Photographers Only

15 ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ!

Γνωρίστε τις ιστορίες ζωής μεγάλων δημιουργών του χώρου της φωτογραφίας!

Ξεκινάμε το 2022, με προτάσεις για binge-watching σε μια σειρά ταινιών που επικεντρώνονται σε κορυφαίους καλλιτέχνες του μέσου που αγαπάμε!

Οι επιλογές μας προέρχονται από 25 προτάσεις του digitalcameraworld.com!


01. Double Exposure: The Story of Margaret Bourke-White (1989)

Γεννημένη το 1904, η Margaret Bourke-White ήταν η πρώτη ξένη φωτογράφος που φωτογράφισε το πενταετές πλάνο της Σοβιετικής Ένωσης και η πρώτη γυναίκα φωτορεπόρτερ της Αμερικής. Σε αυτήν ανήκει και η τιμή λήψης του πρώτου εξωφύλλου του περιοδικού Life. Η Farrah Fawcett δίνει μια εξαιρετική (και βραβευμένη) ερμηνεία ως Bourke-White σε αυτό το βιογραφικό έργο, το οποίο συνδυάζει την ιστορία της καριέρας της δημιουργού, με αυτή της ταραχώδους σχέσης της με τον δεύτερο σύζυγό της.

02. The Killing Fields (1991)

Αυτό το βρετανικό δράμα επικεντρώνεται στις πραγματικές εμπειρίες δύο φωτορεπόρτερ, του Dith Pran (1942-2008) από την Καμπότζη, και του Αμερικανού Sydney Schanberg (1934-2016), κατά την άνοδο του κομμουνιστικού κόμματος των Khmer. Η κινηματογράφηση θυμίζει περισσότερο ντοκιμαντέρ παρά τυπική δημιουργία του Χόλιγουντ, γεγονός το οποίο κάνει την ταινία πιο συναρπαστική και πιο άμεση.

03. Photographing Fairies (1997)

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Sir Arthur Conan Doyle έγραψε τα μυθιστορήματα με ήρωα τον Sherlock Holmes. Πόσοι γνωρίζουν, όμως, ότι πίστευε σε …νεράιδες; Και όμως, αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εξαπατήθηκε από πέντε ψεύτικες φωτογραφίες της Elsie Wright και της Frances Griffiths που απεικόνιζαν νεράιδες! Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας. Αποδεικνύει πως η φωτογραφική χειραγώγηση δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε συνδέεται μονάχα με την ψηφιακή εποχή.

04. The Bang Bang Club (2010)

Η ταινία αναφέρεται σε μια ομάδα τεσσάρων φωτογράφων που δραστηριοποιήθηκαν σε πόλεις της Νότιας Αφρικής μεταξύ 1990 και 1994: τον Kevin Carter, τον Greg Marinovich, τον Ken Oosterbroek και τον João Silva. Η ιστορία, η οποία γράφτηκε από δύο από τα μέλη της, απεικονίζει τον ακραίο ανταγωνισμό των φωτογράφων προκειμένου να τραβήξουν τις πιο τέλειες δυνατές εικόνες. Παρότι το έργο έχει επικριθεί για το ότι δεν εμβαθύνει βαθύτερα στην πολιτική της εποχής, απεικονίζει ωστόσο τη δραματοποίηση της ζωής ενός φωτογράφου και τις συγκρούσεις με τους συναδέλφους του.

05. We’ll Take Manhattan (2012)

Αυτή η βρετανική παραγωγή, περιγράφει την πραγματική σχέση μεταξύ του φωτογράφου David Bailey (Aneurin Barnard) και του μοντέλου Jean Shrimpton (Karen Gillan), κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας στη Νέα Υόρκη για τη Vogue το 1962. Οι δημιουργοί της ταινίας προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τις πρωτότυπες φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό props και ψηφιακά επεξεργασμένων εικόνων. Η ιστορία επικεντρώνεται, στο ζευγάρι και στο πώς κατάφερε να επηρεάσει τον κόσμο της φωτογραφίας μόδας.

06. Life (2015)

Πρόκειται για τη βιογραφία του Dennis Stock (1928-2010), ενός φωτογράφου του περιοδικού Life, που επικεντρώνεται στη φιλία του με τον ηθοποιό James Dean (Dane DeHaan). Με τον Robert Pattinson στον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι μια πολύ ιδιαίτερη ταινία, καθώς απεικονίζει την ένταση των προσώπων που συμμετέχουν σε μια φωτογράφιση σε αντιδιαστολή με τη προσωπική τους φιλική σχέση.

07. Fotograf (2015)

Γεννημένος στην Πράγα το 1935, ο Jan Saudek είναι ένας από τους πιο διάσημους φωτογράφους της Τσεχίας. Το Fotograf βασίζεται στη ζωή και τη δουλειά του, αλλά μόνο επιφανειακά, καθώς απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί βιογραφικό έργο. Ωστόσο, αποτελεί μια έξοχη κινηματογραφική πρόταση που ικανοποιεί με το οπτικό της αποτέλεσμα.

08. Eadweard (2015)

Αυτή η καναδική indie παραγωγή, αφηγείται την ιστορία του Eadweard Muybridge (1830-1904), του πρωτοπόρου φωτογράφου που το 1872 με τις 12 διάσημες εικόνες ενός αλόγου που καλπάζει, απέδειξε ότι ανά ορισμένο αριθμό frames, και τα τέσσερα πόδια του, βρίσκονται στον αέρα. Ο Muybridge ήταν επίσης γνωστός για τη λήψη γυμνών και παραμορφωμένων θεμάτων, καθώς και για τη δολοφονία του εραστή της συζύγου του, οπότε υπάρχει άφθονο υλικό από την πραγματική ζωή του γι’ αυτό το βιογραφικό φιλμ. Η υποκριτική ικανότητα του Michael Eckland ως Muybridge, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για να παρακολουθήσετε αυτή την ταινία.

09. Mapplethorpe (2018)

Ο Αμερικανός φωτογράφος Robert Mapplethorpe (1946-1989) ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν πως η φωτογραφία θα μπορούσε να θεωρηθεί τέχνη. Πώς όμως το έκανε; Με την παρουσία στο έργο του, ανδρικών γεννητικών οργάνων, θέματα ομοερωτισμού και BDSM· με τρόπο δηλαδή που ακόμη και σήμερα, σοκάρει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ο ηθοποιός της σειράς The Crown, Matt Smith ως αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης. Η ιστορία, αφορά στην δραματική σχέση του με την Patti Smith, έως τον πρόωρο θάνατό του από AIDS.

10. Smash His Camera (2010)

Γεννημένος το 1931, ο Ronald Edward Galella, γνωστός και ως Ron Galella, είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους φωτογράφους. Το περιοδικό Time, μάλιστα, του έχει δώσει το προσωνύμιο «νονός της αμερικανικής κουλτούρας παπαράτσι». Στο ενεργητικό του, έχει πάνω από τρία εκατομμύρια φωτογραφίες δημόσιων προσώπων, ενώ απέκτησε ιδιαίτερα κακή φήμη ύστερα από τις διαμάχες του με την Jacqueline Kennedy και τον Marlon Brando. Αν και δεν εμβαθύνει κριτικά επάνω στο έργο του, αυτό το βραβευμένο ντοκιμαντέρ, παρακολουθείται ευχάριστα χωρίς να κουράζει το θεατή.

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.