Photo Specials

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΦΟΣ

Ίσως η πιο κρίσιμη πρόκληση για οποιονδήποτε εκκολλαπτόμενο (και όχι μόνο) φωτογράφο!

Για όλα τα μεγάλα ονόματα της ιστορίας του μέσου η υπογραφή τους ήταν ουσιαστικά οι ίδιες οι λήψεις τους. Eίναι σαφές πως κάθε δημιουργός που σημάδεψε τη φωτογραφική ιστορία έχει ως σήμα κατατεθέν την προσωπική και μοναδική του ματιά. Το ανεπανάληπτο δικό του ύφος, που δεν μας επιτρέπει να τον συγχέουμε με οποιονδήποτε άλλο.

O αρθρογράφος Geordie Parkin του picturecorrect.com προτείνει σαφείς, συγκεκριμένες και απολύτως χρηστικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου και οι λήψεις σας να αποτυπώνουν τη δική σας αυτόνομη και αυθύπαρκτη ματιά!


…Εντάξει, λοιπόν, έχετε αγοράσει όλο το φωτογραφικό εξοπλισμό που χρειάζεστε: έχετε τρία σώματα μηχανών, 10 φακούς, ένα σωρό φωτιστικά, όλα τα φίλτρα και τα σύνεργα που μπορεί να φανταστεί κανείς! Έχετε διαβάσει τα σχετικά εγχειρίδια και έχετε ήδη αποκτήσει κάποια εμπειρία δημιουργώντας διαφορετικά είδη λήψεων – ωστόσο εξακολουθείτε να μην είστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που επιτυγχάνετε. Έχετε “αντιγράψει” ακόμη και συγκεκριμένα στιλ φωτογράφισης από άλλους δημιουργούς, αλλά και πάλι το μόνο που καταφέρατε είναι να παράξετε καλές μεν αλλά όχι ξεχωριστές εικόνες, τις οποίες κανείς δεν θα αναγνωρίσει αμέσως ως δικά σας κλικ. Με άλλα λόγια, δεν έχετε ξεχωριστό φωτογραφικό ύφος.

Τι είναι όμως το φωτογραφικό ύφος και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας;

Ας ξεκαθαρίσουμε, αρχικά, πως αξία δεν έχει μόνο το αποτέλεσμα καθαυτό, όσο κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθήσει κάποιος για να το διαμορφώσει. Δεν είναι κάτι που γίνεται στιγμιαία. Είναι το αποτέλεσμα των εμπειριών σας, του ποιος είστε και του πώς βλέπετε τον κόσμο. Είναι το συναίσθημα που προκαλείτε στους ανθρώπους που βλέπουν τη δουλειά σας το στοιχείο που την καθιστά μοναδική. Προσωπικό ύφος δε σημαίνει να αντιγράψετε το ύφος κάποιου άλλου, αλλά να κάνετε τις λήψεις σας μια προέκταση του εαυτού σας. Με άλλα λόγια, μην αντιγράφετε τους κορυφαίους, προσπαθήστε να γίνετε ένας από αυτούς!

Πώς μπορείτε να αναπτύξετε το προσωπικό σας ύφος;

  • Ανακαλύψτε με τι είστε παθιασμένοι. Είναι εύκολο να αντιληφθείτε το ποιοι φωτογράφοι είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους, επειδή αυτό είναι εμφανές στις περισσότερες από τις εικόνες τους.
  • Απολαύστε την κάθε φωτογραφία σας για τον ίδιο λόγο. Θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα!
  • Δοκιμάστε νέες και διαφορετικές προσεγγίσεις για να φωτογραφίσετε θέματα που σας προκαλούν το ενδιαφέρον. Κάθε νέα προσπάθεια, σας προσφέρει περισσότερες δεξιότητες και περισσότερες εμπειρίες.
  • Μη φοβάστε να αποτυγχάνετε τραβώντας “κακές” φωτογραφίες. Η υπερπήδηση των αποτυχιών μέσα από τη λήψη καλύτερων εικόνων σάς κάνει καλύτερο φωτογράφο!
  • Αναλάβετε φωτογραφίσεις που ποτέ στο παρελθόν δεν έχετε δοκιμάσει. Προτιμήστε ειδικά εκείνες που δεν έχετε ξαναδεί να υλοποιούνται από άλλους.
  • Αφήστε τη δημιουργικότητά σας να εκφραστεί ελεύθερα. Αγνοήστε τους καθορισμένους κανόνες (καθορισμένους από ποιον άλλωστε;).
  • Εμπνευστείτε! Παρακολουθήστε workshop και σεμινάρια. Μελετήστε φωτογραφικά blogs, περιοδικά και βιβλία.
  • Γίνετε ο κριτικός του εαυτού σας. Κοιτάξτε ξανά το portfolio σας και αναρωτηθείτε πώς θα μπορούσε αυτό να βελτιωθεί. Η δουλειά σας καταφέρνει να σας συναρπάσει ή σας φαίνεται …μία από τα ίδια;
  • Δείξτε δείγματα της δουλειάς σας σε φίλους και σε μέλη της οικογένειάς σας ή επιχειρήστε ένα βήμα ακόμα παραπέρα και εγγραφείτε σε διαδικτυακά forum φωτογραφιών. Γίνετε μέλη φωτογραφικών ομάδων – κοινοτήτων – φορέων. Αντιμετωπίστε όλες τις αρνητικές ανατροφοδοτήσεις (feedback) ως μέσο/κίνητρο περαιτέρω εκμάθησης. Αντιμετωπίστε τα θετικά σχόλια ως επιβεβαίωση ότι κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Πάρτε μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή όπου κι αν πάτε. Το τέλειο πλάνο σάς περιμένει!
  • Ειδικευτείτε σε ένα συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τους άλλους.
  • Αποφασίστε τελεσίδικα το είδος των λήψεων που προτιμάτε. Θέλετε να κάνετε μόνο ασπρόμαυρη φωτογραφία; Προτιμάτε τις εικόνες HDR; Επιλέξτε κάτι συγκεκριμένο και μείνετε συνεπείς σε αυτό, τουλάχιστον για το 90% των προσπαθειών σας. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να περιηγείστε στο portfolio κάποιου βλέποντας αλλού ασπρόμαυρο, αλλού χρώμα και αλλού HDR. Μια τέτοια τακτική μαρτυρά ακριβώς την έλλειψη σαφώς διαμορφωμένου ύφους!
  • Προσπαθήστε να περιγράψετε το ύφος σας σε άλλους: καταγράφετε τη στιγμή, απομονώνετε μια στιγμή δράσης, διηγείστε μια ιστορία ή επιθυμείτε να κάνετε φωτορεπορτάζ; Συναισθάνεστε και  συνειδητοποιείτε καλύτερα ποιος είστε (ποια είναι η δουλειά σας) όταν είστε σε θέση να την αναλύσετε και σε άλλους.

Με τη βοήθεια του χρόνου και όλων των παραπάνω, θα συνειδητοποιήσετε τελικά ποιο είναι πραγματικά το ύφος σας. Μια τελευταία συμβουλή: μην επεξεργάζεστε υπερβολικά τις εικόνες σας. Κρατήστε τις απλές και αυτές θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου!


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: © Thomas Moralez
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.