Smartphones - action cameras Δοκιμές

LG G5

Πολύ σωστή εστίαση αλλά και έκθεση.

Φωτογραφία

Το μεγάλο όπλο για το LG G5 είναι αναμφίβολα η κάμερά του. Μπορεί να έχουμε δει κι άλλες φορές δύο φακούς σε κινητά τηλέφωνα, αλλά εδώ μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Πρόκειται για δύο κάμερες που λειτουργούν ξεχωριστά. Η κύρια είναι στα 16MP, με διάφραγμα f/1.8, και μας δίνει ένα συνηθισμένο κάδρο, ενώ η δεύτερη είναι στα 8MP με διάφραγμα f/2.4 αλλά με εξαιρετικό εύρος. Μιλάμε για έναν υπερευρυγώνιο φακό που βλέπει και στα πλάγια. Πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα για κινητό, καθώς δεν έχει υπάρξει άλλη συσκευή με ultra wide κάμερα. Είναι ιδανική για τοπία, μεγάλα κτήρια και λήψεις σε περιορισμένο χώρο. Η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, ωστόσο ενδέχεται να είναι εντονότερη ανάλογα με το θέμα που φωτογραφίζουμε. Το μειονέκτημα στη χρήση της wide κάμερας είναι ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε έντονο φλουτάρισμα, όσο κι αν πλησιάσουμε στο θέμα μας. Γι’ αυτό το σκοπό όμως έχουμε την βασική κάμερα που τα καταφέρνει ικανοποιητικά. Το φλουτάρισμα είναι ομαλό, αλλά όχι και το καλύτερο, και επιτυγχάνεται σε πολύ κοντινές λήψεις. Σε γενικές γραμμές πάντως έμεινα ευχαριστημένος.

Όμορφα χρώματα, υποδειγματική αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η σωστή χρήση του βαθους πεδίου.

Η εναλλαγή μεταξύ των δύο φωτογραφικών μηχανών γίνεται μέσα από την εφαρμογή της κάμερας σχεδόν άμεσα: απλά με ένα πάτημα. Να σημειώσω πως οι manual λειτουργίες της κάμερας ισχύουν κανονικά και για την υπερευρυγώνια, απλά έχουμε πιο κλειστό διάφραγμα σε σχέση με την βασική κάμερα.

Στην αυτόματη λειτουργία το G5 αποδίδει εξαιρετικά, και προσαρμόζει τις ρυθμίσεις με τον καλύτερο τρόπο. Το αναφέρω διότι σε άλλες συσκευές η αυτόματη λειτουργία έκανε χρήση υψηλού ISO ή λάθος ταχύτητα κλείστρου, κι έτσι δεν είχα πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το G5 πιστεύω πως έχει την καλύτερη αυτόματη λειτουργία μέχρι στιγμής.

Η ποιότητα των εικόνων είναι απλά εξαιρετική. Πολλή λεπτομέρεια και ζωηρά χρώματα γεμίζουν το κάδρο μας, σε συνδυασμό με γρήγορη και ακριβή εστίαση αλλά και έκθεση. Αλλάζοντας απότομα κάδρο από φωτεινό σε σκοτεινό μέρος, η έκθεση αλλάζει γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις ή αστοχίες. Αν οι συνθήκες φωτισμού είναι καλές, τότε το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς.

Λήψη με ISO 1250 και ταχύτητα κλείστρου 1/50. Πολύ καλό αποτέλεσμα, με τον ψηφιακό θόρυβο να υπάρχει αλλά σε χαμηλά επίπεδα.

