To φαινόμενο “Creative Block” δεν είναι ασυνήθιστο στον καλλιτεχνικό χώρο. Ακόμα κι εάν δεν το έχετε αντιμετωπίσει, είναι …μαθηματικά βέβαιο πως σίγουρα θα σας συμβεί! Όμως μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για ανίατη πάθηση ή ασθένεια – υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά και να μπείτε ξανά στο δρόμο της δημιουργίας!
Αφετηρία μας για το τι πρέπει να κάνετε αποτελεί ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο του DPS που ξεχωρίσαμε και από το οποίο παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία!
Γιατί δεν μπορείτε να σκεφθείτε δημιουργικά, γιατί δεν σας έρχονται ιδέες; Προφανώς, γιατί νιώθετε άγχος, πλήξη, κόπωση κ.ο.κ. Πώς αντιδράτε αποτελεσματικά;
1. Ξεκουραστείτε!
Η καθημερινή ζωή και οι συνολικές απαιτήσεις της μας επιβαρύνουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά – ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλεί τη δημιουργική αφλογιστία, είναι η κόπωση. Αφιερώστε συνεπώς λίγο χρόνο στον εαυτό σας και χαλαρώστε με όποιον τρόπο σας ευχαριστεί.
2. Γράψτε!
Ο γραπτός λόγος αποτελεί βάλσαμο. Η τακτική τήρηση ενός ημερολογίου για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει στο ξεμπλοκάρισμα της σκέψης και στη δημιουργική χαλάρωση. Άλλες περιπτώσεις είναι η συγγραφή ενός άρθρου για κάποιο περιοδικό, εφημερίδα ή blog. Το Photonet π.χ. είναι έτοιμο να φιλοξενήσει, ανά πάσα στιγμή, με χαρά τις απόψεις και τις εικόνες σας!
Θέλετε κι ένα απτό θέμα ενασχόλησης και συγγραφής; Επιλέξτε ένα σχετικό με τη φωτογραφία θέμα και γράψτε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες και σκέψεις σχετικά με αυτό, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τη γνωστή διαδικασία του brainstorming, που σημαίνει ουσιαστικά στη γλώσσα μας «καταιγισμός ιδεών». Συχνά τα αποτελέσματα αυτής της διεργασίας μπορούν να σας προσφέρουν μοναδικές νέες προοπτικές.
3. Ακούστε μουσική!
Η μουσική είναι μια από τις τέχνες που διατηρούν εκλεκτικές συγκένεια με τη φωτογραφία: μπορεί να βοηθήσει στην ηρεμία της δραστηριότητας του εγκεφάλου, μειώνοντας το άγχος και αποκαθιστώντας τη συναισθηματική ισορροπία. Έτσι, εάν ακούτε μουσική ενώ εργάζεστε, ταυτόχρονα ξεκουράζεστε/ηρεμείτε – αυτό θα βοηθήσει στην ταχεία επανενεργοποίηση της δημιουργικότητάς σας.
4. Σκιτσάρετε ό,τι σας περιβάλλει!
Πιάστε ένα μολύβι (ή οποιαδήποτε γραφίδα σας βολεύει) και ένα φύλλο χαρτί (ή tablet/smartphone) και σχεδιάστε για σύντομο χρόνο (ιδανικά ως 5 λεπτά) τα αντικείμενα που σας περιβάλλουν, με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες. Έπιπλα, αγαπημένα πρόσωπα, σκιές, κατοικίδια, δέντρα, φυτά… σχεδιάστε οτιδήποτε σας τραβά την προσοχή! Παρόλο που μπορεί να φαίνεται περίεργο, με τα γρήγορα/πρόχειρα αυτά σκίτσα εξασκείται η ματιά και η δημιουργικότητά σας ενώ ταυτόχρονα δεν πιέζετε τον εαυτό σας να εξασφαλίσει ένα “τέλειο” αποτέλεσμα.
