Know How

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ!

Συνδυάστε τη διασκέδασή σας με συναρπαστικές λήψεις!

Αν μια εποχή είναι συνυφασμένη με το χιόνι, αυτή είναι ο χειμώνας – μπορείς φέτος να μην ήταν ιδιαίτερα οξύς ως τώρα, τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, μάς δείχνει τα δόντια του: η κακοκαιρία “Barbara” επελαύνει σε όλη τη χώρα, ενώ χιόνισε ακόμα και στα προάστια της Αθήνας. Με φροντίδα για την ασφάλεια και μέριμνα για τη σωστή προετοιμασία, πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία για φωτογραφική εξόρμηση!

Φυσικά τα καιρικά φαινόμενα, όσο έντονα κι αν είναι, δεν είναι ποτέ αρκετά από μόνα τους για να προσδώσουν ενδιαφέρον σε μια λήψη – γι’ αυτό σας προσφέρουμε πέντε χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσετε τις σχετικές φωτογραφίες σας!

1. Εκμεταλλευτείτε την λευκότητα και τη φωτεινότητα του χιονιού

Φανταστείτε δηλαδή ότι βρίσκεστε σε στούντιο φωτογράφισης με ολόλευκο σκηνικό. Το λευκό του χιονιού φωτίζει περισσότερο τα θέματά μας οπότε …εκμεταλλευτείτε το. Αφαιρέστε τα ανεπιθύμητα στοιχεία της εικόνας στο Photoshop, με τη βοήθεια του Content-Aware Tool.

2. Προσθέστε ένα και μόνο χρώμα στη σύνθεση!

Ένα φωτεινό χρώμα, μέσα στο κατάλευκο σκηνικό, τονίζει την αντίθεση και κάνει τη σύνθεση πιο ενδιαφέρουσα. Προσοχή: αφαιρέστε και πάλι τα περιττά στοιχεία καθώς και τα χρωματιστά αντικείμενα όπου είναι δυνατόν στο κάδρο σας.

3. Απαθανατίστε την κίνηση

Παίξτε και χαρείτε το χιόνι. Ρυθμίστε την φωτογραφική σας μηχανή σε burst mode και κρατήστε πατημένο το κλείστρο. Στην συνέχεια επιλέξτε την καλύτερη και πιο …αστεία λήψη.

4. Παίξτε με τις σκιές

Βγείτε μια ηλιόλουστη ημέρα στο χιονισμένο τοπίο και εκμεταλλευτείτε την δημιουργία αντιθέσεων που δημιουργούν οι σκιές επάνω στο λευκό χιόνι. Αποφύγετε τις σκληρές σκιές στα πρόσωπα και αναζητήστε ενδιαφέρουσες συνθέσεις!

5. Εκμεταλλευτείτε τα παράγωγα του χιονιού και τους σχηματισμούς του

Το χιόνι όταν παγώσει δημιουργεί όμορφους κρυστάλλους ενώ και κατά τη διάρκεια καθαρισμού του από τα κρατικά – δημοτικά συνεργεία, δημιουργούνται αντιθέσεις στους δρόμους με το λευκό του χιονιού και το σκούρο χρώμα του οδοστρώματος. Συμπεριλάβετε επίσης ό,τι δημιουργείται εξαιτίας του χιονιού στον περίγυρό σας.

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: James Wheeler
 


Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.