CSC Δοκιμές

TEST: CANON EOS Μ5

Η σχεδίαση του σώματός της θυμίζει DSLR μηχανή, με πολύ μικρότερες διαστάσεις.

Απευθύνεται σε όσους θέλουν μια ελαφριά μηχανή, με μικρές διαστάσεις αλλά και πολλές λειτουργικές δυνατότητες!

Είναι εφοδιασμένη με αισθητήρα CMOS Dual Pixel, μεγέθους APS-C, ο οποίος προσφέρει ανάλυση 24ΜΡ. Στον αισθητήρα Dual Pixel ένας αριθμός φωτοδιόδων χωρίζεται στα δύο και ο επεξεργαστής διαβάζει πληροφορίες ανεξάρτητα από τα δύο μέρη της φωτοδιόδου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εστίαση με λειτουργία Phase Detection. Nα θυμίσουμε ότι οι mirrorless μηχανές δεν έχουν καθρέπτη, οπότε δεν υπάρχει ο αισθητήρας εστίασης που βρίσκεται κάτω από τον καθρέπτη, όπως συμβαίνει στις SLR μηχανές. Ο αριθμός των διπλών φωτοδιόδων, στο συγκεκριμένο αισθητήρα, καλύπτει το 80% του συνολικού αριθμού φωτοδιόδων. Ο επεξεργαστής DIGIC 7 φροντίζει για την επεξεργασία των εικόνων και τη γρήγορη λειτουργία της μηχανής. Ο χρόνος εκκίνησης της EOS Μ5 είναι μόνο 1 δευτ.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG. Στα JPEG αρχεία υπάρχουν δύο επίπεδα συμπίεσης. Το μέγιστο μέγεθος εικόνας είναι 6000Χ4000 px. Η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε κάρτες SD, και η υποδοχή της κάρτας μνήμης βρίσκεται δίπλα στην μπαταρία.

Η σχεδίαση του σώματος της EOS Μ5 θυμίζει DSLR μηχανή, με πολύ μικρότερες διαστάσεις. Στο επάνω θα βρείτε αριστερά τον επιλογέα προγραμμάτων φωτογράφησης και δεξιά το πλήκτρο φωτοφράκτη, τον επιλογέα διόρθωσης έκθεσης και το πλήκτρο Dial Func. Η μηχανή διαθέτει δύο στρογγυλούς επιλογείς ρυθμίσεων, έναν στο πλήκτρο φωτοφράκτη και ένα στο πλήκτρο Dial Func.

Η EOS Μ5 διαθέτει πλήρως αυτόματη λειτουργία, πρόγραμμα Ρ, λήψη με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας αλλά και χειροκίνητη λήψη. Φυσικά υπάρχουν και πολλά δημιουργικά προγράμματα που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις του κατόχου της.

Στην πλάτη της μηχανής θα βρείτε όλα τα απαραίτητα πλήκτρα για τις λειτουργίες της, όπως για ρύθμιση της ευαισθησίας λήψης, του φλας κ.λπ.Η κλίμακα ταχυτήτων φωτοφράκτη είναι 30 – 1/4000s, ενώ η ταχύτητα συγχρονισμού φλας βρίσκεται στο  1/200s. H μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης είναι 7 καρέ/δευτ., με συνεχή εστίαση ή 9 καρέ/δευτ. με κλειδωμένη εστίαση.

Η EOS Μ5 δέχεται φακούς σειράς Μ αλλά μπορείτε να τοποθετήσετε και φακούς EF και EF-S με τη βοήθεια του ειδικού προσαρμογέα που μπορείτε να αγοράσετε. Λόγω του μεγέθους του αισθητήρα, το εστιακό μήκος των φακών πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1.6Χ. H μηχανή διαθέτει ενσωματωμένο φλας, με οδηγό αριθμό 5m για ISO 100. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εξωτερικά φλας σειράς ΕΧ στην ειδική υποδοχή που υπάρχει.

Η ευαισθησία λήψης της EOS Μ5 κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 100 – 25600. Υπάρχει και δυνατότητα αυτόματης επιλογής ευαισθησίας αλλά δεν μπορείτε να ρυθμίσετε την ελάχιστη ταχύτητα φωτοφράκτη. Η EOS Μ5 διαθέτει σταθεροποίηση εικόνας 5 αξόνων μόνο για το βίντεο, ενώ για τις φωτογραφίες μπορείτε να ενεργοποιείτε ή όχι το σύστημα σταθεροποίησης του φακού από τη μηχανή, για όσους φακούς το διαθέτουν.

H φωτομέτρηση διαθέτει 4 επιλογές: πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, σημειακή και μερική. Το σύστημα εστίασης διαθέτει 49 περιοχές και μπορείτε να επιλέξετε απλή εστίαση, λειτουργία Tracking και λειτουργία Servo. Φυσικά υπάρχει και λειτουργία χειροκίνητης εστίασης. Η οθόνη είναι μεγέθους 3.2”, με ανάλυση 1.620.000 dots και είναι αρθρωτή και φυσικά υποστηρίζει και λειτουργία αφής. Η EOS Μ5 υποστηρίζει λήψη βίντεο σε μέγιστη ανάλυση 1920Χ1080px στα 60p. Πολύ χρήσιμες είναι και οι ενσωματωμένες λειτουργίες Wi-Fi, με υποστήριξη NFC και Bluetooth, με τις οποίες μπορείτε να συνδέσετε τη μηχανή σε αντίστοιχες συσκευές.

Λήψη με τον EF-M 18-150mm.

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.