ΤοΦράγμα του Μαραθώνα είναι το μοναδικό φράγμα στον κόσμο, που είναι εξολοκλήρου επενδυμένο με πεντελικό μάρμαρο. Έχει ύψος 54 μέτρα, μήκος 285 μέτρα και εσωτερικά αποτελείται από σκυρόδεμα, το οποίο είναι φτιαγμένο με θραυσμένο μάρμαρο, τσιμέντο και ηφαιστειακή τέφρα. Μπορεί να έχουν περάσει 90 ολόκληρα χρόνια από τα Εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του Φράγματος και της τεχνητής Λίμνης του Μαραθώνα (1929-2019) όμως, το μοναδικό αυτό έργο συνεχίζει να εντυπωσιάζει.

Το νερό, τόσο πολύτιμο για τη ζωή μας, πώς τελικά φτάνει στη βρύση του σπιτιού μας; Πώς ελήφθη η απόφαση για ένα τόσο σπουδαίο έργο στην Ελλάδα την εποχή του Μεσοπολέμου; Ποιοι πρωτοστάτησαν και με ποιο τρόπο κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα; Πώς εργάστηκαν οι απλοί άνθρωποι σε ένα τέτοιο, γιγαντιαίων διαστάσεων έργο για την εποχή του; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα στα οποία η Έκθεση της ΕΥΔΑΠ «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», που δημιουργήθηκε με τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της Εταιρείας, δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις. Άλλωστε, ποιος θα έλεγε «όχι» σε ένα ταξίδι στο χρόνο;

Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου – Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Η Έκθεση της ΕΥΔΑΠ για τα 90 χρόνια από την κατασκευή του Φράγματος του Μαραθώνα πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, σημαντικά τεκμήρια όπως επιστολές και επίσημα έγγραφα, εργαλεία από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, αλλά και μια κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους της εποχής με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου του Φράγματος του Μαραθώνα που είχαν γυριστεί με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου -και σήμερα έχουν επενδυθεί ηχητικά.

Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929 – Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Ειδικά για τα παιδιά έχει δημιουργηθεί από την ΕΥΔΑΠ ένας ειδικός χώρος, μια διαδραστική κατασκευή, όπου χρησιμοποιώντας 20 εργαλεία και έναν ήρωα, ανακαλύπτουν άπειρες «ΦΡΑΓΜΑτικές ιστορίες» για να φτάσει το νερό στο ποτήρι. Με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο συμμετοχής, τα παιδιά κατανοούν την σπουδαιότητα του νερού στη ζωή μας, αλλά και του ρόλου της ΕΥΔΑΠ στη διαδρομή του νερού μέχρι τη βρύση του σπιτιού μας.