5. Αλλάξτε παραστάσεις!
Ακόμη και ένας απλός περίπατος σε ένα κοντινό πάρκο, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τις σκέψεις σας. Η παροδική απομάκρυνση από το χώρο που εργάζεστε σας βοηθά να ανανεώσετε τη δημιουργική ματιά σας!
6. Προμηθευτείτε με νέο εξοπλισμό!
Ένας από τους τρόπους για να ξεμπλοκάρετε, είναι να μπείτε στη διαδικασία εύρεσης νέου εξοπλισμού – εν συνεχεία ο πειραματισμός μαζί του, μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητικός! Δεν είναι αναγκαίο να προβείτε σε ακριβές αγορές. Ακόμα και ορισμένα οικονομικά αξεσουάρ, μπορούν να σας επιτρέψουν να δοκιμάσετε νέες τεχνικές λήψεων. Eπιπρόσθετα, παλιότερες κάμερες και οι φακοί (που μπορούν να αγοραστούν ως μεταχειρισμένα προϊόντα) μπορούν να σας αναζωογονήσουν δημιουργικά, θέτοντας νέες προκλήσεις.
7. Αποσπάστε την προσοχή σας!
Η συγκεκριμένη συμβουλή μπορεί καταρχήν να ακούγεται ως και …αντιπαραγωγική, ωστόσο οι περιστασιακές διαφυγές από την κυρίως εργασία όχι μόνο δεν είναι απαγορευτικές, αλλά αντίθετα είναι απαραίτητες (βλ. εκ νέου τα σημεία 1 & 5). Πηγαίνετε μια βόλτα, κάντε ένα ντους, συμμαζέψτε το χώρο σας – ο εγκέφαλος χρειάζεται παύσεις!
8. Αναζητήστε νέες πηγές έμπνευσης!
Το μυαλό τρέφεται μέσα από οτιδήποτε βλέπει ή ακούει. Διαβάστε βιβλία και περιοδικά φωτογραφίας. Ακούστε κάποιο ενδιαφέρον podcast ή μια εκπομπή στο ραδιόφωνο. Επισκεφθείτε διαδικτυακά κάποια γκαλερί. Ακόμα και από την καρέκλα του σπιτιού σας μπορείτε να “ταξιδέψετε” παντού.
9. Φωτογραφίστε κάτι νέο!
Μην φωτογραφίζετε τα ίδια και τα ίδια όλη την ώρα. Πειραματιστείτε με ένα διαφορετικό είδος από αυτό που συνήθως ασχολείστε: φωτογραφία δρόμου, τοπίου, δράσης, και τόσα άλλα εναλλακτικά είδη περιμένουν για να τα ανακαλύψετε.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πέραν του ότι θα εξασκηθείτε σε νέους τομείς, θα γίνετε και καλύτεροι φωτογράφοι.
10. Φωτογραφίστε αγαπημένα θέματα!
Αυτή η συμβουλή μπορεί φαινομενικά να έρχεται σε άμεση αντίθεση με την προηγούμενη, ωστόσο μπορεί να αποβεί εξίσου επωφελής: δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η φωτογραφία, πρώτα και κύρια, πρέπει να ευχαριστεί εσάς: χαλαρώστε, σκεφθείτε ποια είναι τα θέματα που σας ευχαριστούν περισσότερο να τραβάτε, και …απολαύστε τις λήψεις.
11. Κάντε ένα οπτικό ημερολόγιο!
Μια καλή ιδέα για να χαλαρώσετε κάνοντας κάτι που θα σας ωφελήσει πολλαπλά, είναι να δημιουργήσετε ένα οπτικό ημερολόγιο. Μέσα σε αυτό μπορείτε να καταγράφετε σκέψεις, αναμνήσεις και ιδέες που προκύπτουν από παλιότερες φωτογραφίσεις . Ταυτόχρονα μπορείτε να το εμπλουτίσετε με εικόνες ή/και σκίτσα.
- Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Frederick Medina