Know How

ΠΟΛΩΤΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ

Ένας επιπλέον σύμμαχος για πιο όμορφες φωτογραφίες: πώς να τον αξιοποιήσετε!

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φωτογραφικά φίλτρα, καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που να μπορεί να προσομοιώσει το αποτέλεσμά του. Ο σκοπός του είναι να πολώνει το φως κατά την λήψη της φωτογραφίας, με στόχο αφενός να εξαλείφονται οι αντανακλάσεις, αφετέρου να έχει ζωντανότερα (πιο κορεσμένα) χρώματα αλλά και καλύτερη αντίθεση – διαύγεια η λήψη μας!

O συνεργάτης μας Μιχάλης Πατάκος αναλύει:

Υπάρχουν δυο βασικά είδη πολωτικών φίλτρων. Τα φίλτρα γραμμικής πόλωσης (linear polarizers – PL) τα οποία χρησιμοποιούνται από τις μηχανές SLR και τα φίλτρα κυκλικής πόλωσης (circular polarizers PL-CIR) τα οποία χρησιμοποιούν οι σύγχρονες ψηφιακές μηχανές DSLR.

Το πολωτικό φίλτρο αποτελείται από δυο δαχτυλίδια. Αφού βιδώσουμε το φίλτρο πάνω στον φακό μας, γυρίζουμε το μπροστινό δαχτυλίδι αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα ώστε να δούμε ποιο σημείο της φωτογραφία μας επηρεάζει. Για να πετύχουμε την μέγιστη πόλωση, ο φακός πρέπει να είναι στραμμένος 90 μοίρες μακριά από την πηγή φωτός. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ζητούμενο είναι πάντα η μέγιστη πόλωση, καθώς εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε σε υπερβολικά κορεσμένα χρώματα και μεγάλες αντιθέσεις.

Χωρίς φίλτρο: ISO 50, f/11, ταχ. 1/5sec, φακός 16mm

Με φίλτρο: ISO 50, f/11, ταχ. 1/10sec, φακός 16mm.

Τι πρέπει να προσέξουμε

  1. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το πολωτικό φίλτρο όταν τραβάμε φωτογραφίες για την συρραφή πανοραμικών τοπίων.
  2. Πρέπει να προσέχουμε όταν τραβάμε με υπέρ-ευρυγώνιο φακό γιατί μπορεί να καταλήξουμε με αφύσικα αποτελέσματα.
  3. Βιδώνοντας το φίλτρο στον φακό μας, μειώνουμε περίπου 2 στοπ την φωτεινότητα στην φωτογραφία μας.

Χωρίς φίλτρο: ISO 200, f/2.8, ταχ. 1/30sec, φακός 11mm

Με φίλτρο: ISO 200, f/2.8, ταχ. 1/13sec, φακός 11mm

  1. Το πολωτικό είναι ένα από τα πιο ακριβά είδη φίλτρων. Όμως αξίζει να επενδύσετε για την αγορά του, αφού σίγουρα θα βελτιώσει τις φωτογραφίες σας.
  2. Το πολωτικό φίλτρο δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το φίλτρο UV για την προστασία του φακού.
  3. Όπως κάθε φίλτρο έτσι και το πολωτικό μειώνει την οξύτητα του φακού μας, οπότε χρησιμοποιήστε όταν πραγματικά θεωρείτε ότι μπορεί να βελτιώσει την φωτογραφία και αφαιρέστε το όταν δεν χρειάζεται.

Συμπερασματικά

Ένα πολωτικό φίλτρο μπορεί να μας βοηθήσει στο να προσθέσουμε ενδιαφέρον σε μια φωτογραφία που θα μπορούσε να ήταν αδιάφορη. Προσθέτοντας ένα πολωτικό φίλτρο στο φωτογραφικό μας εξοπλισμό, εξασφαλίζουμε ένα επιπλέον σύμμαχο στο να παράγουμε πιο όμορφες φωτογραφίες.

Παράδειγμα χρήσης πολωτικού φίλτρου, με υπερ-ευρυγώνιο φακό: ISO 100, f/11, ταχ. 1/400sec, φακός 11mm.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Photonet Staff

Νέα, ειδήσεις, άρθρα, αναλύσεις, σχόλια, ρεπορτάζ, έρευνες, portfolios και κουίζ, από τo σύνολο των μελών της συντακτικής μας ομάδας, καθώς και από το δίκτυο των ανταποκριτών και συνεργατών του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;