Know How

SHOOT THE MOON!

Πώς θα εξασφαλίσετε τα καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τις λήψεις σας!

Πέντε φωτογραφικά tips για τέλειες λήψεις του φεγγαριού, με αφορμή τη μεγαλύτερη σε διάρκεια σεληνιακή έκλειψη του αιώνα, η οποία έρχεται αύριο Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018, και την έλευση του Αυγούστου, του μήνα που φιλοξενεί την ωραιότερη πανσέληνο του χρόνου!

Τι ακριβώς θα συμβεί ειδικά αύριο; Θα δούμε το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο της μεγαλύτερης σε διάρκεια σεληνιακής έκλειψης του 21ου αιώνα! Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο θα διαρκέσει για 1 ώρα 43 λεπτά και κατά τη διάρκειά του ο σεληνιακός δίσκος θα πάρει ένα κατακόκκινο χρώμα εξαιτίας της διέλευσης του ηλιακού φωτός μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Εδώ στην Ελλάδα θα έχουμε το προνόμιο να δούμε το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο, καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την έκλειψη να εκτυλίσσεται στη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια αργά το βράδυ της 27ης Ιουλίου και προς τα μεσάνυχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 28 Ιουλίου, όταν η Σελήνη είναι ψηλά στον ουρανό.

Πώς θα μπορέσουμε να φωτογραφήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μεγαλύτερη σεληνιακή έκλειψη του αιώνα; Ο διακεκριμένος επαγγελματίας φωτογράφος και Canon ambassador, David Noton, μας δίνει 5 πολύτιμες συμβουλές:

  1. Εντοπίζουμε τη σεληνιακή τροχιά με τη βοήθεια apps στα smartphones μας: η τροχιά που ακολουθεί η Σελήνη μπορεί να υπολογιστεί με πολύ μεγάλη ακρίβεια και η θέση της μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς ανά πάσα στιγμή, χάρη στους νόμους της ουράνιας μηχανικής. Μπορούμε να προγραμματίσουμε τις φωτογραφήσεις μας και να δούμε ποιες ώρες η Σελήνη θα βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο του ουρανού, συμβουλευόμενοι ένα ανάλογο application στο smartphone ή στο tablet μας. Η εφαρμογή Photographer’s Ephemeris θα μας βοηθήσει να δούμε τις ώρες που ανατέλλει και δύει η Σελήνη, σε ποιο σημείο του ουρανού θα βρίσκεται και σε ποια φάση θα βρίσκεται την εκάστοτε ημέρα. Επίσης μια άλλη εφαρμογή, η Photopills δίνει κι αυτή λεπτομερείς πληροφορίες με τη θέση της Σελήνης στον ουρανό, ανά πάσα στιγμή. Το μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης ενός κινητού είναι ότι αυτομάτως ανιχνεύει τη γεωγραφική μας τοποθεσία και έτσι οι πληροφορίες που θα πάρουμε θα αφορούν την τοποθεσία, όπου θα πραγματοποιήσουμε τις φωτογραφήσεις μας.
  2. Χρησιμοποιούμε φακό με όσο το δυνατόν καλύτερο zoom: είναι λογικό ότι όσο καλύτερο φακό χρησιμοποιούμε στη φωτογραφική μας μηχανή, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα που θα λάβουμε. Με μια DSLR, ή ακόμη καλύτερα με μια full frame μηχανή, ένας φακός με εστιακή απόσταση γύρω στα 600mm θα μας εξυπηρετήσει καλά. Ο David θα χρησιμοποιήσει τη δική του φωτογραφική μηχανή, μια Canon EOS 5D Mark IV με τον φακό EF 200-400mm f/4L IS USM, προσαρμόζοντας έναν extender4 x για να επιτύχει καλύτερο zoom.
  3. Φωτογραφίζουμε με τρίποδο για απόλυτη σταθερότητα: δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σελήνη βρίσκεται πάνω από 384 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας και κινείται συνεχώς, οπότε είναι δύσκολο να την κρατήσουμε στο κάδρο μας, για μια σταθερή και καθαρή λήψη. Για αυτό η χρήση ενός καλού τριπόδου είναι επιβεβλημένη, τη στιγμή μάλιστα που θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο zoom και μεγάλο χρόνο κλείστρου, καθώς θα είναι νύχτα.
  4. Ενσωματώνουμε τη Σελήνη στο κάδρο μας: παρότι η φωτογραφία της Σελήνης στη φάση της ολικής της έκλειψης είναι από μόνη της εντυπωσιακή, η ενσωμάτωσή της στο κάδρο μας μπορεί να είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή. Η θέα του «ματωμένου φεγγαριού» πάνω από μια νυχτερινή αστική περιοχή ή στον έναστρο ουρανό της υπαίθρου μπορεί να είναι ακόμη πιο συγκλονιστική. Με πανίσχυρες φωτογραφικές μηχανές, που πλέον δεν κοστίζουν μια περιουσία, όπως η Canon EOS-1D X Mark II και η Canon EOS 5D Mark IV, ακόμη κι ένας ερασιτέχνης μπορεί να τραβήξει φανταστικά τοπία αστροφωτογραφίας.
  5. Προσέχουμε πολύ την ταχύτητα κλείστρου: βοηθούμενοι από την καθαρότητα του ουρανού στο σημείο που θα φωτογραφήσουμε, το κλειδί για μια καλή λήψη είναι η προσοχή στη ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου: ξεκινώντας από μια ρύθμιση 1/250 sec @ f8 ISO 100, μπορούμε να «παγώσουμε» την κίνηση της Σελήνης για να πάρουμε καθαρά αποτελέσματα. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις προδιαγραφές του φακού και της μηχανής μας, μπορούμε να μεγαλώσουμε τη διάρκεια και την ευαισθησία της έκθεσης, αλλά με μικρά βήματα, για να αποφύγουμε υπερβολικό οπτικό θόρυβο και είδωλα/ίχνη από την πορεία της Σελήνης.

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;