Διάφορα

ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΙΕΖΩ ΤΑ RAW ΑΡΧΕΙΑ ΜΟΥ;

Απαντάμε σε ένα ερώτημα το οποίο απασχολεί αρκετούς φωτογράφους.

Είναι πολύ πιθανό, όταν εξερευνάτε το μενού και τις επιλογές τής κάμεράς σας, να πέσει το μάτι σας στις ρυθμίσεις των RAW αρχείων. Μία από αυτές έχει να κάνει με τη συμπίεση ή όχι των αρχείων RAW κατά την εγγραφή στην κάρτα μνήμης.

Το προφανές ερώτημα που τίθεται προ της συγκεκριμένης επιλογής είναι: γιατί να συμπιέσω ένα RAW αρχείο; Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το θέμα: υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι κατασκευάστριες εταιρίες επιλέγουν να παρέχουν μία τέτοια επιλογή στο κοινό τους. Οι πιο βασικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  1. Εξοικονόμηση Χώρου: Ο κατ’ εξοχήν λόγος ύπαρξης κάθε μορφής συμπιεσμένου αρχείου! Δεδομένου ότι τα συμπιεσμένα αρχεία RAW πιάνουν λιγότερο χώρο, δίνουν τη δυνατότητα στο φωτογράφο να τραβήξει περισσότερες φωτογραφίες με την ίδια κάρτα μνήμης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αυτό επηρεάζει όλη τη διαδικασία και όχι μόνο τη λήψη, καθώς συνεπάγεται και μικρότερο όγκο δεδομένων για τον υπολογιστή, ευκολότερο back up κ.ο.κ.
  2. Ταχύτητα Εγγραφής και Μεταφοράς: Όντας μικρότερο σε μέγεθος, ένα συμπιεσμένο RAW αρχείο εγγράφεται πολύ πιο γρήγορα στην κάρτα μνήμης. Στο σύνολο, αυτό σημαίνει ότι όλη η διαδικασία εγγραφής στην κάρτα μνήμης, αλλά και μεταφοράς των αρχείων αυτών στον υπολογιστή, γίνεται πολύ πιο γρήγορα.
  3. Συνεχόμενες Λήψεις: Το μικρότερο μέγεθος των αρχείων επηρεάζει άμεσα και το buffer της μηχανής, που σημαίνει ότι -θεωρητικά- μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα των συνεχόμενων λήψεων. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όλες τις κάμερες, καθώς πολλά παλιά μοντέλα που χρησιμοποιούν πιο αργούς επεξεργαστές, ενδέχεται να επιβραδύνουν τη διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι για τις μηχανές αυτές, η συμπίεση αποτελεί μια επιμέρους δύσκολη διαδικασία που τις ζορίζει παραπάνω αντί να τις βοηθάει.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος συμπίεσης;

Αναλόγως την εταιρία και το μοντέλο κάμερας που διαθέτετε, ενδεχομένως να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές. Ας δούμε, όμως, μία βασική τριάδα επιλογών που, πάνω κάτω, είναι η ίδια για τις περισσότερες.

  • Compressed: Όπως δηλώνει και το όνομα, η επιλογή αυτή αυτομάτως σημαίνει πως κάποιες από τις πληροφορίες των RAW αρχείων θα χαθούν. Το πόσες πολλές ή σημαντικές θα είναι αυτές οι πληροφορίες, εξαρτάται από τον τρόπο συμπίεσης που επιλέγει να κάνει η κάμερά σας. Η απουσία των πληροφοριών αυτών μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα επεξεργασίας.
  • Lossless Compressed: Στην περίπτωση αυτή, όπως φαίνεται και πάλι από το όνομα, τα RAW αρχεία συμπιέζονται χωρίς την παραμικρή απώλεια πληροφοριών. Με την ίδια λογική που δουλεύουν και τα ZIP αρχεία, όταν ένα πρόγραμμα επιχειρεί να επεξεργαστεί ένα τέτοιας μορφής RAW αρχείο, πρέπει πρώτα να το αποσυμπιέσει και μετά να το ανοίξει.
  • Uncompressed: Πρόκειται για αποσυμπιεσμένο αρχείο RAW, το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες. Το μέγεθός του είναι σημαντικά μεγαλύτερο έναντι των άλλων δύο επιλογών συμπιεσμένων αρχείων.

Σύμφωνα με αυτά η ιδανική επιλογή είναι το «Lossless Compressed» επειδή κρατάει όλες τις πληροφορίες της εικόνας, αλλά ταυτόχρονα καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στην κάρτα μνήμης. Η επιλογή «Uncompressed» θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω, ενώ η επιλογή «Compressed» εγκυμονεί τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών πληροφοριών.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημήτρης Βακρινός

Δημήτρης Βακρινός

Επαγγελματίας γραφίστας και φωτογράφος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πορτραίτα. Συν-δημιουργός του www.photocontest.gr μέσα από το οποίο επιθυμεί να δώσει ένα κίνητρο σε κάθε άτομο να ασχοληθεί με τον κόσμο της φωτογραφίας.