Ενδιαφέρουν Νέα

ΜΦΘ: IN THE HEART OF THE HEART OF ANOTHER COUNTRY

Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Goethe-Institut Thessaloniki, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Realise, που συνδιοργανώνει η ArtBOX, παρουσιάζουν, σήμερα 15 Ιουνίου, ένα συλλογικό project, το πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και εκθέσεις.

Το πρόγραμμα διαφοροποιείται σε κάθε πόλη όπου πραγματοποιείται: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βηρυττό (19-25 Σεπτεμβρίου 2016). Στη σημερινή εκδήλωση προσεγγίζεται η σχέση της εικόνας με την κρίση στη Συρία, στην Ελλάδα και στον Λίβανο. Πρόκειται για την πρώτη παράλληλη δράση του ΜΦΘ, στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες.

To Realise θέτει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το αποσταθεροποιητικό και γενικευμένο φαινόμενο των κρίσεων: Ποιες όψεις τους προσεγγίζουν; Τι είδους ιδέες και εναλλακτικά μοντέλα αντίστασης μπορούν να διαμορφωθούν; Πώς μπορεί η όποια κρίση να συμβάλλει στην προώθηση στρατηγικών αντίστασης; Με ποιους τρόπους η ίδια η τέχνη και ο πολιτισμός αντιμετωπίζουν κρίση; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί Δημιουργική Ευφυΐα εν καιρώ Κρίσης (Creative Crisis Intelligence);

Προκειμένου να ανιχνεύσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, το Realise διοργάνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη ένα συνέδριο γύρω από τον αντίκτυπο της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή (art for social change) στη βιώσιμη ανάπτυξη μιας πόλης, σε συνεργασία με το project LABattoir του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα Παλιά Σφαγεία.

Στη σημερινή εκδήλωση, το Realise καταπιάνεται με το ζήτημα της κρίσης μέσα από μια κατεπείγουσα οπτική, παρουσιάζοντας το project In the heart of the heart of another country. Στόχος του είναι να προκαλέσει συζητήσεις γύρω από την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και την πολιτική και κοινωνικοπολιτική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Λίβανο, να επιδιώξει συσχετισμούς ανάμεσα στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αντιστέκονται σε αυτές τις περιοχές, και να εξετάσει πώς η παρουσία μετατοπισμένων ανθρώπων –των επονομαζόμενων μεταναστών ή προσφύγων– επιδρά στις καλλιτεχνικές και ακτιβιστικές πρακτικές σ’ αυτές τις τρεις χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές έργων βίντεο, ντοκιμαντέρ και μυθοπλαστικών ντοκιμαντέρ, καθώς και μια συζήτηση γύρω από την τρέχουσα κατάσταση. Καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ερευνητές θα μοιραστούν και θα ανταλλάξουν σκέψεις, μεθόδους και πρακτικές για να αναλύσουν, να παρέμβουν και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές εντός των τρεχόντων κοινωνικοπολιτικών μετασχηματισμών που συμβαίνουν στις τρεις χώρες.

  • Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης – Αποθήκη Α’, Λιμάνι Θεσσαλονίκης
    Ναυάρχου Βότση 3
  • Ώρες διαξεαγωγής: 18:00-23:30
  • Είσοδος Ελεύθερη

 – Η φωτογραφία είναι από την ταινία μικρού μήκους της Randa Maddah “Light Horizon”


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;