Ενδιαφέρουν Νέα

Η ΝΙΚΟΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ …ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!

Ένα πανέξυπνο project!

Η Nikon έθεσε υπό δοκιμή το παλιό γνωμικό «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» με τη βοήθεια τριών ιδιαίτερα τολμηρών φωτογράφων. Παρουσιάζει τρία κλασικά παραμύθια από σύγχρονη οπτική γωνία και αφηγείται το καθένα από αυτά σε τέσσερα κάδρα μόνο, τραβηγμένα με τη Nikon D5500

Στη σειρά #PicWorth1000Words, βραβευμένοι φωτογράφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία προσεγγίζουν με νέο τρόπο τις ιστορίες της Μικρής Γοργόνας, της Χιονάτης και της Κοκκινοσκουφίτσας.

Η πρώτη που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση ήταν η Cristina de Middel. Το ενδιαφέρον της για τον συνδυασμό πραγματικότητας και μυθοπλασίας την έχει οδηγήσει κατά το παρελθόν να χρησιμοποιήσει μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, για να αναπαραστήσει οπτικά τους φανταστικούς αποστολείς τους. Στη σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιού του Hans Christian Andersen Η Μικρή Γοργόνα, την οποία αφηγείται, μεταφέρει την ιστορία στο Μεξικό. Κατά την παραμονή της στο Μεξικό, παρατήρησε με ενδιαφέρον τα τοπικά έθιμα σχετικά με την είσοδο των νεαρών κοριτσιών στην ενήλικη ζωή, τα οποία παραλλήλισε με τη γοργόνα του Andersen.

#PicWorth1000Words: Cristina de Middel

Cristina de Middel

Όπως σχολιάζει: «Ήθελα να δείξω ότι είναι δυνατή η δημιουργία φιλόδοξων φωτογραφιών χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό, όταν υπάρχει ένα απλό αλλά επιβλητικό θέμα. Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας των συναρπαστικών τελετών ενηλικίωσης στο Μεξικό και μου θύμισαν αμέσως την κλασική ερωτική ιστορία ενηλικίωσης στο παραμύθι Η Μικρή Γοργόνα.»

Ο Ιταλός φωτογράφος Dan Bannino επέλεξε διαφορετική προσέγγιση. Εξασφάλισε παγκόσμια αναγνώριση με τις φωτογραφίες του που απεικόνιζαν τις δίαιτες των σταρ σαν να ήταν πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών του παρελθόντος. Παρόμοια έμπνευση από το στυλ των ζωγράφων του δέκατου πέμπτου αιώνα άντλησε και στον νέο τρόπο με τον οποίο φαντάστηκε την έκδοση του 1812 του παραμυθιού Χιονάτη των αδερφών Grimm.

#PicWorth1000Words: Dan Bannino

Dan Bannino

Όπως εξηγεί: «Η απέριττη αθωότητα στην ιστορία της Χιονάτης τής έχει εξασφαλίσει διαχρονική απήχηση, ακριβώς όπως τα κλασικά έργα τέχνης γίνονται ολοένα σημαντικότερα με κάθε νέα γενιά που τα απολαμβάνει. Με αυτήν τη σειρά ελπίζω να ενθαρρύνω φιλόδοξα δημιουργικά ταλέντα να φανταστούν με άλλον τρόπο την τέχνη και να την ερμηνεύσουν με τα δικά τους κριτήρια, κάτι που είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ, χάρη στην ψηφιακή φωτογραφία.»

Ο Sandro Giordano δίνει μια τολμηρή νέα ερμηνεία στην Κοκκινοσκουφίτσα, η οποία στην εκδοχή του μάχεται ενάντια στις πιέσεις των εξονυχιστικών ελέγχων στη σημερινή εποχή.

#PicWorth1000Words: Sandro Giordano

Sandro Giordano

Όπως σχολιάζει: «Οι εκπληκτικά καλές φωτογραφίες παροτρύνουν τους θεατές να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ τους βάζουν σε σκέψεις. Η προσέγγιση μιας πασίγνωστης ιστορίας με νέο τρόπο, με χρήση εντυπωσιακών εικόνων, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η φαντασία μας.»

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.