Ενδιαφέρουν Νέα

«180 ΧΡΟΝΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ» ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Mια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που φωτίζουν διαφορετικές όψεις της Αθήνας.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας» οργανώνει μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές των όψεων της Αθήνας. Στο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τις διαδρομές τους στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, φιλοξενείται η πρώτη από αυτές τις δράσεις.

180 χρόνια μετά τα σχέδια του Γερμανού Ferdinand Stademann, ο οποίος αποτύπωσε το 1835, από τον λόφο των Νυμφών, δέκα συνεχόμενες απόψεις του Αττικού τοπίου της εποχής, ο Πολύβιος Γούζιος σχεδιάζει εκ νέου από τους εξώστες του Αστεροσκοπείου, που κτίστηκε στον λόφο το 1842, την πανοραμική άποψη της πόλης. Η αντιπαράθεση των δύο πανοραμάτων, πέρα από την προφανή κατάδειξη των αλλαγών στο ίδιο τοπίο, εκείνο που επιχειρεί να κάνει, είναι να διαπραγματευτεί αυτά τα 180 χρόνια ανάμεσά τους. Σε χώρες με μεγάλο ιστορικό βάθος σαν τη δική μας, ο χρόνος είναι μνήμη. Ο βιωματικός χρόνος είναι το αντικείμενο της έκθεσης.

Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν στην περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος- 19ος αιώνας», ανάμεσα σε άλλες ιστορικές απόψεις της Αθήνας και των μνημείων της, δύο από τις λιθογραφίες του Στάντεμαν από την έκδοση του 1841 και ένα κυκλικό πανόραμα με ενσωματωμένο το σύνολο των λιθογραφιών.

Ο Πολύβιος Γούζιος σπούδασε ζωγραφική και αρχιτεκτονική στη Beaux Arts του Παρισιού. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φωτό: Όψεις του πανοράματος της Αθήνας. Στην πάνω οριζόντια σειρά όψεις της Ακρόπολης και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από τον Πολύβιο Γούζιο κατά το έτος 2015, στην κάτω οριζόντια σειρά οι αντίστοιχες όψεις του 1835 από το Πανόραμα του Στάντεμαν.

  • Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, ώρα 18:00
  • Διάρκεια: 9/10 – 9/12/2015
  • Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
  • Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη