Know How Τεχνικές

ΟΙ 10 ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΟΡΤΡΕΤΟΥ

Μερικοί θα …πιστέψουν, άλλοι όχι! Ωστόσο όλοι (-ες) αξίζει να τις διαβάσουν!

Στις τέχνες δεν υπάρχουν κανόνες. Σωστά; Λάθος!

Λάθος, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το δημιουργό του onportraits.com, Michael Comeau, ο οποίος συνέταξε τις δικές του 10 εντολές για τη φωτογραφία πορτρέτου! 

Ας τις δούμε αναλυτικά:

ΕΝΤΟΛΗ 1: Το πορτρέτο είναι το θέμα του, όχι ο φωτογράφος

Δημιουργούμε πορτρέτα επειδή θέλουμε να πούμε κάτι για ένα άτομο και επειδή θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σύνδεση (σ.σ.: με αυτό και με τους θεατές της λήψης) – όχι επειδή θέλουμε να αναδείξουμε το νέο φανταστικό μας φακό των 2.000€ ή για να πάρουμε περισσότερα like στο Instagram.

ΕΝΤΟΛΗ 2: Για να αποκαλέσουμε μια εικόνα πορτρέτο, χρειαζόμαστε τη συγκατάθεση του ατόμου που απαθανατίζεται!

Πολλοί φωτογράφοι συνηθίζουν να αποκαλούν οποιαδήποτε παλιά εικόνα που περιέχει ένα πρόσωπο, πορτρέτο – αυτό όμως (προ)απαιτεί πως το άτομο που φωτογραφήθηκε έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Διαφορετικά, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε πορτρέτο κάθε παλιά φωτογραφία ή όλες τις φωτογραφίες μόδας. Η λέξη θα έχανε κάθε νόημα!

ΕΝΤΟΛΗ 3: Ένα πορτρέτο αφορά το πρόσωπο, όχι το πώς αυτό φαίνεται

Από τη στιγμή που μια φωτογραφία αρχίζει να αφορά το μακιγιάζ, τα μαλλιά, κάποιο αντικείμενο ή τη μέθοδο επεξεργασίας της αντί το πρόσωπο που απεικονίζει, παύει να θεωρείται πορτρέτο – γίνεται φωτογραφία μόδας.

ΕΝΤΟΛΗ 4: Ένα πορτρέτο δεν μπορεί να πει τα πάντα για ένα άτομο

Μία λήψη, χρονικής διάρκειας κάποιων εκατοστών του δευτερολέπτου, δεν μπορεί να αποτυπώσει το σύνολο ενός ανθρώπινου χαρακτήρα. Οπότε μη θεωρήσετε ποτέ ότι καταγράψατε ολόκληρη την “αλήθεια” ενός προσώπου. Οι άνθρωποι έχουν πολλές πλευρές και εσείς θα είστε πολύ τυχεροί αν καταφέρετε να καταγράψετε έστω μία από αυτές.

ΕΝΤΟΛΗ 5: Ένα αποτελεσματικό πορτρέτο πρέπει να προξενεί περιέργεια για το θέμα

Ξεχάστε τις λέξεις “καλό” και “κακό”. Τι σημασία έχουν, ούτως ή άλλως; Προτιμώ να αντιμετωπίζω τις εικόνες μου με βασικό κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους. Εάν βλέποντας μια λήψη θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα της, τότε το πορτρέτο σας είναι αποτελεσματικό! Επίσης: μπορεί να μην σας αρέσει αυτό που βλέπετε σε ένα συγκεκριμένο πορτρέτο, αλλά αν σας δημιουργεί σκέψεις, τότε (και πάλι) είναι επιτυχημένο.

ΕΝΤΟΛΗ 6: Μαθαίνουμε από τους Κορυφαίους (Μasters), όχι από τους “Influencers”

Δεν δημιουργούμε πορτρέτα ακολουθώντας τις τρέχουσες τάσεις (σ.σ.: στα social media). Θέλουμε οι εικόνες μας να διαρκούν στο χρόνο και να είναι εξίσου επιδραστικές ακόμα και σε 50 χρόνια από τώρα.

ΕΝΤΟΛΗ 7: Η ιδέα είναι πιο σημαντική από την τεχνική

Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε όλες τις τεχνικές που υφίστανται προκειμένου να είστε καλός φωτογράφος πορτρέτων. Ωστόσο πρέπει να είστε ικανοί να υλοποιείτε τις ιδέες και τα concepts που συλλαμβάνετε για τις εικόνες σας.

ΕΝΤΟΛΗ 8: Η τεχνική είναι πιο σημαντική από τον εξοπλισμό

Οι κάμερες, οι φακοί και τα φώτα είναι διασκεδαστικά! Ίσως …πιο διασκεδαστικά από ό,τι πρέπει να είναι, ας το παραδεχτούμε! Αλλά δεν είναι ο εξοπλισμός που μετράει. Είναι το πώς τον χρησιμοποιείτε.

ΕΝΤΟΛΗ 9: Το πορτρέτο δεν χρειάζεται να κολακεύει το θέμα

Ένα πορτρέτο δεν είναι απαραίτητο να ευχαριστεί το πρόσωπο που απεικονίζεται σε αυτό – εκτός αν έχει πληρώσει για να “βγει” ελκυστικός.

ΕΝΤΟΛΗ 10: Δημιουργείστε ευχάριστο κλίμα

Είναι η δουλειά του φωτογράφου να κάνει το μοντέλο του να νιώσει άνετα. Μια φωτογράφιση πορτρέτου πρέπει να είναι ευχάριστη για όλους τους εμπλεκόμενους.



Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;