Σε περίπτωση που έχουμε κόντρα φως, σκοτεινιάζουν οι σκιές αλλά τα χρώματα παραμένουν ικανοποιητικά. Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα ούτε σε αυτή την περίπτωση. Μια λύση είναι η ενεργοποίηση του HDR που αναλαμβάνει να φωτίσει τις σκιές, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει σε σωστή έκθεση την υπόλοιπη φωτογραφία. Σε σκηνικά με κόντρα ήλιο και το HDR ενεργό, οι λήψεις ήταν εξαιρετικές με έντονα χρώματα, κοντράστ και λεπτομέρειες. Η απόδοση του HDR είναι πολύ καλή. Φωτίζει τις σκιές σε καταστάσεις με έντονο κοντράστ, όπως για παράδειγμα με κόντρα ήλιο. Στο auto αποφασίζει μόνο του πόσο έντονο θα είναι το εφέ, ενώ στο on έχουμε τη μεγαλύτερη επίδραση.

Οι διαθέσιμες επιλογές για την ταχύτητα κλείστρου είναι από 1/4000 για γρήγορα καρέ, έως 30” για αργές λήψεις. Στο ISO έχουμε να επιλέξουμε από 50 έως 3200. Όσον αφορά την απόδοσή του, σε υψηλά ISO το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό, με τον ψηφιακό θόρυβο να μένει σε χαμηλά επίπεδα. Απροβλημάτιστη ήταν η χρήση ISO έως 1600, πάντα με γνώμονα ότι πρόκειται για smartphone και όχι για κάποια φωτογραφική μηχανή.

Περνώντας στις ρυθμίσεις της κάμερας, βρίσκουμε τις πιο απαραίτητες. Οι αξιοσημείωτες είναι ο σταθεροποιητής εικόνας, το HDR αλλά και η αναλογία των φωτογραφιών. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε ανάλυση παρά μόνο την αναλογία. Οι διαθέσιμες είναι 16:9, 4:3 και 1:1. Η μέγιστη ανάλυση επιτυγχάνεται στην αναλογία 16:9 φτάνοντας τα 5312×2988 pixels ενώ σε 4:3 έχουμε ανάλυση 3984×2988. Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία –που την έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν– είναι ο ηχητικός έλεγχος ο οποίος μας δίνει τη δυνατότητα να βγάλουμε φωτογραφίες με τη φωνή μας χωρίς να χρειάζεται να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο στη συσκευή. Κάτι άλλο που μας προσφέρεται είναι η χρήση φίλτρων τύπου φιλμ.

Άριστη απόδοση των χρωμάτων και πολλή λεπτομέρεια!

Στις λειτουργίες της κάμερας θα βρούμε λίγες επιλογές αλλά χωρίς να λείπει κάτι. Έχουμε το πανόραμα, το snap, το multi view, την ανάδυση και τον ενδιάμεσο χρόνο. Ξεκινώντας με το snap, η LG μας δίνει τη δυνατότητα να γράψουμε πολλά μικρά βιντεάκια και να ενωθούν σε ένα ενιαίο. Με το multi view βγάζουμε τέσσερις φωτογραφίες με όποια κάμερα θέλουμε και αυτές γίνονται ένα κολλάζ. Στην ανάδυση, έχουμε κάτι πρωτότυπο. Το κάδρο μας, μπαίνει μέσα σε ένα άλλο κάδρο το οποίο είναι ίδιο με το βασικό μας, αλλά σε αυτό θα εφαρμοστούν κάποια εφέ της επιλογής μας. Τα διαθέσιμα εφέ είναι το fisheye, το ασπρόμαυρο, η βινιέτα καθώς και το εφέ εστίασης. Μπορούμε να βάλουμε όποιον συνδυασμό αυτών θέλουμε, ή και όλα. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε και το σχήμα του κάδρου που έχει το εφέ. Η επόμενη λειτουργία είναι ο “ενδιάμεσος χρόνος” ο οποίος με άλλα λόγια είναι το time lapse.

Γενικά το G5 δεν έρχεται να μας εντυπωσιάσει με τις λειτουργίες του, αλλά με την απόδοσή του – και το καταφέρνει!

