Εκθέσεις φωτογραφίας

ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΩΒΟΥΣΑΣ

Έκθεση-διάλογος των Nick St. Oegger και Γιώργου Δέτση!

Δύο φωτογράφοι από διαφορετικές χώρες παρακολουθούν τον υδάτινο δρόμο του Αώου-Vjosa εκατέρωθεν των ελληνοαλβανικών συνόρων και φωτογραφίζουν τους ανθρώπους, τα περάσματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.  Εγκαίνια: Σάββατο 13 Ιουλίου 2018 (20:00). Διάρκεια: 13 Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου.

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις δυο εκθέσεις του Vovousa Festival 2019.

Nick St.Oegger: Kuçedra

Στην αλβανική μυθολογία, ο Kuçedra είναι ένας δαίμονας που όταν αφυπνίζεται φέρνει συμφορά και δυστυχία. Σταματάει τα ποτάμια, προκαλεί ξηρασία σε κάποιες περιοχές, πλημμύρα σε άλλες. Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερωθεί είναι μέσω της ανθρώπινης θυσίας.

Ο Αώος- Vjosa είναι ο τελευταίος παρθένος ποταμός της Ευρώπης, που διατρέχει ανεμπόδιστα τη χώρα από τη νότια Αλβανία έως στην Αδριατική Θάλασσα. Είναι βασική πηγή ζωής για πολλά απειλούμενα φυτά και ζωικά είδη, πολλά από τα οποία έχουν ήδη εξαφανιστεί από τα ευρωπαϊκά ποτάμια. Είναι μια μοναδική βιόσφαιρα, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει καταγραφεί από τους επιστήμονες, οι οποίοι σε κάθε κατάβαση του ποταμού ανακαλύπτουν και νέα ενδημικά είδη.

Ο ποταμός έχει επίσης σημαντική οικονομική και πολιτιστική αξία για τις κοντινές αγροτικές κοινότητες που τώρα έχουν εγκαταληφθεί πλήρως ενώ κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της γεωργικής βιομηχανίας της Αλβανίας.

Σήμερα, ο Vjosa και οι ζωοδότες παραπόταμοι απειλούνται από υδροηλεκτρικά έργα, που θα μεταβάλλουν μόνιμα τη ροή του, εκτοπίζοντας τους κατοίκους που ζουν κατά μήκος του.

Τα φράγματα που πρόκειται να κατασκευαστούν έχουν προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις και τα έργα δρομολογούνται χωρίς καμμία μελέτη και πρόνοια στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν.

Ντόπιοι κάτοικοι και μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ακτιβιστών έχουν καταφύγει στα δικαστήρια, σε μία ύστατη προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας, του κοινωνικού ιστού και του παραποτάμιου πολιτισμού.

Γιώργος Δέτσης: Aöos, don’t touch

Ο Γιώργος Δέτσης (φωτό στην κορυφή της σελίδας), βρέθηκε πρώτη φορά στη Βοβούσα κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στη Βάλια Κάλντα στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Τα επόμενα χρόνια επέστρεψε πολλές φορές ως επαγγελματίας φωτογράφος στη Βωβούσα για ταξιδιωτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά, λευκώματα και εφημερίδες.

Η στενή σχέση όμως με τον τόπο και τους ανθρώπους του αναπτύχθηκε κυρίως από το 2013 όταν η απειλή κατασκευής φράγματος στον ποταμό Αώο κινητοποίησε τους κατοίκους και πολλούς φίλους της μοναδικής φύσης της Βόρειας Πίνδου.

Η φωτογραφική ομάδα Phasma2 στην οποία συμμετείχε μαζί με το Βωβουσιώτη Καμίλο Νόλλα, επισκέφτηκε το χωριό και ο καθένας από τα μέλη της ομάδας φωτογράφησε την άγρια ομορφιά και τους υπέροχους ορεσίβιους κατοίκους του. Εκείνες οι φωτογραφίες αποτέλεσαν το υλικό για την έκθεση Vovousa, unique but not alone που παρουσιάστηκε αρχικά στο χωριό και συνέχισε μετά την πορεία της τόσο στην επαρχία όσο και στην Αθήνα. Tα επόμενα χρόνια φωτογραφική η έκθεση μετατράπηκε σε Φεστιβάλ για τις Τέχνες και ο ίδιος ανέλαβε την φωτογραφική κάλυψη. Από τότε δίνει κάθε χρόνο το παρόν στη διοργάνωση ενώ δε χάνει την ευκαιρία να επισκέπτεται την περιοχή και εκτός φεστιβάλ με κάθε ευκαιρία και φυσικά σε κάθε δράση που αφορά την προστασία του Αώου.

Η σχέση αυτή με τον τόπο όμως είναι αμφίδρομη. Οι άνθρωποι και ο τόπος τον αγκάλιασαν και ο ίδιος νοιώθει πλέον Βωβουσιώτης.

Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται στις αισθητικές φωτογραφίες που εκτίθενται για πρώτη φορά και αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος το οποίο πολύ σύντομα θα εκδοθεί σε λεύκωμα.

 

 






Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.