Εκθέσεις φωτογραφίας

1922, ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022 παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τον παραπάνω τίτλο στον Πολυχώρο Match Point.

Πότε ξεθωριάζει η μνήμη; Πότε ημερεύουν οι εφιάλτες; Πότε γαληνεύει η ψυχή; Πότε λιγοστεύει ο πόνος; Πού πάει ο καημός όταν χάνεται; Mια έκθεση φωτογραφίας και μια Ιστορία Πολέμου!

Ο Χέμινγουεϊ αν και παρέδωσε ένα πολύ προσεκτικό και διεξοδικό ρεπορτάζ δεν έφτασε ποτέ στη Σμύρνη και δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του Ολοκαυτώματος της μαρτυρικής πόλης. Γράφει πως: «Θυμάσαι το λιμάνι. Αρκετά όμορφα πράγματα επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού. Αυτή ήταν η μοναδική φορά στη ζωή μου που άρχισα να φαντάζομαι διάφορα. Δεν σε ένοιαζε τόσο για τις γυναίκες που γεννούσαν, όσο για εκείνες που κρατούσαν πάνω τους τα νεκρά τους παιδιά. Τα κρατούσαν σφιχτά πάνω τους. Είναι απορίας άξιο πόσο λίγες από αυτές πέθαναν. Απλώς τις σκεπάζαμε με κάτι και τις αφήναμε να μπουν στο πλοίο. Πάντοτε διάλεγαν το πιο σκοτεινό σημείο στο αμπάρι για να μπορούν να τα έχουν στην αγκαλιά τους. Καμιά τους δε νοιάστηκε για τίποτε άλλο αφότου εγκατέλειψε την προβλήτα». Στην προκυμαία της Σμύρνης (απόσπασμα)

Φωτογραφία αρχείου Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Βίντεο : «Carte Postale»

Μια Ιστορία Πολέμου, από την Ελισάβετ Μπαράκου, αρχαιολόγο. Το ταξίδι της μνήμης αναβιώνει  με μια ανορθόδοξη μορφή– στιγμές από τη ζωή των ελληνικών στρατευμάτων στα μικρασιατικά χώματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Φωτογραφικά στιγμιότυπα, τυπωμένα σε μορφή καρτ ποστάλ, ταξιδεύουν από τα χαρακώματα και καταλήγουν, χρόνια μετά, σ’ ένα παλαιοπωλείο της Κωνσταντινούπολης. Από κει, αγορασμένα ως πολύτιμα κειμήλια προγονικών μαρτυριών, κληροδοτούνται στο αρχείο ενός ιδιότυπου και ρομαντικού θεματοφύλακα. Μια ιστορία βγαλμένη από 17 παλιοκαιρισμένες καρτ ποστάλ μάς αφηγείται τη ζωή στον πόλεμο. Το βίντεο θα προβάλλεται καθ΄όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης.

Έρευνα και επιμέλεια της έκθεσης: Νικολέττα Διαμαντάκου

Φωτογραφία αρχείου Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

  • Χώρος: Πολυχώρος Match Point, Αινιανός 1, Αθήνα – τηλ.: 210 825 0898
  • Διάρκεια: 2/10 – 9/10/22
  • Ωράριο: καθημερινά, 11.00 -13.00 & 17.00 – 21.00

– Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Ιδιωτική συλλογή Κώστα Βαλλή

 






Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.