Πολύ σωστή εστίαση αλλά και έκθεση με κόντρα ήλιο.

Βίντεο

Στο κομμάτι του βίντεο, το LG G5 τα πάει πολύ καλά. Είτε σε 1080p είτε σε 2160p η ποιότητα ήταν εξαιρετική, με έντονα χρώματα και λεπτομέρεια. Ο σταθεροποιητής κάνει σωστά τη δουλειά του, βοηθώντας στη μείωση των κραδασμών, ενώ σε κόντρα φως το αποτέλεσμα είναι εξίσου ικανοποιητικό, με ελάχιστο flare. Το αρνητικό σημείο στο βίντεο είναι η έλλειψη 60fps σε ανάλυση 1080p, κάτι που έχουν όλα τα smartphones της κατηγορίας αυτής.

Ο φακός σε standard (αριστερά) και wide (δεξιά) ρύθμιση.

Γενικές επιδόσεις

Στο θέμα της αυτονομίας, το G5 είναι μέτριο. Με χρήση ίντερνετ, τηλεφώνων και λίγο gaming θα σας βγάλει μια μέρα. Αλλά σίγουρα το βράδυ θα χρειαστεί να το φορτίσετε. Η φόρτιση της συσκευής είναι γρήγορη, καθώς είναι εξοπλισμένη με την τεχνολογία Quick Charge 3.0 της Qualcomm. Αυτή θα αναλάβει να φορτίσει το κινητό σας περίπου στο 50% σε 20 λεπτά. Σίγουρα θα θέλαμε καλύτερη αυτονομία, μιας και στην εποχή μας αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” των κινητών.

Το ηχείο του είναι καλό, καλύτερο από πολλά άλλα. Έχει ένταση και καθαρό ήχο. Ωστόσο δεν είναι στερεοφωνικό, κάτι που θα ανέβαζε κατά πολύ την απόδοσή του. Οι κλήσεις ήταν απροβλημάτιστες, και η λήψη σήματος κινητής τηλεφωνίας άριστη.

Αργή λήψη 8 δευτερολέπτων. Άριστα χρώματα και ευκρίνεια.

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για το LG G5;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: 5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 5

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ: 4

ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 3

  •  ΣΥΝΟΛΟ: 88/100
ΥΠΕΡ
  • Ποιότητα φωτογραφιών
  • Ultra wide κάμερα
  • Οθόνη
  • Αρθρωτή κατασκευή
  • Γρήγορη φόρτιση
 KATA
  • Υπερβολικά απλό ντιζάιν
  • Μέτρια υφή
  • Μέτρια αυτονομία
Συμπέρασμα
Πρόκειται για μία εξαιρετική συσκευή, με πολύ δυνατά χαρακτηριστικά, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Σε όλους τους τομείς το G5 τα πάει πολύ καλά. Η κάμερά του είναι πραγματικά εντυπωσιακή αν και δεν έχει πολλές λειτουργίες. Στα multimedia ανταπεξέρχεται εξαιρετικά, ενώ και η οθόνη του είναι πολύ καλή. Το αρθρωτό ντιζάιν, αν και όχι όπως το περίμεναν οι περισσότεροι, είναι ένα μεγάλο βήμα και ίσως γοητεύσει μια μερίδα της αγοράς. Το μόνο που θα κρατήσει κάποιους μακριά από την απόκτησή του ίσως να είναι το ντιζάιν του που είναι υπερβολικά απλοϊκό, κάτι που δεν αρμόζει σε μια ναυαρχίδα του βεληνεκούς του G5.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: LG Electronics Ηellas Α.Ε.

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PHOTONET 199


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Πέτρος Λιαρόπουλος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε επαγγελματικά στο χώρο. Ασχολείται κυρίως με τη φωτογράφιση γάμου, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο φωτογραφίζει τοπία. Αγαπάει τον μινιμαλισμό και είναι λάτρης της τεχνολογίας.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;