Market Photonet Studies Νέα

PHOTONET STUDIES 2015-2016: ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Mυηθείτε στο χώρο της φωτοδημοσιογραφίας από ένα διεθνώς καταξιωμένο όνομα!

Ένα μοναδικό σεμινάριο φωτοδημοσιογραφίας από τον Γιάννη Κόντο με θέμα “Story Telling”!

O εισηγητής

Ο Γιάννης Κόντος είναι διεθνώς καταξιωμένος στο χώρο της φωτοδημοσιογραφίας. Eίναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου (PhD) στη Φωτογραφία Ντοκουμέντου από το University of Wales. Συνεργάτης διεθνών πρακτορείων έχει καλύψει τα σημαντικότερα γεγονότα του πλανήτη με αποστολές σε περισσότερες από 50 χώρες: από την Παλαιστίνη και το Ιράκ έως την Δυτική Σαχάρα και τη Σιέρα Λεόνε, και από την Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν έως το Μεξικό και την Κολομβία. Φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται στα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά έντυπα, όπως: Time, The New York Times, Stern, Paris Match, Le Monde, Liberation, Guardian κ.ά. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει 20 διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Σύγχρονα Θέματα» του κορυφαίου οργανισμού World Press Photo. Έχει πραγματοποιήσει πολλές σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έχει εκδώσει δύο λευκώματα με τίτλο «Α-πορίες» και «Κόκκινη Ουτοπία, Φωτογραφίες από την Βόρεια Κορέα».

Γιάννης Κόντος - Bόρεια Κορέα

Γιάννης Κόντος – Bόρεια Κορέα

Δείτε μια συνέντευξη του στο Γιώργο Μασχαλίδη όπου μιλά για τη μέχρι τώρα πορεία του αλλά και το επερχόμενο σεμινάριο:

Περιεχόμενο

Κάθε φωτογραφία εμπεριέχει ίχνη αφήγησης. Παρόλα αυτά η παρουσία πρωτογενών αφηγηματικών στοιχείων σε μια φωτογραφία δεν την καθιστούν αυτοδικαίως αφηγηματική. Για να υπάρξει αφήγηση και όχι απλώς “περιγραφή μιας κατάστασης”, είναι απαραίτητη μια σειρά αλληλένδετων εικόνων, οι οποίες οπτικοποιούν το γεγονός, την πράξη, το πέρασμα από μια κατάσταση σε άλλη, την αλλαγή, τη διαφορά. Η πιο γνωστή ίσως μορφή φωτογραφικής αφήγησης είναι το φωτογραφικό δοκίμιο, ένα σύνολο φωτογραφιών, συνήθως δημοσιευμένων με συνοδεία κειμένου, που προσπαθεί, όπως ακριβώς το φιλολογικό δοκίμιο, να αποκαλύψει την πεμπτουσία κάποιου πρόσωπου, χώρου ή γεγονότος.

Η διδασκαλία του σεμιναρίου περιλαμβάνει αισθητική της φωτογραφίας και κριτική, ενώ στηρίζεται σε προβολή και ανάλυση εικόνων και δοκιμίων αλλά και σε συζητήσεις γύρω από τη φωτοδημοσιογραφία.

Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας, οι συμμετέχοντες θα αναλάβανουν να διεκπεραιώσουν ένα φωτογραφικό project που θα τους αναθέσει ο εισηγητής. Οι εικόνες που θα τραβήξουν, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας.

Γιάννης Κόντος - Κόσοβο

Γιάννης Κόντος – Κόσοβο

 Ημέρες & ώρες διεξαγωγής

  • Ημέρες διεξαγωγής: Σάββατο 14 Νοεμβρίου & Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015
  • Ώρες διεξαγωγής: 10πμ-1μμ (Σάββατο και Κυριακή)
  • Διάρκεια σεμιναρίου: 6 ώρες

Εξοπλισμός & χώρος διεξαγωγής

Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πρακτική εξάσκηση περιλαμβάνει ψηφιακή φωτογραφική μηχανή (DSLR) ή Smartphone με δυνατότητα άμεσης παράδοσης του υλικού σε ηλεκτρονική μορφή. Το θεωρητικό κομμάτι του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα σεμιναρίων του Photonet (Γράμμου 2, Άγιοι Ανάργυροι).

Γιάννης Κόντος - Life as an Amputee

Γιάννης Κόντος – Life as an Amputee

Πού απευθύνεται

Το σεμινάριο προϋποθέτει βασικές γνώσεις φωτογραφίας και είναι ανοικτό σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο ή τις τέχνες γενικότερα, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων, την ηλικία και το αν είναι ενεργοί δημιουργοί, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Οι συμμετέχοντες καλούνται να παρουσιάσουν, κατά την έναρξη του σεμιναρίου, μια σειρά από 10 φωτογραφίες τους σε ψηφιακή μορφή, προκειμένου να οριστεί το επίπεδο γνώσης.

  • Μετά το τέλος του σεμιναρίου, οι καλύτερες φωτογραφίες των συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν, στα πλαίσια ειδικών αφιερωμάτων, στο έντυπο Photonet, στο Photonet Newsletter και στο www.nexumedia.gr.
Γιάννης Κόντος - Ιράκ

Γιάννης Κόντος – Ιράκ

Κόστος συμμετοχής
120€ + Φ.Π.Α.
Eγγραφές
Kαθημερινά πλην Σαβ.-Κυρ. (12πμ-4μμ) στο τηλέφωνο 2108320834
Γιάννης Κόντος - Ιράκ

Γιάννης Κόντος – Ιράκ

 






Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).