Δοκιμές Φακοί

ΤΕST: SIGMA 135MM F/1.8 DG HSM ART

Ένας φακός που κατασκευάζεται, με το χέρι, στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Aizu.

O Sigma 135mm f/1.8 DG ανήκει στη γνωστή σειρά Art της εταιρίας. Πρόκειται για ένα τηλεφακό μεσαίου μεγέθους, που προορίζεται για χρήση σε στούντιο, για πορτρέτα, για φωτογραφία δράσης κ.λπ. Έχει σχεδιαστεί για τις σύγχρονες ψηφιακές μηχανές υψηλής ανάλυσης, με ανάλυση 50 ΜΡ ή και μεγαλύτερη.

H Sigma κατατάσσει τους φακούς που παράγει σε τρεις κατηγορίες: Contemporary, Art και Sports. Η κάθε κατηγορία έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία σχεδίασης. Οι φακοί της σειράς Art προσφέρουν υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική απόδοση στο θέμα. Η σειρά αυτή ξεκίνησε το 2012 με τον Sigma 35mm f/1.4.

Ο Sigma 135mm f/1.8 DG είναι ο έκτος φακός της σειράς, και είναι ιδιαίτερα προσεγμένος στην κατασκευή του. Αποτελείται από 13 στοιχεία διατεταγμένα σε 10 ομάδες, δύο από τα στοιχεία αυτά είναι FLD (“F” Low Dispersion) και άλλα δύο SLD (Super Low Dispersion). Tα στοιχεία αυτά ελαχιστοποιούν τις χρωματικές εκτροπές, ειδικά εκείνες που εμφανίζονται στο φόντο της εικόνες σε μικρά αντικείμενα.

Ο φακός δέχεται φίλτρα με διάμετρο 82mm.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί στον τρόπο που ο φακός αποτυπώνει το φόντο της εικόνας, δημιουργώντας πολύ όμορφο Bokeh. H μετάβαση από το εστιασμένο σημείο της εικόνας στο φόντο γίνεται με εξαιρετικό τρόπο. Σε αυτό συμβάλει και ο μηχανισμός του διαφράγματος που αποτελείται από 9 λεπίδες.

Ο φακός διαθέτει  διαθέτει στεγανότητα ενάντια σε υγρασία και σκόνη στη μοντούρα. Ένα νέας σχεδίασης μοτέρ υπερήχων φροντίζει για γρήγορη και ακριβή εστίαση.

Ο Sigma 135mm f/1.8 DG κατασκευάζεται με το χέρι στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Aizu, στην Ιαπωνία, και κάθε κομμάτι υφίσταται λεπτομερή ποιοτικό έλεγχο πριν διατεθεί στην αγορά.

Ο φακός είναι διαθέσιμος σε εκδόσεις για Canon, Nikon και Sigma, ενώ με τον μετατροπέα MC-11 μπορείτε να τον τοποθετήσετε και σε μηχανές Sony.

Με το Sigma USB Dock μπορείτε να αναβαθμίσετε το λογισμικό του φακού και να ρυθμίσετε την εστίαση, με τη βοήθεια του προγράμματος που παρέχει η εταιρία.

Εξαιρετικό bokeh, με διάφραγμα f/2.5.

Στην πράξη

Ο φακός δοκιμάστηκε με μια Nikon D750. To πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι το βάρος του φακού. Ο Sigma 135mm f/1.8 DG είναι αρκετά βαρύς (ζυγίζει 1130gr) και αν τον χρησιμοποιείτε για πολύ ώρα στο χέρι, αρχίζει και γίνεται κουραστικός. Φακοί 135mm των Canon και Nikon, με f/2 όμως, έχουν περίπου το μισό βάρος. Επίσης το βάρος αυτό γεννάει ερωτηματικά όσον αφορά την τοποθέτηση της μηχανής σε τρίποδο, μια και δεν υπάρχει μπράτσο στήριξης.

Ο φακός δεν διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης εικόνων, κάτι που μάλλον είναι απαραίτητο για το βάρος που έχει. Βέβαια ένα σύστημα σταθεροποίησης θα αύξανε το κόστος, το βάρος και πιθανόν τον όγκο του φακού.

