Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

«ΤHE SHADOWS OF THINGS» ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΟΥ

Για τη δημιουργό, η φωτογραφία λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και αναζήτησης μίας προσωπικής αισθητικής.

Η Αντιγόνη Κουράκου φωτογραφίζει στη σκιά των πραγμάτων, αναζητώντας αυτό το «κάτι άλλο από την πραγματικότητα» που μοιάζει να κρύβεται πίσω από την επιφάνεια της φωτογραφικής τους απεικόνισης. Χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και επιδιώξεις οι φωτογραφίες της επιστρέφουν απρόβλεπτες όψεις που την κατευθύνουν σε μια ακατάπαυστη αναζήτηση του αθέατου.

Η Αντιγόνη Κουράκου γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1979. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως συντηρήτρια έργων τέχνης . Από το 2010, ασχολείται συστηματικά με την φωτογραφία , η οποία και λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και αναζήτησης μίας προσωπικής αισθητικής.

Στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσής της ο Κωστής Αντωνιάδης σημειώνει: «Κοιτάζοντας κανείς τις φωτογραφίες της Αντιγόνης Κουράκου, αντιλαμβάνεται σε όλο της το εύρος την υπαινικτική εμβέλεια της φωτογραφικής αφαίρεσης. Παρότι οι οπτικές πληροφορίες που συνδέουν τις φωτογραφίες με τις πραγματικές σκηνές, καταστάσεις και γεγονότα που τις γέννησαν είναι ελάχιστες, οι φωτογραφίες μάς καλούν επιτακτικά να τις ερμηνεύσουμε. Μας ζητούν να επιστρέψουμε τα φαντάσματα στην πραγματικότητα, να εκλογικεύσουμε τις απιθανότητες που απεικονίζουν. Η πρόκληση είναι συνεχής, επαναλαμβανόμενη και σταθερά αδιέξοδη. Και είναι αυτή η αδυναμία να τις εξηγήσουμε που προσδίδει σ’αυτές την ποιητική διάσταση που χαρακτηρίζει το έργο της Κουράκου. Στις φωτογραφίες της, ακόμα και όταν η απεικόνιση είναι πλήρης, η πρόθεση να φωτογραφηθεί τούτο ή εκείνο το θέμα παραμένει ανεξιχνίαστη. Εντούτοις λεπτομέρειες προσώπων, απομακρυσμένες φιγούρες, τοπία, ή εσωτερικοί χώροι μέσα από ποικίλες γωνίες λήψης αφομοιώνονται σε μια συμπαγή μορφή φωτογραφικής προσέγγισης. Η Κουράκου ήρθε στο χώρο της φωτογραφίας απροετοίμαστη, χωρίς σπουδές, με μόνο εφόδιο μια ασίγαστη περιέργεια για τη σκιά των πραγμάτων, γι αυτό το «κάτι άλλο από την πραγματικότητα» που ελλοχεύει στα θέματά της, και μοιάζει να κρύβεται πίσω από την επιφάνεια της φωτογραφικής τους απεικόνισης. Χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και συγκεκριμένες επιδιώξεις η φωτογράφιση των πραγμάτων επιστρέφει απρόβλεπτες όψεις, που κατευθύνουν τη φωτογράφο σε μια ακατάπαυστη αναζήτηση του αθέατου.»

Αντιγόνη Κουράκου

Αντιγόνη Κουράκου

ARIADNE – Web Photo Gallery

Η Αριάδνη είναι ένας εκθεσιακός χώρος που φιλοξενεί αποκλειστικά φωτογραφικές εκθέσεις. Σχεδιάσθηκε με σκοπό τη ρεαλιστική απεικόνιση φωτογραφικών εκθέσεων σε ένα ψηφιακά διαμορφωμένο χώρο. Οι φωτογραφικές εκθέσεις στην Αριάδνη παρουσιάζονται με την ίδια πρακτική και θεωρητική επιμέλεια που απαιτεί μια πραγματική έκθεση. Κάθε έκθεση συνοδεύει ένας κατάλογος 30- 80 με φωτογραφίες και κριτικά κείμενα σχετικά με τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Στο πρόγραμμα των εκθέσεων περιλαμβάνονται ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με πρωτότυπα έργα σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και φωτογραφικές εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου.

Αντιγόνη Κουράκου

Αντιγόνη Κουράκου

Η Αριάδνη προσφέρει επίσης τη δυνατότητα ανάπλασης σημαντικών εκθέσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και τη δημιουργία θεματικών εκθέσεων με εξαιρετικό ενδιαφέρον που ενώ είναι μοναδικές στη σύλληψή τους είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν στην πραγματικότητα για πρακτικούς ή οικονομικούς λόγους.

Οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή στον εκθεσιακό χώρο ή να περιηγηθούν σε αυτόν ελεύθερα. Σε μια ειδικά διασκευασμένη αίθουσα προβολών μπορεί επίσης να παρακολουθήσει κανείς μια συνέντευξη του φωτογράφου ή κάποια σχετική διάλεξη του επιμελητή της έκθεσης

  • Επιμέλεια Έκθεσης: Κωστής Αντωνιάδης
  • Διάρκεια έκθεσης: 19 Δεκεμβρίου 2015 έως 19 Φεβρουαρίου 2016
Αντιγόνη Κουράκου

Αντιγόνη Κουράκου