Smartphones - action cameras Δοκιμές

LG G5

Διαθέτει μεταλλικό φινίρισμα με slide out αποσπώμενη μπαταρία και modular σχεδιασμό.

Με την ανακοίνωση της συγκεκριμένης συσκευής, ένα χρόνο περίπου πριν, η εταιρία τόλμησε να κάνει πραγματικότητα τα αρθρωτά smartphones. Μια κίνηση που είναι σίγουρα θετική και ελπιδοφόρα για το μέλλον των κινητών τηλεφώνων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, βέβαια, μιλάμε για εν μέρει αρθρωτό smartphone, και όχι πλήρως όπως τα σχέδια της Google για το Project Ara. Το G5 διαθέτει κλασική εμφάνιση, χωρίς κάτι που να το καθιστά ιδιαίτερο. Αυτό το λιτό στυλ ίσως δεν είναι το ιδανικό για μια ναυαρχίδα, ωστόσο σε κάποιους μπορεί να αρέσει. Μετά από τρεις επιτυχημένες χρονιές, η κορεάτικη εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το βασικό χαρακτηριστικό των συσκευών της. Αυτό δεν είναι άλλο από τα πλήκτρα (ενεργοποίησης της συσκευής, και αυξομείωσης έντασης) που βρίσκονταν στην πλάτη της συσκευής, κάτι που εισήγαγε το 2013 με το G2, και διατήρησε με τα G3 και G4. Το G5 έρχεται στη χώρα μας σε ασημί, χρυσό, ροζ, και σκούρο γκρι χρώμα.

LG G5

Πλέον, στην πλάτη της συσκευής, βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης, το οποίο ενσωματώνει τον ψηφιακό αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και η διπλή κάμερα. Στην μπροστά όψη της συσκευής έχουμε την οθόνη 5,3 ιντσών, την εμπρόσθια κάμερα, το ακουστικό και τους διάφορους αισθητήρες εκατέρωθέν του. Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή του ακουστικού υπάρχει μια ελαφριά καμπύλη η οποία συγκλίνει προς την πάνω πλευρά της συσκευής. Εκεί υπάρχει η θύρα των ακουστικών και ο IR Blaster. Στην κάτω μεριά, βρίσκεται η θύρα σύνδεσης με τον φορτιστή τύπου USB Type C 1.0, το ηχείο και το μικρόφωνο. Στην αριστερή μεριά έχει μετακομίσει το πλήκτρο για την αυξομείωση της έντασης και χαμηλά (κοντά στο τέλος της οθόνης) υπάρχει το κουμπί που ελευθερώνει το αρθρωτό μέρος της συσκευής. Για να γίνει αυτό θέλει να ασκηθεί λίγη δύναμη, κάτι που σημαίνει πως δεν θα το πατήσετε κατά λάθος. Επίσης αξίζει να αναφέρω πως είναι πολύ διακριτικό. Στην δεξιά μεριά υπάρχει το συρτάρι για την κάρτα sim αλλά και την κάρτα μνήμης.

Πιστή απόδοση στα χρώματα και αποδεκτό φλουτάρισμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ξεκινώντας με τις διαστάσεις, το G5 είναι στο σωστό μέγεθος για όλες τις χρήσεις. Παρά τις 5,3 ίντσες οθόνης δεν με δυσκόλεψε στο κράτημα. Πιο συγκεκριμένα οι διαστάσεις του είναι 149,4 x 73,9 x 7,7 χιλιοστά. Το βάρος της ανέρχεται στα 159 γραμμάρια. Στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά, η οθόνη τραβάει το μάτι καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης. Πρόκειται για ένα πάνελ τεχνολογίας IPS και προσφέρει πολύ ικανοποιητικά χρώματα και αντιθέσεις. Η ανάλυσή της ανέρχεται στα 2560×1440 pixels, ενώ τα pixel ανά ίντσα είναι στα 554! Αυτό σημαίνει ότι έχει εξαιρετική ευκρίνεια και οξύτητα. Αξίζει να αναφέρω πως καλύπτεται από το γνωστό και αξιόπιστο Gorilla Glass 4 της Corning.

Στα ενδότερα της συσκευής, τα καθήκοντα του επεξεργαστή αναλαμβάνει ο Snapdragon 820 της Qualcomm. Για το συγκεκριμένο chipset δεν χωράνε και πολλά λόγια, καθώς πρόκειται για την ελίτ του είδους. Πιο αναλυτικά αποτελείται από 4 πυρήνες: οι δύο είναι χρονισμένοι στο 1,6GHz και οι άλλοι δύο στα 2,15GHz. Είναι τεχνολογίας Kryo, και συνοδεύονται από το σύστημα γραφικών Adreno 530. Η μνήμη RAM είναι στα 4GB και προσφέρει απροβλημάτιστο multitasking. Όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, το G5 έρχεται εξοπλισμένο με 32GB αλλά διαθέτει και θύρα microSD που μπορεί να υποστηρίξει κάρτες μνήμης έως 256GB για την επέκταση της χωρητικότητας.

Εξαιρετική ευκρίνεια και σωστή έκθεση.

Η κύρια κάμερα του G5 είναι στα 16MP, με διάφραγμα f/1.8, η ευρυγώνια στα 8MP f/2.4, και η μπροστινή 8MP f/2.0.

Σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχό του, αποτελεί και η θύρα σύνδεσης USB Type-C, η οποία διευκολύνει τη σύνδεση του καλωδίου καθώς μπορεί να συνδεθεί από όποια μεριά κι αν το συνδέσουμε. Μια ακόμη προσθήκη είναι ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος ο οποίος λειτουργεί ικανοποιητικά. Τις περισσότερες φορές ξεκλείδωσε ακαριαία τη συσκευή, ωστόσο δεν έλειψαν και οι αποτυχημένες προσπάθειες. Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι πολύ ικανοποιητικός.

Αργή λήψη 15 δευτερολέπτων. Η ισορροπία λευκού απέδωσε τα πραγματικά χρώματα.

 






Aρθρογράφος

Πέτρος Λιαρόπουλος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε επαγγελματικά στο χώρο. Ασχολείται κυρίως με τη φωτογράφιση γάμου, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο φωτογραφίζει τοπία. Αγαπάει τον μινιμαλισμό και είναι λάτρης της τεχνολογίας.