Διαγωνισμοί Διεθνείς Διαγωνισμοί

DAYS JAPAN: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΥΙΖΑ ΓΚΟΥΛΙΑΜΑΚΗ!

Το ελληνικό φωτορεπορτάζ στην 1η γραμμή.

Στην διοργάνωση 11th DAYS JAPAN International Photojournalism Awards 2015 βραβεύθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Special Prize by Jury) η δουλειά Kiev’s revolution που η φωτορεπόρτερ Λουίζα Γκουλιαμάκη, του ελληνικού τμήματος του Γαλλικού Πρακτορείου AFP, δημιούργησε κατά τις μέρες των μεγάλων ταραχών στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2014.

Στο φετινό διαγωνισμό στάλθηκαν 4000 δουλειές από 47 χώρες. H Λουίζα Γκουλιαμάκη δεν γνωρίζει, φυσικά, για πρώτη φορά την καταξίωση εκτός των συνόρων: θυμίζουμε λ.χ. το αφιέρωμα του Photonet στο Φεστιβάλ Visa Pour L’ Image το 2012, όπου συμμετείχε, μαζί με τους Άρη Μεσσίνη και  Άγγελο Τζωρτζίνη, με την έκθεση “The Shock Wave in Greece” από τις ταραχές στους αθηναϊκούς δρόμους.

Επιστρέφοντας στη διοργάνωση Days Japan, το πρώτο φετινό βραβείο απέσπασε ο φωτογράφος John Moore του πρακτορείου Getty Images για τη δουλειά του Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital.

11th DAYS JAPAN International Photojournalism Awards 2015 - 1η θέση: John Moore

Tο δεύτερο βραβείο μοιράστηκαν ο Valery Melnikov της Rossiya Segodnya για τις λήψεις της δουλειάς του Black days of Ukraine και ο Mahmoud Hams του AFP για τις λήψεις του από τη Λωρίδα της Γάζας, με τίτλο GAZA

11th DAYS JAPAN International Photojournalism Awards 2015 - 2η θέση: Mahmoud Elhams

To τρίτο βραβείο μοιράστηκε από κοινού στην Mary Calvert, του ZumaPress, για το εκτενές φωτογραφικό θέμα Sexual Violence in America’s Military, στον Ismail Ferdous, του Corbis, για τη δουλειά του Kobani Siege, και στον Dennis Sabangan του EPA, για τις φωτογραφίες του με τίτλο Uprooted, από τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Rammasun, που χτύπησε τις Φιλιππίνες τον Ιούλιο του 2014.

11th DAYS JAPAN International Photojournalism Awards 2015 - 3η θέση: Mary Calvert

Το Days Japan δημιουργήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, με σκοπό την καταγραφή και μετάδοση των γεγονότων μέσα από τις φωτογραφίες. Τα βραβεία του ξεκίνησαν να απονέμονται το 2005.

 






Aρθρογράφος

Χριστίνα Καλλιγιάννη

Συνεργάτης του Photonet επί μακρά σειρά ετών. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως μετά φωτογραφία στην E.S.P. Το 2002 ξεκίνησε να εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος, με μακροχρόνιες συνεργασίες με τα περιοδικά “ΓΕΩτρόπιο” της “Ελευθεροτυπίας”, "Κ" και "Ταξίδια" της “Καθημερινής”, στα πλαίσια του ταξιδιωτικού και του ελεύθερου ρεπορτάζ. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε το δικό της φωτογραφικό στούντιο, το STUDIO 18.12, με βασικά αντικείμενα τη φωτογράφιση πορτρέτου, προσωπικού, επαγγελματικού, οικογενειακού και μόδας. Από το 2016 μέχρι το 2018 συμμετείχε στην διοργάνωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας / Medphoto Festival, έχοντας αναλάβει το Γενικό Συντονισμό της οργάνωσης του Φεστιβάλ. Σήμερα εξακολουθεί να φωτογραφίζει, με ιδιαίτερη αγάπη στα πορτρέτα και τους εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για το Γενικό Συντονισμό του Αthens Photo World, ενώ κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο "Στιγμές Παράλληλες" (εκδόσεις Χάρτινη Πόλη).