Smartphones - action cameras Δοκιμές

TEST: SAMSUNG GALAXY S7

Close up λήψη με πολύ καλή ευκρίνεια και πιστά χρώματα. Πολύ όμορφο και το φλουτάρισμα στο πίσω μέρος της φωτογραφίας.

Κάμερα

Στο σημαντικότερο κομμάτι, για εμάς, εκείνο της κάμερας το Galaxy S7 με έχει εντυπωσιάσει. Με πληθώρα λειτουργιών και εξαιρετικά αποτελέσματα, θα ικανοποιήσει και τους πιο δύσκολους. Ας ξεκινήσουμε με τις βασικότερες αλλαγές σε σχέση με τον προκάτοχό του, που δεν είναι άλλες από την ανάλυση της κάμερας αλλά και μιας νέας τεχνολογίας. Στο S7 η ανάλυση κατεβαίνει στα 12MP (4032×3024) από τα 16MP που ήταν πέρυσι. Ωστόσο με τη νέα τεχνολογία ονόματι dual pixel, ο αισθητήρας τού επιτρέπει να κάνει λήψεις φωτογραφιών με μεγαλύτερα pixels, πιο συγκεκριμένα 1,4 microns. Το διάφραγμα του φακού είναι f/1.7 και μπορεί να μας χαρίσει εντυπωσιακά αποτελέσματα με όμορφο bokeh και φωτεινές φωτογραφίες σε χαμηλούς φωτισμούς. Τέλος ένα από τα μεγάλα “όπλα” της κάμερας είναι η εξαιρετικά γρήγορη αλλά και ακριβής εστίαση. Είτε σε κίνηση είτε σταθερό, το Galaxy S7 θα φροντίσει να εστιάσει σωστά και γρήγορα.

Πιο αναλυτικά, οι επιλογές που έχουμε για τις φωτογραφίες είναι τόσες όσες θα θέλαμε. Ξεκινώντας θα ήθελα να επισημάνω πως το Galaxy S7 σε λειτουργία manual, ή καλύτερα όπως την ονομάζει η Samsung “Pro”, τραβάει και RAW αρχεία (σε μορφή .dng) δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τα αρχεία αυτά σε μεγάλο βαθμό, αρκεί να το επιλέξουμε από τις ρυθμίσεις. Στη συγκεκριμένη λειτουργία μπορούμε να κάνουμε διάφορες ρυθμίσεις όπως το ISO από 50 έως 800 και ταχύτητα κλείστρου από 1/24000 (ναι, καλά διαβάσατε!) έως 10 δευτερόλεπτα για αργές λήψεις. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε θερμοκρασία Kelvin ή να αφήσουμε το Galaxy να επιλέξει για εμάς. Κάτι ακόμα που μου άρεσε είναι η χειροκίνητη εστίαση, όπου μια μπάρα εμφανίζεται και κυλώντας την επιλέγουμε πού ακριβώς θέλουμε να εστιάσουμε. Μόλις αρχίζουμε τη διαδικασία, το κινητό κάνει ζουμ στο κέντρο για να μας βοηθήσει να εστιάσουμε με ακρίβεια.

Όμορφα φυσικά χρώματα, χωρίς κορεσμούς ή άλλες χρωματικές εκτροπές. Εξαιρετικό είναι και το bokeh, που διαχωρίζει το αντικείμενο από το φόντο.

Η λειτουργία HDR (High Dynamic Range) φροντίζει να μας διευκολύνει σε καταστάσεις με έντονα κοντράστ. Λειτουργεί πολύ σωστά και χωρίς υπερβολές. Στο auto αφήνουμε τη συσκευή να επιλέξει το πόσο έντονο θα είναι το εφέ, ενώ στην επιλογή on θα δούμε τις πιο έντονες αλλαγές που μπορεί να μας προσφέρει. Το φλας της συσκευής ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα ρίχνοντας ένα soft φωτισμό, χωρίς έτσι να υπερεκθέτει σημεία της φωτογραφίας. Επίσης υπάρχει και η επιλογή focus tracking, όπου επιλέγουμε ένα σημείο, αντικείμενο ή πρόσωπο που θέλουμε να έχουμε εστιασμένο, και αλλάζοντας το κάδρο μας, η συσκευή κρατά την εστίαση εκεί που επιλέξαμε.

Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι η “επιλεκτική εστίαση”. Σε αυτήν επιλέγουμε ένα αντικείμενο που βρίσκεται στο κάδρο μας, σε απόσταση μικρότερη των 50 εκατοστών για να εστιάσουμε πάνω του και στη συνέχεια κάνουμε λήψη της φωτογραφίας, η οποία θέλει να κρατήσουμε σταθερή τη συσκευή για 1-2 δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα είναι μια φωτογραφία στην οποία μπορούμε να επιλέξουμε την εστίαση ανάμεσα από τρεις διαφορετικές επιλογές. Η πρώτη είναι να έχουμε εστιασμένο το αντικείμενο που επιλέξαμε προηγουμένως και θολό background, η δεύτερη το αντίστροφο, και η τρίτη να τα έχουμε όλα εστιασμένα. Μετά την επιλογή που θα κάνουμε, αποθηκεύουμε τη φωτογραφία μας ως νέο αρχείο ή πάνω από το ήδη υπάρχον.

