Software & Apps

7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ iPHONE+iPAD

Φωτογραφικά εργαλεία που κάνουν τη διαφορά!

Η φωτογραφική επανάσταση των smartphones έχει αναδιαμορφώσει πολύπλευρα και θεαματικά τα δεδομένα του imaging. Οι σχετικές εφαρμογές που βγαίνουν στην αγορά καθημερινά, πληθαίνουν με εκπληκτική ταχύτητα: ποια να πρωτο-κατεβάσετε και να πρωτο-δοκιμάσετε; Aπαντήσεις ακολουθούν!

Μετά από προσωπική έρευνα και δοκιμή σε ένα iPhone 8 Plus, επέλεξα και σας παρουσιάζω 7 από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές για iOS συσκευές (iPhone & iPad) που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή!

Σημαντική σημείωση: κάθε μια από τις παρακάτω εφορμογές, επιτελούν παραπάνω από μία λειτουργίες. Aναφέρω μόνο τη/τις λειτουργία (-ες) που θεωρώ πιο χρήσιμη/ες.

7. A+ Signature

Η εφαρμογή σάς επιτρέπει να ορίσετε και να αποθηκεύσετε το προσωπικό σας watermark, και να το εφαρμόσετε σε οποιαδήποτε σημείο της φωτογραφίας σας. Μπορείτε να επιλέξετε το στυλ που σας ταιριάζει: απλό κείμενο, υπογραφή, ακόμα και κάποιο sticker. Δίνεται η δυνατότητα, επίσης, να προσθέσετε πληροφορίες σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων.

6. Pixlr 

Αναζητούσατε έναν γρήγορο και διασκεδαστικό τρόπο να δημιουργήσετε κολάζ φωτογραφιών; Με πάνω από 2 εκατομμύρια συνδυασμούς συνθέσεων, φίλτρων και ρυθμίσεων, το Pixlr είναι αυτό που ψάχνατε! Με εύχρηστο interface, και με κουμπιά για εύκολο Share σε όλα τα γνωστά social media, θα γίνει η καθημερινή σας συνήθεια.

5. Fused

Η εφαρμογή αυτή έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη δημιουργία εικόνων ή βίντεο διπλής έκθεσης. Ο τρόπος που λειτουργεί είνα απλός: καταγράφετε δύο εικόνες (φόντο και προσκήνιο), τις εισάγετε, και στην συνέχεια επιλέγετε τη μέθοδο μίξης. Υπάρχει η δυνατότητα για εφαρμογή μάσκας στην εικόνα προσκηνίου καθώς και μικρορυθμίσεις που αφορούν την έκθεση, τη φωτεινότητα και το κοντράστ.

4. RNI Films

Οι φωτογραφικές μηχανές με φιλμ μπορεί πλέον να αποτελούν κειμήλια μια άλλης εποχής, ωστόσο, το ύφος της αναλογικής λήψης εκτιμάται ακόμη και σήμερα. Η εφαρμογή RNI Films εφαρμόζει δημοφιλή φίλτρα (Agfa, Kodak κ.ά.) στις φωτογραφίες σας, ενώ παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη για περαιτέρω τονικές μικροεπεμβάσεις.

3. Photomyne

Με το Photomyne μπορείτε γρήγορα και εύκολα να ψηφιοποιήσετε τις παλιές φωτογραφίες και να τις μοιραστείτε με άλλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κρατήσετε πατημένο το κουμπί της φωτογράφισης για 3 δευτερόλεπτα. Η σάρωση και το crop της λήψης γίνεται αυτόματα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Χάρη στην τελευταία, μπορείτε ακόμα και να χρωματίσετε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία!

2. Lghtmtr

Το Lghtmtr είναι μια απίστευτα απλή εφαρμογή φωτομέτρησης. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ειδικά για τους αρχάριους χρήστες που θέλουν να κατανοήσουν τον τρόπο που αλληλοεξαρτώνται οι τιμές της ταχύτητας κλείστρου, του διαφράγματος και του ISO. Ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να κλειδώσετε μια τιμή και να παρακολουθήσετε πώς αλλάζουν οι υπόλοιπες ρυθμίσεις έκθεσης.

1. The Photographer’s Ephemeris

Αυτή είναι η πιο ιδιαίτερη φωτογραφική εφαρμογή που κυκλοφορεί – και ο λόγος δεν είναι (μονάχα) το περίεργο όνομά της. Απευθύνεται κυρίως σε όσους ασχολούνται με φωτογραφία τοπίου, αρχιτεκτονικής και αστροφωτογραφίας, καθώς ενημερώνει για την κατεύθυνση του φωτός οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος στον πλανήτη!

Δείτε πώς λειτουργεί, στο παρακάτω video:

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Maulik Sutariya – Unsplash
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.