Η ευκρίνεια που δίνει είναι απλά κορυφαία. Ακόμα και με f/1.8 έχετε εξαιρετική ευκρίνεια, ενώ στο f/4 υπάρχει η μέγιστη απόδοση. Πολύ σημαντικό είναι ότι η ευκρίνεια είναι κορυφαία σε όλο το καρέ και όχι μόνο στο κέντρο. Μέχρι και το f/8, o  Sigma 135mm f/1.8 DG διατηρεί εξαιρετική ευκρίνεια – από εκεί και πέρα η απόδοση αρχίζει να πέφτει. Στο f/16, που είναι το πιo κλειστό διάφραγμα του φακού, η ευκρίνεια βρίσκεται γύρω στο 50% σε σχέση με την μέγιστη, όπως μπορείτε να δείτε και στα παραδείγματα που δημοσιεύουμε.

Ο τρόπος που ο φακός αποδίδει το φόντο της εικόνας, ή το bokeh όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι και αυτός κορυφαίος. Το χρώμα αλλά και το κοντράστ που θα πάρετε είναι εξαιρετικά. Ακόμα και σε ένα δύσκολο χρώμα όπως το κόκκινο, η πιστότητα είναι εξαιρετική.

H διαφορά στην ευκρίνεια είναι εμφανής σε δύο λήψεις που έχουν γίνει με διαφράγματα f/4 (επάνω) και f/16 (κάτω).

Χρωματικές εκτροπές πρακτικά δεν υπάρχουν – θα πρέπει να ψάξετε με το μικροσκόπιο για να βρείτε κάτι που δεν φαίνεται με το μάτι.

Ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Sigma 135mm f/1.8 DG είναι η απουσία παραμόρφωσης. Για να είμαστε ακριβείς, υπάρχει μόνο μια ελάχιστη κυλοειδής παραμόρφωση που δεν πρόκειται να σας προβληματίσει.

Η εστίαση του φακού είναι άλλο ένα από τα πλεονεκτήματά του. Ο Sigma 135mm f/1.8 DG εστιάζει ακαριαία, με ακρίβεια, και τουλάχιστον με τη μηχανή που δοκιμάστηκε δεν υπήρχαν ούτε φαινόμενα back focus ή front focus. Η εταιρία έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου ως προς την ακρίβεια εστίασης, μια και σε παλαιότερες εποχές φακοί Sigma που είχαμε δοκιμάσει ήθελαν κάποιες προσπάθειες μέχρι να καταφέρουν να εστιάσουν.

Η ποιότητα κατασκευής είναι επίσης πολύ καλή. H τιμή αγοράς δεν είναι χαμηλή, αλλά είναι δικαιολογημένη για ένα φακό με την ποιότητα εικόνας που δίνει ο συγκεκριμένος.

Κορυφαία χρωματική πιστότητα και κοντράστ.

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για τον SIGMA 135MM F/1.8 DG HSM ART;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.

AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΟΠΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5

ΣΥΝΟΛΟ: 95%

ΥΠΕΡ
  • Εξαιρετική ευκρίνεια σε όλο το καρέ
  • Απουσία χρωματικών εκτροπών
  • Απουσία παραμόρφωσης
  • Εστίαση
  • Ποιότητα κατασκευής
ΚΑΤΑ
  • Βάρος
  • Έλλειψη συστήματος σταθεροποίησης εικόνων
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Sigma 135mm f/1.8 DG θέτει νέα στάνταρ στην οπτική απόδοση στην κατηγορία των φακών 135mm. Eξαιρετική ευκρίνεια σε όλο το καρέ, απουσία χρωματικών εκτροπών, απουσία παραμόρφωσης και γρήγορη και ακριβής εστίαση είναι τα πλεονεκτήματα του φακού, ενώ το βάρος και η έλλειψη συστήματος σταθεροποίησης τα μόνα σημεία κριτικής.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Sigma Greece 
1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 204
 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.