Know How Τεχνικές

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ!

Γιατι το αληθινό είναι πάντα πιο εντυπωσιακό!

Ερευνώντας το οπτικό μέσο του cinemagraph καθημερινά βλέπω δεκάδες παραδείγματα που με εντυπωσιάζουν. Πρόσφατα, έπεσα πάνω σε μια εξαιρετική σύλληψη και σύνθεση που με έκανε να ψάξω λίγο παραπάνω το πώς δημιουργήθηκε.

Πρόκειται για μία σύνθεση του φωτογράφου Jimmy Cheung με έδρα την Νέα Υόρκη. Ο ίδιος ήθελε να αποτυπώσει την κίνηση της φωτιάς ενώ θα έκαιγε επάνω στο μοντέλο του, αλλά ήθελε να το κάνει με πραγματική φωτιά! Τι έκανε λοιπόν;

Ορίστε η λίστα με τα πράγματα που θα χρειαστείτε για το εφέ:

  1. Υγρό πιάτων
  2. Σπρέι βουτανίου
  3. Λεκάνη με νερό
  4. Αναπτήρας

Ο ίδιος ο δημιουργός τονίζει:Κάντε το με δική σας ευθύνη. Και πάντα με προσοχή. Κατά προτίμηση έχετε κάποιο φίλο δίπλα, έτοιμο για βοήθεια”. Και συνεχίζει, αποκαλύπτοντας τα βήματα: “Πρώτα, γεμίστε μια λεκάνη με νερό και υγρό πιάτων. Στη συνέχεια, ανακατέψτε ομοιόμορφα. Εισάγετε αέριο βουτάνιο στο υγρό (αυτό θα δημιουργήσει φυσαλίδες πάνω από το μείγμα). Πάρτε ορισμένες φυσαλίδες με το χέρι σας και ανάψτε φωτιά. Η φωτιά θα καεί μόνο για ένα δευτερόλεπτο, συνιστώ να βρέξετε το χέρι σας με νερό για προστασία”.

Δείτε πώς γίνεται μέσα από ένα επεξηγηματικό βίντεο του CrazyRussianHacker στο YouTube, που χρησιμοποίησε ως οδηγό ο Cheung. 

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.