Εκθέσεις φωτογραφίας

ΠAΝΟΣ ΚΑΣIΜΗΣ: “THE IMMEDIACY OF DESIRE”

Διάρκεια: 19 έως 27 Φεβρουαρίου 2022!

H έκθεση επικεντρώνεται στην ενσυναίσθηση στο έργο του δημιουργού, η οποία κινεί την περιέργειά του για την κοινή βαθύτερη ανθρωπιά μας και διαμορφώνει τις φωτογραφικές αποφάσεις του.

Είτε φωτογραφίζοντας προσωπικές και οικογενειακές στιγμές, είτε θεατρικές παραστάσεις, υψηλή μόδα ή νυχτερινά πάρτι, ο φακός του Π. Κασίμη ακολουθεί διακριτικά κι αδιάκοπα τα θέματά του, αναδεικνύοντας την ψυχή και τους δεσμούς μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων και καταστάσεων.

Ένα τρυφερό χάδι, κάποια συνυφασμένα άκρα, η σάρκα που αρπάζεται σε μια σφιχτή αγκαλιά ή σ’ ένα χορό, το παιχνίδι ενός παιδιού, ένα γεύμα, ο Π. Κασίμης συλλαμβάνει τη στιγμή, αλλά οι στιγμές του αντιπροσωπεύουν την ουσία και την ατμόσφαιρα και όχι το γεγονός καθαυτό.

Καθώς παρατηρεί τον άνθρωπο, δεν αναζητά την τέλεια στιγμή ή πόζα, συνδέεται μαζί του και καταγράφει δράσεις και αλληλεπιδράσεις. «Προσπαθώ να αγκαλιάσω τις ψυχές των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους». Ο φωτογράφος δεν καταδεικνύει τα θέματά του ούτε τα σχολιάζει. Αιχμαλωτίζει τη ροή των κινήσεων, των διαλόγων και των αγγιγμάτων. Η φωτογραφία του είναι τόσο φυσική, που μας δίνει την εντύπωση ότι βιώνουμε τις μυρωδιές, τους ήχους και τις γεύσεις σαν να ήμασταν εκεί.

Μini CV

Ο Πάνος Κασίμης φωτογραφίζει τα τελευταία 36 χρόνια, και διδάσκει φωτογραφία από το 1999. Σπούδασε στο Royal College of Arts του Λονδίνου και έχει υπάρξει μαθητής του Chris Killip και της Mary Ellen Mark.

Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Ρώμη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Juneau της Αλάσκα, στo Eindhoven της Ολλανδίας, και στο Λονδίνο.

Το 2004 δέχθηκε επιχορήγηση από το University of Houston σε συνεργασία με το Houston Center of Photography. Το βιβλίο, αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς του στη Λατινική Αμερική, εκδόθηκε το 2009 από τον εκδοτικό οίκο Ambious της Washington, με τίτλο “Days Away”. Η δεύτερη μονογραφία του με τίτλο “Αστικά Ημερολόγια” εκδόθηκε στην Αθήνα το 2014, με πρόλογο του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου Larry Fink.

Εργάζεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε προσωπικά καλλιτεχνικά έργα με αποτέλεσμα βιβλία και εκθέσεις, καθώς και σε αναθέσεις περιοδικών, ιδρυμάτων και ανεξάρτητων εταιρειών.

  • Χώρος: iFocus Photo Gallery, Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13, (στοά Όπερας), Αθήνα – Τηλ: 210 3647088
  • Εγκαίνια: Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 7:00 μ.μ.
  • Διάρκεια: 19 έως 27 Φεβρουαρίου 2022
  • Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή, 12:00 – 6:00 μ.μ. | Σάββατο, 5:30 – 10:00 μ.μ. | Κυριακή, 1:00 – 6:30 μ.μ.

 






Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.