Ενδιαφέρουν

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

Η βασική ιδέα της είναι η κατασκευή μιας ιστοσελίδας με χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Οι εξελίξεις είναι συνεχείς για το θέμα των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων. Ο φωτογράφος Κώστας Τερζόπουλος επικοινώνησε μαζί μας (22/2/18) θέλοντας να καταθέσει μια δική του πρόταση, αναφέροντας σε αυτή τη φάση “μόνο τα βασικά της χαρακτηριστικά” όπως ο ίδιος τονίζει.

Το περιεχόμενο της πρότασης είναι το εξής:

Πιστεύω ότι έχει τα στοιχεία της αξιοπιστίας, της ασφάλειας, του χαμηλού κόστους και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Μια πρόταση που αξιοποιεί το ήδη υπάρχον δίκτυο των επαγγελματιών φωτογράφων, αντί να μεταφερθεί η φωτογράφηση του πολίτη στα αστυνομικά τμήματα που εκτός των άλλων συνεπάγεται  οικονομική επιβάρυνση για το κράτος και τελικά για το λαό (ακριβός εξοπλισμός, service, προσωπικό κ.λπ.)

Η βασική ιδέα είναι η κατασκευή μιας ιστοσελίδας με χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως για παράδειγμα οι ιστοσελίδες του e-banking . Στην ιστοσελίδα αυτή θα έχει πρόσβαση ο εξουσιοδοτημένος φωτογράφος, με user name και password.

Ο εξουσιοδοτημένος φωτογράφος (ισχύει και σήμερα), φωτογραφίζει τον πολίτη και επεξεργάζεται την φωτογραφία σύμφωνα με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια ανεβάζει την φωτογραφία στην ιστοσελίδα όπου αυτή συνδέεται με έναν μοναδικό αριθμό. Σαν παράδειγμα μπορώ να αναφέρω την συνηθισμένη διαδικασία που γίνεται σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα όπου η κάθε παραγγελία αποκτά έναν μοναδικό αριθμό. Η φωτογραφία αλλά κυρίως ο αριθμός αυτός παραδίδεται στον πολίτη για την έκδοση της ταυτότητας. Με τον αριθμό αυτό η αστυνομία μπορεί να ανασύρει την φωτογραφία από την ιστοσελίδα, να προχωρήσει στην ταυτοποίηση του προσώπου και να εκδώσει την ταυτότητα.

Ποια όμως είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου;

1) Πρώτα από όλα εξασφαλίζεται η προστασία προσωπικών δεδομένων του πολίτη γιατί δεν έχει νόημα να μεταφερθούν στο site όνομα ή επίθετο. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η φωτογραφία και ο αριθμός που την συνοδεύει (η ταυτοποίηση του προσώπου με την φωτογραφία είναι αρμοδιότητα της αστυνομίας).

2) Εκμηδενίζεται η πιθανότητα παραποίησης της φωτογραφίας γιατί σε αντίθεση με τα στοιχεία του πολίτη, τα στοιχεία του φωτογράφου θα είναι φανερά. Ποιος θα παραποιήσει βιομετρικά χαρακτηριστικά όταν καταγράφεται από το site ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει βγει από τον συγκεκριμένο φωτογράφο; Επίσης θα είναι γνωστή και η ημερομηνία της φωτογράφησης και έτσι θα διασφαλίζεται ότι η φωτογραφία είναι πρόσφατη.

3) Αποφεύγεται η διαδικασία σκαναρίσματος και τα πιθανά προβλήματα, καθώς και η παραλαβή CD από την αστυνομία (ενδεχομένως για λόγους ασφαλείας).

4) Η διαδικασία αυτή συμβάλει στην αποσυμφόρηση και μειώνει τον χρόνο διεκπεραίωσης κάθε αίτησης σε περισσότερο από το μισό.

5) Το οικονομικό όφελος για όλη την κοινωνία είναι προφανές γιατί η κατασκευή μιας τέτοιας ιστοσελίδας σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με το κόστος του υλικού, ακριβής τεχνολογίας  που απαιτείται για να καλυφθεί όλη η χώρα με φωτογραφεία, ενώ αυτά υπάρχουν ήδη.

Τέλος υπάρχουν μερικές σκέψεις ακόμα. Το υπουργείο Προστασίας Πολίτη έχει, ναι ή όχι, την πρόθεση να συζητήσει με τους επαγγελματίες αυτό το θέμα; Οι “μεγάλες εταιρίες” που συνομιλεί, προφανώς θέλουν να μεγαλώσουν το πακέτο των παροχών συμπεριλαμβάνοντας και την φωτογράφηση για να έχουν περισσότερα κέρδη. Αντίθετα μια ιστοσελίδα σαν και αυτή που περιγράψαμε θα μπορούσε κάλλιστα να την σχεδιάσει ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Όμως και ο κλάδος των φωτογράφων οφείλει να έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις που να δίνουν λύσεις στα ζητήματα που τίθενται από πλευρά Πολιτείας (αξιοπιστία, προσωπικά δεδομένα, κόστος κ.λπ.) και να συμβάλει έτσι στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ταυτοτήτων κάτι που είναι απαραίτητο.

Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω σκέψεις είναι προσωπικές. Μακάρι να υπάρχουν και άλλες προτάσεις. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί ότι οι φωτογράφοι μπορούν να συζητήσουν και να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε προδιαγραφές τεθούν από πλευράς Υπουργείου όπως έκαναν και στο παρελθόν.

Φιλικά,

Κώστας Τερζόπουλος  – e-mail: fototerz@otenet.gr    

YΓ. Στο παρακάτω αρχείο παρουσιάζεται ένα δείγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι το έγγραφο που θα δίνει ο φωτογράφος στον πολίτη.

  • Eικόνα στην κορυφή της σελίδας: από το protagon.gr
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.