Know How

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ AΓΡΙΑ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ YΠΑΙΘΡΟ

Υπάρχουν άγραφοι κανόνες στη φωτογράφιση άγριων ζώων, αλλά το κυριότερο είναι ο σεβασμός!

Ο Vincent Munier ειδικεύεται στις φωτογραφίσεις άγριας φύσης και της υπαίθρου. Έχει μεγάλο σεβασμό και πάθος για τη φύση και έχει φωτογραφίσει άγρια ζώα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ο πρώτος φωτογράφος που έλαβε το Βραβείο Erik Hosking του BBC για τον Καλύτερο Φωτογράφο Άγριας Φύσης της Χρονιάς για τρεις συνεχόμενες χρονιές.

Ο Vincent είναι Πρεσβευτής της Nikon στην Ευρώπη, και μέσω αυτής της ιδιότητας έχει την ευκαιρία να αναδείξει το προσωπικό του στιλ, παρέχοντας ταυτόχρονα γνώσεις και καθοδήγηση για τους επίδοξους φωτογράφους άγριας φύσης.

Ας δούμε μερικές από τις κρίσιμες παραμέτρους που αναδεικνύει, αναφορικά με το πώς πρέπει να προσεγγίζονται οι λήψεις αυτής της κατηγορίας:

  • Κατανοήστε τα θέματά σας

Γνωρίστε τα ζώα που φωτογραφίζετε – τις συνήθειες και την προσωπικότητά τους. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά ώστε να μπορέσετε να φωτογραφίσετε ένα πουλί ακριβώς τη στιγμή που πιάνει το θύμα του κι όχι ενώ πετάει μακριά σας. Αφιερώστε χρόνο να μάθετε την περιοχή, κάνετε την έρευνά σας και έχετε υπομονή. Κατανοώντας καλύτερα τα άγρια ζώα που φωτογραφίζετε θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα χάνετε ποτέ την τέλεια στιγμή.

  • Μένετε απαρατήρητοι

Είναι σημαντικό να μην ενοχλείτε τα άγρια ζώα οπότε η χρήση μιας φωτογραφικής μηχανής με λειτουργία αθόρυβης λήψης είναι εξαιρετικά σημαντική. Έτσι θα μπορείτε να παραμένετε απαρατήρητοι και να τραβάτε πιο ουσιαστικές φωτογραφίες με τα ζώα στο φυσικό περιβάλλον τους.

  • Χρησιμοποιήστε το φυσικό περιβάλλον προς όφελός σας

Ο ήλιος είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία σας. Χρησιμοποιήστε τον. Η αγαπημένη μου ώρα για να φωτογραφίζω είναι η αρχή και το τέλος της ημέρας, αυτό που οι φωτογράφοι άγριας φύσης αποκαλούν “golden hour” δηλαδή λίγο μετά το χάραμα ή ακριβώς πριν τη δύση του ηλίου. Η ώρα αυτή συχνά συμπίπτει με αυξημένη δραστηριότητα των ζώων οπότε είναι πιο πιθανό να επιτύχετε μια εξαιρετική λήψη.

  • Μη βιάζεστε

Η φύση μπορεί να είναι απρόβλεπτη και δεν είναι πάντοτε με το μέρος σας. Η φωτογράφιση άγριων ζώων χρειάζεται και μεγάλη τύχη. Άσχετα από την έρευνα που έχετε κάνει, εάν ένα ζώο δεν είναι εκεί που νομίζατε ότι θα είναι, δεν μπορείτε να το φωτογραφίσετε. Μην αφήσετε να σας αποθαρρύνει αυτό. Σταματήστε και ξανασκεφτείτε από ποια γωνία θέλετε να φωτογραφίσετε, τραβήξτε τα θέματα που έχετε στη διάθεσή σας εκείνη τη μέρα ή ελάτε πάλι και ξαναδοκιμάστε την επόμενη μέρα.

  • Δείχνετε σεβασμό

Υπάρχουν ορισμένοι άγραφοι κανόνες στη φωτογράφιση άγριων ζώων αλλά γενικά το κυριότερο είναι ο σεβασμός. Κρατάτε τις αποστάσεις σας, παραμένετε ασφαλείς και παίρνετε υπολογισμένα ρίσκα. Γενικά είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε την εποχή του ζευγαρώματος και να μην μπαίνετε ποτέ ανάμεσα σε μια μητέρα και τα μικρά τη

  • Επιλέξτε προσεκτικά τον εξοπλισμό σας

Επιλέξτε προσεκτικά τους φακούς σας. Σκεφτείτε πόσο κοντά θέλετε να φτάσετε στο θέμα σας. Όσο μεγαλύτερη είναι η εστιακή απόσταση τόσο πιο κοντά μπορείτε να φτάσετε. Πάρτε πολλούς φακούς μαζί σας καθώς δεν μπορείτε να ξέρετε ποιος φακός θα είναι καταλληλότερος για μια αναπάντεχη στιγμή.

  • Όλες οι φωτό του άρθρου: © Vincent Munier
 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.