Η “εικονική λήψη” αποτελεί μια άλλη λειτουργία που μας δίνει το Galaxy S7. Σύμφωνα με αυτήν, πατάμε το κουμπί της κάμερας, και ύστερα σχηματίζουμε έναν κύκλο γύρω από ένα αντικείμενο έχοντάς το στο κέντρο του κάδρου. Η λειτουργία αυτή υποστηρίζεται και από την εμπρόσθια κάμερα. Αυτό που κερδίζουμε είναι μια φωτογραφία στην οποία μπορούμε αργότερα, γυρνώντας το κινητό, να βλέπουμε και την αντίστοιχη κίνηση που είχαμε κάνει κατά τη διάρκεια της λήψης.

Από τις λειτουργίες της κάμερας δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το πανόραμα, το οποίο δουλεύει με τον κλασικό πλέον τρόπο, δηλαδή κουνάμε το κινητό δεξιά και αριστερά καλύπτοντας το εύρος που θέλουμε. Μια ακόμα λειτουργία που μας προσφέρει το S7, είναι για να φωτογραφίζουμε το φαγητό μας. Αυτό που κάνει στην ουσία είναι να μας αφήνει έναν κύκλο μέσα στον οποίο καδράρουμε το πιάτο μας, και θαμπώνει ό,τι υπάρχει έξω από αυτόν. Θα μπορούσε αυτή η λειτουργία να ενταχτεί στις λειτουργίες που διαθέτει η Samsung για κατέβασμα όπως το animated gif (το οποίο τραβάει συνεχόμενα καρέ και τα ενώνει για να δημιουργήσει ένα αρχείο gif). Κάποιες ακόμα διαθέσιμες λειτουργίες για κατέβασμα είναι οι εξής: λήψη surround (για δημιουργία φωτογραφιών σε στυλ φωτόσφαιρας), σπορ, διόρθωση ατελειών και άλλες. Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε διάφορα φίλτρα πριν τη λήψη της φωτογραφίας, καθώς και να δημιουργήσουμε δικά μας.

Αργή λήψη 10 δευτερολέπτων με ISO 50. Εξαιρετική απόδοση χρωμάτων και αντίθεσης.

Όσον αφορά την εμπρόσθια κάμερα, αξίζει να αναφέρω πως είναι και αυτή εντυπωσιακή. Με ανάλυση στα 5MP και διάφραγμα και σε αυτήν f/1.7, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ο φακός είναι ευρυγώνιος, κάτι που σίγουρα βοηθάει είτε σε φωτογραφίες είτε σε βίντεο κλήσεις. Στις λειτουργίες της μπροστινής κάμερας, πέρα από το κολάζ βίντεο, τη ζωντανή μετάδοση και την εικονική λήψη που είδαμε και προηγουμένως, υπάρχει και η “ευρεία selfie”. Πρόκειται για κάτι σε στυλ “πανοραμικής selfie”. Πατάμε το πλήκτρο λήψης και στη συνέχεια στρέφοντας το κινητό προς τα πλάγια, η κάμερα καταγράφει ό,τι υπάρχει στο οπτικό της πεδίο, με αποτέλεσμα μια ευρεία αυτοφωτογράφιση: βολική διαδικασία σε περιπτώσεις που θέλουμε να φωτογραφηθούμε με πολλά άτομα ή μπροστά από ένα μεγάλο κτήριο.

Κάτι αρνητικό που εντόπισα, αφορά στις πληροφορίες των φωτογραφιών. Το θέμα λοιπόν είναι πως δεν μπορείς να δεις τις ρυθμίσεις με τις οποίες έγινε η λήψη, όπως η ταχύτητα κλείστρου ή το ISO. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις φωτογραφίες, είτε είναι τραβηγμένες στην αυτόματη λειτουργία είτε στη χειροκίνητη. Συμβαίνει επίσης και σε εκείνες που έχουμε περάσει στο κινητό, χωρίς η λήψη τους να έχει γίνει από αυτό. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τις πληροφορίες αυτές, είναι να περάσουμε τα αρχεία στον υπολογιστή μας και να τις δούμε από εκεί. Αυτό βέβαια είναι θέμα software και μπορεί να λυθεί με ένα μικρό update.

Σε νυχτερινά τοπία, το Galaxy S7 τα πάει αρκετά καλά. Άλλες φορές εντυπωσιακά καλά και άλλες λιγότερο καλά. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες φωτισμού κάτω από τις οποίες φωτογραφίζουμε. Αν έχουμε φώτα πόλης τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, και με τη βοήθεια του HDR θα έχουμε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Σε συνθήκες με πολύ χαμηλό φωτισμό μπορούμε να βάλουμε αργή λήψη και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις παρουσιάστηκε θόρυβος στις εικόνες, αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό. Να σημειώσω πως ο θόρυβος εμφανίζεται μόνο στα RAW αρχεία. Απ’ ότι φαίνεται η Samsung μέσω κάποιου αλγόριθμου μειώνει το θόρυβο στα JPEG αρχεία.

 






Aρθρογράφος

Πέτρος Λιαρόπουλος

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, μπήκε επαγγελματικά στο χώρο. Ασχολείται κυρίως με τη φωτογράφιση γάμου, ενώ στον ελεύθερό του χρόνο φωτογραφίζει τοπία. Αγαπάει τον μινιμαλισμό και είναι λάτρης της τεχνολογίας.