Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «TRAVEL»: ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ!

Ας δούμε ποιοι είναι!

Παρότι θεωρητικά «εύκολος» ως προς το θέμα του, ο διαγωνισμός που αφορούσε το ταξίδι, δυσκόλεψε αρκετά τους συμμετέχοντες να μας προτείνουν εικόνες με πρωτοτυπία στο περιεχόμενο και δύναμη στη σύνθεση, στο βαθμό που το πετύχαιναν σε προηγούμενους διαγωνισμούς.

Παρόλα αυτά, οι εικόνες που ξεχωρίσαμε συνιστούν πολύ καλά δείγματα travel photography!

1ος νικητής – Petros Mpak

Petros Mpak

Μία φωτογραφία – επιτομή του Travel Photography που παρουσιάζει το Παρίσι από ψηλά. Είναι άρτια, τόσο εννοιολογικά όσο και τεχνικά, καθώς ο φωτογράφος έχει χρησιμοποιήσει πολύ πετυχημένα τη δύναμη του «πρώτου πλάνου», βάζοντας το πέτρινο πτηνό να ατενίζει την απέραντη θέα από το ίδιο σχεδόν σημείο που το κάνουμε κι εμείς. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε το πρώτο πλάνο, έχουμε και πάλι μία πολύ δυνατή λήψη, με τον πύργο του Άϊφελ στο κέντρο του ορίζοντα, ο οποίος με τη σειρά του είναι σωστά τοποθετημένος στην οριζόντια χρυσή τομή, και τον ποταμό Σηκουάνα να διασχίζει ελαφρώς διαγώνια το κάδρο, ενισχύοντας την αντίληψη του βάθους και συνάμα του ταξιδιού.

2ος νικητής – Νίκος Ζωγράφου

Νίκος Ζωγράφου

Ακόμη μία φωτογραφία από την οποία πηγάζει άριστα η έννοια του «ταξιδιού».  Ατέρμονοι δρόμοι και αμέτρητα βουνά έρχονται να ενισχύσουν την έννοια του βάθους στη φωτογραφία, πολλαπλασιάζοντας τα επίπεδά της. Στον σκοτεινό ορίζοντα κρύβεται το «άγνωστο» που υπάρχει σε ένα ταξίδι, ο προορισμός στον οποίο προσπαθούμε να φτάσουμε. Έτσι, κρίνεται απόλυτα πετυχημένη η επιλογή του φωτογράφου να κάνει τη συγκεκριμένη λήψη από ψηλά, εντάσσοντας κιόλας στο κάδρο ένα μικρό κομμάτι σε πρώτο πλάνο, το οποίο βοηθάει με τη σειρά του να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το βάθος στην εικόνα.

3ος νικητής – Σάββας Καραπαναγιώτης

Σάββας Καραπαναγιώτης

Στην τρίτη θέση βρίσκεται μία φωτογραφία η οποία μπορεί να μη βγάζει, σε πρώτη ματιά, τόσο ξεκάθαρα την έννοια του «ταξιδιού» όσο οι δύο προηγούμενες, ωστόσο είναι το αποτέλεσμα μίας εξαιρετικής λήψης και πρωτίστως σύνθεσης. Με μινιμαλιστική διάθεση, ο φωτογράφος χρησιμοποιεί την τεχνική «κάδρο μέσα σε κάδρο» για να κατευθύνει το βλέμμα προς το σπίτι στο κέντρο της εικόνας. Εξαιρετική συμμετρία και χρωματικές αποχρώσεις που σε ταξιδεύουν, με τον τοίχο να μαρτυρά το δικό του παρελθόν.

Βest of the rest!

  • Oι νικητές του διαγωνισμού έχουν ανακοινωθεί στο τ. 189 του Photonet.

Σχετικά με τον συντάκτη

Δημήτρης Βακρινός

Δημήτρης Βακρινός

Απόφοιτος της σχολής Γραφιστικής στην Αθήνα, ασχολείται παράλληλα με το Web Design. Χρησιμοποιεί τη φωτογραφία τόσο σε συνδυασμό με τη γραφιστική όσο και από μόνη της, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πορτραίτα. Μέσα από τη σελίδα www.photocontest.gr επιθυμεί αφενός να μεταφέρει τη μαγεία τής φωτογραφίας σε άτομα που δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμα, αφετέρου να δώσει ένα παραπάνω λόγο, σε αυτούς που ασχολούνται, για να ανακαλύψουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Πέρα από το design και τη φωτογραφία, ασχολείται με τη μουσική και τον αθλητισμό.