Photo Specials

…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΤΡΑΒΑΤΕ ΚΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!

…συμβαίνει (συχνά!) ακόμα και στους κορυφαίους δημιουργούς του μέσου.

Εάν βρίσκεστε στο χώρο για καιρό, το γνωρίζετε ήδη: υπάρχουν μέρες που οι λήψεις σας δεν σας ικανοποιούν καθόλου, όσο σκληρά και να προσπαθείτε. Η απογοήτευση κυριαρχεί, ειδικά όταν γίνονται συγκρίσεις με τις υπέροχες, εμπνευσμένες φωτογραφίες που τραβούν οι επαγγελματίες.

Ορίστε λοιπόν, ένα διαφορετικό βίντεο από το κανάλι του καταξιωμένου φωτογράφου πορτρέτων Μanuel Ortiz στο Υou Tube: σε αυτό παραδέχεται κι’ εκείνος ότι τραβά κακές φωτογραφίες! Μοιράζεται τη σχετική εμπειρία του μέσα από μια φωτογράφηση που δεν πήγε όπως τη σχεδιάσε, αφενός για να το αποδείξει αφετέρου για να καταδείξει ότι δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεστε άσχημα!

Όλοι βιώνουν «εκείνες» τις μέρες, τις εβδομάδες, ακόμη και τους μήνες: βγαίνουν και τραβάνε φωτογραφίες, και πολλές από αυτές …απλά δεν βγαίνουν σωστά!  Μα πώς καταφέρνουν οι φωτογράφοι που θαυμάζετε να έχουν μόνο καλές φωτογραφίες; Ε, λοιπόν, αυτό συμβαίνει διότι σας δείχνουν μόνο τις καλές λήψεις! Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και οι καλύτεροι φωτογράφοι τραβούν πολλές κακές εικόνες και έχουν τις άσχημες μέρες τους.

Σκεφτείτε όμως και το εξής: αν τραβήξετε κάποιες «κακές» φωτογραφίες, σημαίνει ότι δεν φοβάστε να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Όταν πειραματίζεστε με νέες τεχνικές, γωνίες, τοποθεσίες και συνθέσεις, είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να προκύψουν λάθη – ωστόσο (και) μέσα από αυτά θα μάθετε! Ο Manny στο βίντεό του, υπογραμμίζει ιδιαίτερα την επιλογή του να επιμείνει σε ένα αρκετά κακό κάδρο για μερικές από τις φωτογραφίες του – το κέρδος του είναι ότι προσπάθησε και έμαθε γιατί κάτι δεν βγαίνει σωστά.

Ακόμα, όμως κι αν είστε επαγγελματίας, θα υπάρξουν στιγμές που θα κάνετε «παιδικά» λάθη! Όπως επίσης μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο Manny ήταν τόσο ενθουσιασμένος για την τοποθεσία που βρήκε, που …ξέχασε να αλλάξει την ταχύτητα του κλείστρου! Δεδομένου ότι φωτογράφιζε ένα μοντέλο που περπατά, κατέληξε να τραβήξει πολλές θολές φωτογραφίες προτού θυμηθεί να ελέγξει τις ρυθμίσεις. Συμβαίνει σε όλους, οπότε μη σπεύδετε να κρίνετε (διάβαζε: καταδικάζετε) τον εαυτό σας εξαιτίας αυτού.

Υπάρχει και κάτι άλλο: μερικές φορές, θα είστε σε δημιουργική διάθεση και θα συλλαμβάνετε πολλές ιδέες. Άλλες μέρες δεν θα σας βγαίνει τίποτα. Όταν συμβεί αυτό, μην βιάζεστε και μην αγχώνεστε. Πάρτε το …πιο χαλαρά, θεωρήστε τα πρώτα 20-30 λεπτά των λήψεων ως απλή προθέρμανση και συνεχίστε μέχρι να βρείτε το ρυθμό σας.

Τέλος, να θυμάστε: είναι δεδομένο πως στην πορεία σας θα τραβήξετε πολλές κακές φωτογραφίες και θα έχετε κακές μέρες.Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε κακός φωτογράφος. Μην επιτρέψετε σε κάποιες άτυχες στιγμές να σας δημιουργήσουν ανασφάλεια. Συμβαίνει σε όλους, ακόμη και στους καλύτερους!

Σχετικά με το συντάκτη

Νίκος Κατσουλώτος

Νίκος Κατσουλώτος

Υποψήφιος Διδάκτορας στον Τομέα των Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Το 2012 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό του, με αντικείμενο το σχεδιασμό πολιτικής αφίσας στo Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ (Ακαδημία Τεχνών). Είναι απόφοιτος του Tμήματος Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ της Αθήνας (2011).

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;