Photo Fun

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΡΑΤΣΕΣ: “FANBOYS & FUNGIRLS”

…και «τραβώ μόνο σε RAW»!

Fanboys και fangirls; Ναι, έχουμε και από αυτούς (-ες) και δεν εννοώ τους καλό φίλους και τις καλές φίλες του Chum Chum αλλά όλους αυτούς (-ες) που διατηρούν όρκους σιωπής και δεσμούς αίματος με τη μάρκα που έχουν επιλέξει.

Κοινώς, μόνο η δική τους εταιρία τα έχει όλα καλώς καμωμένα και ο δυστυχής ανταγωνισμός τρέχει και δε φτάνει. Κλείνουν τα μάτια στις κατασκευαστικές γκάφες και αβλεψίες του δικού τους «οίκου» και μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη ράτσα «παίζω ξύλο στα fora». Σπαταλούν περισσότερο χρόνο στο να παραθέτουν τις «εκπληκτικές» δυνατότητες της δικής τους μάρκας παρά στο να είναι έξω και να φωτογραφίζουν.

Μπορούν σχεδόν να πείσουν τον συνομιλητή τους ότι, δεν μπορεί, όλο και κάποιο ποσοστό ή μετοχές πρέπει να βρίσκεται στη μέση ή έστω κάποιο άλλο οικονομικό όφελος που να δικαιολογεί τέτοιες κατασκευαστικές «παρωπίδες».

Αποτελούν αγαπημένο «παιδί» των εταιριών και τραβούν μεγάλα καταναλωτικά «ζόρια» σε διάφορες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα μια third party μάρκα λανσάρει κάποιον εξαιρετικό (και φθηνότερο) φακό από τον «native».

Μην ξεγελιέστε. Αργά ή γρήγορα αλλάζουν «στρατόπεδο», έστω και στα μουλωχτά, έστω και δειλά δειλά…

«Tραβώ μόνο σε RAW»

Η ράτσα που αυτό-καλείται να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι, τον επαγγελματία από τον ερασιτέχνη, το «σοβαρό» φωτογράφο από τον άσχετο.

Με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία, κάνει τον προαναφερθέντα διαχωρισμό με αστεία και καινοφανή επιχειρήματα. Βασικότερο αυτών, η μετέπειτα μεγάλη ευελιξία που προσφέρει το συγκεκριμένο είδος αρχείου στην επεξεργασία στον υπολογιστή. Αν τους δεις με συμπάθεια και συνεχίσεις τη συζήτηση ρωτώντας «ευελιξία ως προς τι ακριβώς», θα λάβεις απαντήσεις όπως «καλύτερη δυνατότητα στο κροπάρισμα, στην αφαίρεση αντικειμένων, στο να φέρεις πιο σωστά το χρώμα» και πολλά άλλα.

Ο δικός μου αντίλογος σε όλο αυτό; Αν ξέρεις τί κάνεις την ώρα της λήψης, αν γνωρίζεις σύνθεση, φωτισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται, ένα καλοτραβηγμένο και μικρότερο σε μέγεθος JPEG είναι απείρως προτιμότερο από ορδές τεράστιων RAW που βρίθουν λαθών και περιμένουν την προαναφερθείσα «ευελιξία» στην επεξεργασία.

Ας μάθουμε λοιπόν σωστά Φωτογραφία, κυρίες και κύριοι, και ας στουμπώσουμε με λιγότερα GB τους σκληρούς δίσκους μας. Δεν θα το μετανιώσουμε.

Στείλτε τα δικά σας σχόλια για τις φωτογραφικές ράτσες των Ελλήνων
στη σελίδα του περιοδικού στο Facebook!
 






Aρθρογράφος

Bαγγέλης Δελέγκος

Eπαγγελματίας φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας, συγγραφέας και αρθρογράφος. Για περίπου 25 χρόνια, ειδικεύεται στην ταξιδιωτική φωτογραφία και στο τοπίο (έχοντας βέβαια ασχοληθεί και με την πλειοψηφία του θεματικού εύρους αυτής της τέχνης), με τη δουλειά του να έχει δημοσιευθεί σε κάθε μεγάλο ελληνικό περιοδικό και εφημερίδα, παράλληλα με τη συνεργασία του με γνωστούς εκδοτικούς οίκους και φωτογραφικά πρακτορεία της χώρας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, έχει συνεργαστεί με όλα τα ελληνικά φωτογραφικά περιοδικά, ως δοκιμαστής νέων προϊόντων και τεχνικός συντάκτης, ενώ έχει παραδώσει πληθώρα φωτογραφικών σεμιναρίων και ολοκληρωμένων κύκλων μαθημάτων σε σχολές, λέσχες, δήμους, φωτογραφικές ομάδες και στα πλαίσια των καθηκόντων του ως Brand Ambassador για μεγάλες εταιρείες.