Photo Specials

ΤΑ 5 ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΡΧΑΡΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ!

Αν μόλις ξεκίνησες να ασχολείσαι με το μέσο, αυτό το άρθρο είναι για σένα!

ΟΚ, πήρες την απόφαση να ξεπεράσεις το πρωτόλειο στάδιο κάθε δημιουργού (point and shoot λήψεις…) έχεις μόλις αποκτήσει την πρώτη ολόδική σου μηχανή και είσαι έτοιμος (-η) να γράψεις φωτογραφική ιστορία! Τι άλλο χρειάζεσαι για να πετύχεις τις καλύτερες δυνατές λήψεις;

Ξέρεις ήδη πως η απόκτηση ενός πλήρους φωτογραφικού εξοπλισμού δεν είναι ούτε απλή ούτε φθηνή υπόθεση. Χρειάζεται άρτια οργάνωση, συγκεκριμένος (αυστηρός) σχεδιασμός και αρκετά (διάβαζε: πολλά στην πορεία!) ευρώ. Αγχώθηκες λίγο; Ακολουθούν καλά νέα!

Για να ξεκινήσεις χρειάζονται λίγα και (κυρίως) όχι πανάκριβα πράγματα! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο επαγγελματίας δημιουργός Benjamin Jaworskyj ο οποίος έχει περισσότερους από 300.000(!) συνδρομητές στο κανάλι του στο Youtube, σε ένα video διάρκειας 7.5 λεπτών, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 773.000 προβολές!

Τι σου προτείνει επακριβώς να αποκτήσεις; Ας δούμε συνοπτικά:

  • Ένα σταθερό ευρυγώνιο φακό

Οι φακοί με σταθερό εστιακό μήκος προσφέρουν ποικίλα οφέλη στους φωτογράφους: για παράδειγμα, παράγουν ευκρινέστερες λήψεις από τους φακούς zoom, ενώ χάρη στο μικρότερο μέγεθός τους, σε σχέση με τους τελευταίους, είναι πιο εύκολοι στο χειρισμό. Παράλληλα, έχουν πιο φωτεινά μέγιστα ανοιχτά διαφράγματα (λ.χ. f/1.2, f/1.4, f/1.8 κοκ) κι έτσι εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες. Τέλος, σε βοηθούν να θολώσεις έντονα το φόντο σε περιπτώσεις όπως οι λήψεις πορτρέτου, γεγονός που προσδίδει μια περισσότερο καλλιτεχνική (και επαγγελματική!) εμφάνιση στις εικόνες σου.

grayscale photography of person on escalator

Mahkeo

  • Εφεδρική μπαταρία και κάρτα μνήμης

H κατοχή μιας εφεδρικής μπαταρίας είναι κυριολεκτικά εκ των ων ουκ άνευ. Το τελευταίο πράγμα που θες ενώ φωτογραφίζεις είναι να εξαναγκαστείς να σταματήσεις γιατί άδειασε η μπαταρία σου και αδυνατείς να την αλλάξεις!

Αναφορικά τώρα με τη δεύτερη κάρτα μνήμης, πέρα από το αυτονόητο (να μπορείς να αντικαταστήσεις αυτή που έχεις ήδη στη μηχανή σου όταν γεμίσει) πρέπει να φροντίσεις να αγοράσεις τουλάχιστον μία, η οποία θα είναι γρήγορη: όσο ταχύτερη είναι η ταχύτητα εγγραφής της κάρτας, τόσο καλύτερη είναι η απόδοσή της όταν τραβάς RAW (κάτι που πρέπει πάντα να κάνεις, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Benjamin) και όταν φωτογραφίζεις σε λειτουργία συνεχούς λειτουργίας ή ριπής (continuous – burst mode).

Να θυμάσαι πως τα δεδομένα χρειάζονται χρόνο για να εγγραφούν στην κάρτα – χρόνο που μπορείς να ελαχιστοποιήσεις κάνοντας τη σωστή αγορά. Όσο ταχύτερη είναι η κάρτα, τόσο περισσότερες φωτογραφίες μπορείς να τραβήξεις!

sydney Rae

  • Τρίποδο

Η χρήση του οφελεί πολλαπλά: όχι μόνο δίνει στη μηχανή μια σταθερή βάση για να τραβήξεις πιο ευκρινείς φωτογραφίες, αλλά παράλληλα σε “αναγκάζει” να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο για να σκεφτείς τη σύνθεση και την τελική διαμόρφωση του κάδρου σου πριν τη λήψη του.

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αρχικά, ωστόσο ακόμα και 10 επιπλέον δευτερόλεπτα να αφιερώσεις, πριν το κλικ, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι έχεις επιλέξει τις σωστές ρυθμίσεις στην κάμερα, έχεις εστιάσει ιδανικά κ.λπ., θα δεις τεράστια βελτίωση στο τελικό αποτέλεσμα!

black DSLR camera on black tripod standing on grass field

Ingo Doerrie

  • Τσάντα 

Εάν μεταφέρεις τη νέα κάμερα και τον εξοπλισμό σου μέσα σε μια τσάντα για φορητό υπολογιστή ή ένα κοινό σακίδιο απλά …κάνεις λάθος!

Μια ειδική φωτογραφική τσάντα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο κομμάτι του εξοπλισμού σου, ειδικά εάν θέλεις να διασφαλίσεις ότι όλες οι πολύτιμες αγορές σου θα είναι πραγματικά προστατευμένες.

Το όφελος της αγοράς της είναι διπλό: αφενός κρατά κάθε κομμάτι εξοπλισμού ξεχωριστό από τα άλλα, χάρη στους ειδικά διαμορφωμένους μεμονωμένους χώρους και θήκες που διαθέτει, αφετέρου παρέχει αυξημένη προστασία από κλοπές χάρη στα διπλά περιβλήματα, τα κλιπ, τους συνδετήρες κλπ. που διαθέτει, τα οποία κρατούν τα …ανεπιθύμητα χέρια μακριά.

Camera Bags

Πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων

Ένα τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κάθε αρχάριος φωτογράφος είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων. Η εκμάθηση του πώς να επεξεργάζεσαι τις εικόνες σου είναι σχεδόν εξίσου σημαντική διαδικασία με την αντίστοιχη ως προς το πώς θα κάνεις την αρχική λήψη.

Η επεξεργασία μπορεί να αναδείξει τα χρώματα και το κοντράστ κάθε λήψης, να βοηθήσει να ξεπεράσεις προβληματικούς ουρανούς και ορίζοντες, να κροπάρεις τις εικόνες σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου και να σου δώσει τη δυνατότητα να προσθέσεις το προσωπικό στυλ και την ιδιαίτερη αισθητική σου στις φωτογραφίες σου.

Δείτε το video για περισσότερες πληροφορίες και …καλές αγορές!

https://www.youtube.com/watch?v=qzhi_C1Nkzs

PHOTONET STUDIES 2019
Βρες απαντήσεις σε όλες τις φωτογραφικές σου απορίες χάρη στα σεμινάρια των Γιώργου Μασχαλίδη και Βαγγέλη Δελέγκου και μάθε επεξεργασία εικόνας από το Νίκο Κατσουλώτο με ένα κλικ εδώ!
  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Tim Mossholder
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.