Know How

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΠΙΟΥ: ΤΑ 7 ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ!

Μάθετε πώς να τα αναγνωρίζετε και να τα αποφεύγετε!

Κάθε είδος φωτογράφισης απαιτεί ένα βαθμό -άλλοτε μικρό, άλλοτε μεγάλο- επεξεργασίας. Αυτό ισχύει ακόμα πιο επιτακτικά για την φωτογραφία τοπίου, μιας και αφορά στοιχεία της φύσης, τα οποία βρίσκονται εκεί και είναι αδύνατο να αφαιρεθούν ή να καλυφθούν όπως γίνεται λ.χ. σε μια φωτογράφιση σε στούντιο.

Ο φωτογράφος Mads Peter Iversen, δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον video στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube, όπου αναφέρεται στα πιο συνηθισμένα λάθη στα οποία υποπίπτουν όσοι επιχειρούν να βελτιώσουν τις φωτογραφίες τους ψηφιακά, και στο τι μπορεί να κάνει κάποιος για να τα αποφύγει ή να τα διορθώσει.

Επιγραμματικά:

1. Τα βασικά

Η πρώτη κατηγορία λαθών αφορά μικρές ατέλειες που παραμελούνται όπως ένας στραβός ορίζοντας ή ορισμένα στίγματα που προέρχονται από ένα λερωμένο φακό.

2. Υπερβολικό βινιετάρισμα

Πολλές φορές στην προσπάθεια να τονιστεί το θέμα στην κέντρο της εικόνας, εφαρμόζεται βινιετάρισμα που καταλήγει να αλλοιώνει την εικόνα και να κρύβει σημαντική πληροφορία στις άκρες.

3. Haloes

Πρόκειται για το φωτεινό (ή ορισμένες φορές σκούρο) περίγραμμα που διαμορφώνεται γύρω από θέματα με έντονη αντίθεση.

4. Αφύσικοι φωτισμοί και αντανακλάσεις

Δείχνοντας ορισμένα παραδείγματα, ο Peter προσπαθεί να τονίσει πως ένας φωτογράφος πρέπει να σέβεται το φως. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως ένας σκοτεινός ουρανός δεν μπορεί να δημιουργεί φωτεινές αντανακλάσεις.

5. Αφύσικα υπερφωτισμένες/υποφωτισμένες περιοχές

Πάνω στο ίδιο σκεπτικό όπως και προηγουμένως, η κατεύθυνση του φωτός θα πρέπει να δημιουργεί της αντίστοιχης κατεύθυνσης σκιές. Επιπρόσθετα, η αύξηση της αντίθεσης, μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες εικόνες για να δημιουργήσει μεγαλύτερο οπτικό ενδιαφέρον.

6. Αντιπερισπασμοί

Είναι φανταστικό πόσο εύκολα μπορεί να τραβήξει το βλέμμα του θεατή π.χ. ένας μικροσκοπικός θάμνος κάπου στην άκρη του κάδρου, καταστρέφοντας ουσιαστικά μια κατα τα λοιπά όμορφη σύνθεση.

7. Υπερβολική επεξεργασία

Είναι πολύ εύκολο κάποιος να παρασυρθεί και θέλοντας να βελτιώσει μια εικόνα, να καταλήξει τελικά να αδικήσει την ίδια του τη λήψη.

Ακολουθεί το video του Mads Peter Iversen:

  •  Φωτό στην κορυφή του άρθρου: 12019 

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;