Ενδιαφέρουν Νέα

24HOURPROJECT: ΛΕΣΒΟΣ, 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Στόχος η αύξηση στις δωρεές και στους εθελοντές, καθώς και η βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Ο Renzo Grande είναι ένας φωτογράφος που εστιάζει το πάθος και την ευαισθησία του στο να καταγράφει καθημερινές ιστορίες δρόμου. Είναι ο ιδρυτής του 24ΗourProject, μιας παγκόσμιας καταγραφής της ανθρώπινης κατάστασης μέσω της φωτογραφίας δρόμου. Την 1η Απριλίου θα βρίσκεται στη Λέσβο, προκειμένου να αναδείξει το μέγιστο προσφυγικό πρόβλημα, μέσα από τη δύναμη της εικόνας.

H Eφημερίδα των Συντακτών υποστηρίζει ενεργά την παραπάνω προσπάθεια. Ο συνεργάτης της εφημερίδας Βασίλης Μαθιουδάκης θα ακολουθήσει, φωτογραφίζοντας και ο ίδιος, τον Renzo Grande. Μαζί θα περάσουν τις είκοσι τέσσερις ώρες (00:00πμ – 23:59μμ) της προσεχούς Παρασκευής ξύπνιοι, καταγράφοντας καταστάσεις που θα συναντήσουν στα προσφυγικά καμπ, στις συλλογικότητες και τις δομές της Μυτιλήνης και ό,τι άλλο συναντήσουν στον δρόμο τους σε σχέση με το προσφυγικό. Κάθε μία ώρα, μία φωτογραφία θα αναρτάται στους λογαριασμούς τους στο Ιnstagram.

  • Η συμμετοχή στο project είναι ελεύθερη για όλους τους χρήστες.
  • Μπορείτε να διαβάσετε πώς μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς, από τη δική σας περιοχή, διαβάζοντας όλες τις λεπτομέρειες εδώ!

Λίγες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της δράσης (25/3) οι δυο άντρες είχαν μια σχετική συζήτηση, την οποία σήμερα αναδημοσιεύουμε:

  • Τι σημαίνει η φωτογραφία για σένα;

Οι ποιητές έχουν τις λέξεις, οι ακτιβιστές τη φωνή τους, εγώ είμαι τυχερός που έχω τη φωτογραφία. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε εδώ σ’ αυτόν τον κόσμο για να εκφραστούμε, να κάνουμε την ύπαρξή μας να αξίζει, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον με κάθε δυνατό τρόπο. Είμαστε όλοι άνθρωποι και ως τέτοιοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Η φωτογραφία μού έδωσε έναν τρόπο να εκφραστώ, να καταγράψω την ανθρωπότητα και να παραμείνω αληθινός.

  • Μίλησέ μας για την Αμερική σου.

Ηρθα στην Αμερική όταν ήμουν 16 χρόνων, αφήνοντας το Περού σε κατάσταση αναταραχών, ψάχνοντας καλύτερες ευκαιρίες. Αν και το Περού θα είναι πάντα το σπίτι μου, η Αμερική μού έδωσε την ευκαιρία να μεγαλώσω σε μια ατμόσφαιρα πολυπολιτισμικότητας. Ναι, η Νέα Υόρκη είναι διαφορετική από κάθε άλλη πόλη στην Αμερική και νιώθω ευλογημένος γι’ αυτό. Ελπίζω η Αμερική να συνεχίσει να καλωσορίζει τους ξένους με τον ίδιο τρόπο που καλωσόρισε κι εμένα τότε. Δεν πιστεύω στο αμερικάνικο όνειρο… Για μένα, αν θέλεις να γίνεις κάτι στη ζωή σου, μπορείς να το καταφέρεις οπουδήποτε με επιμονή, προσπάθεια και πάθος.

Φωτογραφία Renzo Grande

  • Τι είναι το Πρότζεκτ των 24 ωρών και ποιος ο σκοπός του;

Ξεκίνησε το 2012 με σκοπό να συγκριθούν η Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες σε μία και μοναδική μέρα, να καταγραφούν οι δυσκολίες και οι ομοιότητες των ανθρώπων σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στον έκτο χρόνο τώρα, μαζευόμαστε χιλιάδες σε μία μόνο μέρα ώστε να μεταδώσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ύπαρξης σε περισσότερες από 700 πόλεις. Μέσα από το Πρότζεκτ των 24 ωρών μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρωπότητα, να δούμε εικόνες μέσω της άποψης του κάθε τοπικού φωτογράφου. Να ερωτευτούμε. Να συνειδητοποιήσουμε πόσο όμοιοι είμαστε όλοι ξέχωρα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, τη θρησκεία ή τη γεωγραφική τοποθεσία. Εκτός από το να καταγράψουμε στιγμές της ανθρωπότητας, στοχεύουμε επίσης να κάνουμε τη διαφορά και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με ΜΚΟ και κοινότητες αλληλεγγύης ώστε να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες τους και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό. Φέτος θα εργαστούμε ώστε να βοηθήσουμε την Αλληλεγγύη Λέσβου και να παράσχουμε όση ανακούφιση μπορούμε μέσω της συνέργειας των συμμετεχόντων φωτογράφων. Σχεδιάζω επίσης να κάνω ένα εργαστήρι φωτογραφίας με τους πρόσφυγες της Λέσβου, να τους δώσουμε φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσεως και να τους αφήσουμε να καταγράψουν τις δικές τους 24 ώρες. Οι φωτογραφίες θα αποτελέσουν μέρος της ταξιδιωτικής έκθεσης του Πρότζεκτ των 24 ωρών. Πέρυσι είχαμε 5 εκθέματα. Στη φετινή έκδοση του Πρότζεκτ των 24 ωρών, κάθε φωτογράφος που θα συμμετάσχει θα ευαισθητοποιήσει και θα στρέψει την προσοχή του κόσμου πάνω στην Αλληλεγγύη Λέσβου. Στοχεύουμε να αυξήσουμε τις δωρεές και τους εθελοντές και να βοηθήσουμε, όσο είναι δυνατόν, τους πρόσφυγες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Φωτογραφία Renzo Grande