/Getty Images – από www.theguardian.com


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;