Know How Τεχνικές

ΛΗΨΕΙΣ ΠΟΡΤΡΑΙΤΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ

Τα 5 πιο σημαντικά κόλπα για να κατακτήσουμε την ιδανική εξωτερική λήψη.

Μέσα από την αναζήτησή μου στο χώρο της φωτογραφίας και το ταξίδι μου να μάθω περισσότερες τεχνικές με πιο προσβάσιμους τρόπους εκμάθησης, το Youtube έγινε πιστός μου φίλος!

“Ακολουθώ” και μαθαίνω πληροφορίες, τεχνικές και κόλπα από πολλούς έμπειρους φωτογράφους, που έχουν αποφασίσει να μοιραστούν με ποικίλους τρόπους την δική τους εμπειρία μέσα από τα κανάλια τους στην πασίγνωστη αυτή πλατφόρμα.

Ένα από αυτά τα κανάλια είναι και αυτό της Kayleigh June. Είναι μια Αυστραλή φωτογράφος που ειδικεύεται στη φωτογραφία μόδας, στα πορτραίτα αλλά και στην φωτογραφία ταξιδιών. Ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας από τα 15 της χρόνια και η αγάπη της για αυτή την οδήγησε στην όλο και μεγαλύτερη ενασχόλησή της με το κεφάλαιο “μόδα”,  λόγω της καλλιτεχνικής και δημιουργικής ελευθερίας που της δίνεται.

Ως λάτρης των πορτραίτων και εγώ η ίδια, ενδιαφέρομαι καθημερινά να μάθω μικρά και γρήγορα tips για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου πάνω σε αυτά, με σκοπό ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην επόμενη προσωπική μου προσπάθεια. Παρατηρώντας, λοιπόν, το καθημερινό μου feed, έπεσα πάνω σε ένα καινούριο βίντεο της Kayleigh στο οποίο μας παρουσιάζει 5 απλά tips για να εφαρμόσουμε στις εξωτερικές λήψεις πορτραίτων.

Και ενώ μπορεί κανείς να βρει πολλά tutorials του ίδιου είδους, προτίμησα να σας παρουσιάσω το συγκεκριμένο, διότι έχει έναν συνδυασμό επεξηγηματικής αφήγησης, πλάνων την ώρα που χρησιμοποιεί το κάθε tip και εικόνες που αποδεικνύουν τον λόγο χρήσης του καθενός από αυτά, που νομίζω πως συνθέτουν ένα τέλειο πακέτο γρήγορων τρόπων για να βελτιώσει κανείς, έστω και λίγο, την τεχνική του.

Τα tips που μας δίνει αφορούν κυρίως τον τρόπο χρήσης του φυσικού φωτισμού, την ελευθερία σύνθεσης σε εξωτερικό χώρο αλλά και την δημιουργία της προσωπικής πινελιάς ανάλογα με την χρήση του κάθε tip. Τα tips που μας προτείνει είναι τα εξής:

#1. Να πειραματιστούμε με διαφορετικά φόντα. Η χρήση ενός ενδιαφέροντος φόντου μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο στη σύνθεση μια φωτογραφίας, αφού μπορεί να δώσει ένταση, ύφος και συναίσθημα στο κύριο θέμα. Σε μια εξωτερική λήψη, οι επιλογές από φόντα είναι αμέτρητες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον πειραματισμό και την ανακάλυψη της ατμόσφαιρας που θέλει κάποιος να δώσει στην εικόνα του.

#2. Να πειραματιστούμε με διαφορετικό φωτισμό. Αυτό είναι ένα tip που αφορά καθαρά την τεχνική πλευρά της φωτογραφίας και τη χρήση του φωτός. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και τεχνικές χρήσης φωτός για εξωτερικές λήψεις και ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται κάποιος και την αντίληψη που έχει γύρω από το φως τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν δραματικά. Πρέπει κανείς να μελετήσει το φυσικό φως και τον τρόπο που εκείνη την ώρα φωτίζεται το θέμα του για να μπορέσει να μάθει σιγά σιγά την επίδραση που έχει στην τελική εικόνα. Γι’ αυτό ο πειραματισμός με διάφορους φωτισμούς και σκιάσεις είναι βασικός σύμμαχος στην κατανόηση των εξωτερικών λήψεων.

#3. Να χρησιμοποιήσουμε ανακλαστήρα για πιο φυσικό αποτέλεσμα. Καμιά φορά αυτό που βλέπει το γυμνό μάτι δεν καταγράφεται με τον ίδιο τρόπο στο φακό μας. Αυτός είναι και ένα μεγάλο κομμάτι της φωτογραφίας – να αποτυπώσουμε την εικόνα όπως ακριβώς την βιώνουμε μπροστά μας. Όταν όμως για παράδειγμα το θέμα μας φωτίζεται ανάποδα, έχουμε δηλαδή τον ήλιο κόντρα στο φακό, τότε το θέμα μας αρχίζει να μετατρέπεται σε μια σκοτεινή φιγούρα. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση ενός ανακλαστήρα, ο οποίος ανακλά το φυσικό φωτισμό πάνω στο θέμα μας και το φωτίζει, δίνοντάς του ένα φυσικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποιος να πειραματιστεί με το ύψος και την απόσταση ενός ανακλαστήρα από το θέμα έτσι ώστε να αλλάξει το εφέ που δίνει ο φωτισμός.

#4. Να πειραματιστούμε με το διάφραγμα. Η χρήση μικρού ή μεγάλου διαφράγματος σε μια εικόνα μπορεί να δώσει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Ανάλογα με το σκοπό και το θέμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικές μετρήσεις διαφράγματος για να δώσουμε ένταση ή να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη γενική σύνθεση μια φωτογραφίας. Αφορά καθαρά την αντίληψη του σκοπού μιας εικόνας αλλά και το προσωπικό στυλ ενός φωτογράφου.

#5. Τέλος, μας συνιστά να χρησιμοποιήσουμε κάποιο αντικείμενο για να φιλτράρουμε τις ακτίνες του ήλιου. Αυτό αφορά κυρίως μέρες και ώρες μέσα στη μέρα όπου ο ήλιος είτε είναι σε αρκετά ψηλή θέση, ή που δημιουργεί πολύ σκληρό φωτισμό στο θέμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια λύση είναι κάποιο αντικείμενο που θα φιλτράρει τον φωτισμό ή θα τον μπλοκάρει πλήρως, έτσι ώστε να μαλακώσεί λίγο τον τρόπο που πέφτει το φως στο θέμα.

Αυτά είναι τα 5 Top Tips, όπως τα χρησιμοποιεί και η ίδια η Kayleigh, και στο παρακάτω βίντεο μας δείχνει τους τρόπους εφαρμογής τους αλλά και τα αποτελέσματα που αποφέρουν!

 






Aρθρογράφος

Μυρτώ Περπινιώτη

Έχει τελειώσει τη Σχολή Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, στο Τ.Ε.Ι. Πατρών. Από μικρή την τραβούσε η μαγεία της τέχνης, σε κάθε της μορφή. Η φωτογραφία είναι το πάθος της, η έκφραση η απελευθέρωσή της, και η έρευνα η πρόκλησή της. Χρησιμοποιεί και χειρίζεται τη φωτογραφία ως μέσο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων. Μέσα από τα άρθρα της προσπαθεί να ανακαλύψει πώς άνθρωποι με το ίδιο πάθος, όπως εκείνη, χρησιμοποιούν τη φωτογραφία, και τι εκδηλώνεται μέσα από το έργο τους.