Software & Apps

7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ANDROID

Φωτογραφικά εργαλεία που κάνουν τη διαφορά: μέρος 2ο!

Μετά το σχετικό άρθρο για τις συσκευές της Apple, ήρθε η στιγμή για την παρουσίαση χρήσιμων φωτογραφικών εφαρμογών, και σε κινητά λογισμικού Android.

Η λίστα που ακολουθεί συμπληρώθηκε ύστερα από προσωπική έρευνα και δοκιμή σε ένα Samsung A5, έχοντας ως γνώμονα όσες εφαρμογές κυκλοφορούν δωρεάν στο Google Play Store και με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς στη χρήση.

Σημαντική σημείωση: κάθε μια από τις παρακάτω εφαρμογές, επιτελούν παραπάνω από μία λειτουργίες. Aναφέρω μόνο τη/τις λειτουργία (-ες) που θεωρώ πιο χρήσιμη/ες.

7. Adobe Photoshop Lightroom

Όσον αφορά την μικρο-επεξεργασία των εικόνων, το Lightroom είναι από τις καλύτερες εφαρμογές που κυκλοφορούν σε Αndroid συσκευές. Την επέλεξα κυρίως διότι παρέχει tutorials “βήμα-προς-βήμα” σε ένα αρκετά φιλικό interface. Το μεγάλο αρνητικό είναι πως τα πιο ισχυρά εργαλεία (π.χ. Healing Brush) διατίθενται μόνο στην αναβαθμισμένη έκδοση.

6. Bacon Camera

Διαθέτοντας στις ρυθμίσεις βίντεο, επιλογές όπως καθορισμό bitrate (εώς και 130 Mpbs), Virtual Horizon καθώς και εμφάνιση Ιστογράμματος, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τις καλύτερες φωτογραφικές εφαρμογές μου! Ένας ακόμη λόγος, που για αρκετούς είναι σημαντικός, είναι πως διατίθεται στην ελληνική γλώσσα.

5. HyperFocal Pro

Άλλη μία εφαρμογή που θεωρώ πως δεν πρέπει να λείπει από κανένα κινητό, είναι η HyperFocal Pro. Είναι χρήσιμη διότι επιλέγοντας τη φωτογραφική μηχανή που διαθέτει ο καθένας (μέσα από μια πλήρως ενημερωμένη λίστα) το μέγεθος του φακού και το διάφραγμα, μπορεί να αντιληφθεί το χώρο εστίασης υπολογισμένο σε μέτρα.

4. Magic ViewFinder Apps

Με αυτήν την εφαρμογή ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το εστιακό μήκος του φακού και να διαπιστώσει μέσω της οθόνης του κινητού, πως μετασχηματίζεται το κάδρο, ανάλογα με την κάμερα που διαθέτει. Χρησιμεύει ιδιαίτερα όταν κάποιος προγραμματίζει τις λήψεις του και δεν γνωρίζει ποιους φακούς θα χρειαστεί, καθώς και στην περίπτωση που ψάχνει να αγοράσει έναν καινούριο φακό. Σημείωση: δεν δίνεται κάποιο link για κατέβασμα, διότι για κάθε κάμερα διατίθεται ξεχωριστή εφαρμογή.

3. Snapseed

Διαθέτει συνολικά 28 εργαλεία τα οποία είναι δωρεάν και σε ελληνική γλώσσα. Χρειάζεται κάτι άλλο;

2. PhotoScan

Μια ξεχωριστή εφαρμογή είναι η PhotoScan από τη Google. Μια πανέξυπνη και λειτουργική μέθοδος να σκανάρει κανείς τις παλιές φωτογραφίες του χωρίς να ανησυχεί για την παρουσία γυαλάδων από εξωτερικές πηγές ή από το φλας της μηχανής!

1. Lux Meter

Ένας φωτογράφος χρειάζεται πάντοτε μαζί του ένα φωτόμετρο. Αυτήν την ανάγκη έρχεται να καλύψει η εφαρμογή Lux Meter (ή Light Meter). Κάνει πολύ απλά αυτό που ισχυρίζεται το όνομά της: μετρά την ποσότητα του φωτός που πέφτει επάνω σε μια επιφάνεια. Προσοχή όμως: η φωτομέτρηση γίνεται από την μπροστινή κάμερα (selfie) – έτσι για να τη χρησιμοποιήσετε σωστά, πρέπει να τραβάτε screenshots (πατώντας ταυτόχρονα τα πλήκτρα on/off και της μείωσης της έντασης, στο κινητό τηλέφωνο).

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: LOLIONI – Unsplash

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;