Νέα

30/5/1941: Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ!

Ήταν βράδυ Παρασκευής όταν δύο νεαροί Έλληνες φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας, υλοποιούν ένα παράτολμο σχέδιο που έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα.

81 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το γεγονός αυτό, και για να το θυμηθούμε επιλέγουμε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα» ( του 1993), το οποίο είναι αφιερωμένο ακριβώς σε αυτό το γεγονός.

Στη σειρά αυτή ο αείμνηστος δημοσιογράφος (1934 – 1999) παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλιότερες εκπομπές του μέσα από μια πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θυμάται την εκπομπή – αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (παραγωγής 1982) με τίτλο «Έτσι κατέβηκε η Γερμανική σημαία απ’ την Ακρόπολη”.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της EΡΤ, διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο της Διδώς Γεωργούλα: “στο πλατό της εκπομπής, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ζωντανεύουν την ιστορία της υπεξαίρεσης της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη. Περιγράφουν το κλίμα της εποχής, πότε και πού γεννήθηκε η ιδέα της πρώτης αντιστασιακής πράξης της Ευρώπης, μιλούν για την σκέψη και την απόφασή τους. Αναφέρονται στην πατριωτική ομάδα που είχαν δημιουργήσει στα μαθητικά τους χρόνια, με σκοπό την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, και εξιστορούν αναλυτικά τα γεγονότα, την πρώτη τους επίσκεψη στις 9 Μαΐου στο χώρο και υπογραμμίζουν την απόφασή τους να κατεβάσουν τη σημαία, μετά και την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς.

Η ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη (Απρίλιος 1941, πηγή: Wikipedia).

Περιγράφουν την πορεία που ακολούθησαν το βράδυ της 30ης Μαΐου 1941, τη διαδρομή τους μέσα από την σπηλιά μέχρι την επιφάνεια του βράχου, και πώς πέτυχαν να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιστό, να την κρύψουν και να επιστρέψουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Τις μαρτυρίες των δύο πρωταγωνιστών συμπληρώνουν τα πλάνα από το χώρο της Ακρόπολης και φωτογραφίες. Για την αντιστασιακή πράξη των δύο ανδρών μιλούν ακόμα ο Αντώνης Μοσχοβάκης, ο οποίος αναφέρεται στη συνάντησή του με τον Γλέζο και τον Σάντα την επόμενη μέρα της επιχείρησης, και ο Κώστας Μικρουλέας, γιος του Εισαγγελέα Ηλία Μικρουλέα, ο οποίος αναφέρεται στις πιέσεις που άσκησαν οι Γερμανοί στον πατέρα του προκειμένου να τους παραδώσει τους δράστες. Το αφιέρωμα κλείνει με αναφορά στον αδελφό του Μανώλη Γλέζου, Νίκο Γλέζο, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς τον Μάιο του 1944. Η εκπομπή πλαισιώνεται από οπτικοακουστικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό που καταγράφει τις πρώτες ώρες της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1941, τη μάχη της Κρήτης καθώς και δημοσιεύματα τύπου.”

Δείτε το σχετικό video με ένα κλικ εδώ!

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.