Ενδιαφέρουν Νέα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: ΒΡΑΒΕΙΑ 2015

Μάθετε τους νικητές!

Οι «ήρωες της Λέσβου», ο ανθυποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής «602», μαζί με το πλήρωμά του και ο μακαριστός πρεσβύτερος Ευστράτιος Δήμου (παπά-Στρατής), είναι μεταξύ των βραβευθέντων από την Ακαδημία Αθηνών για το 2015.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Αθηνών, οι πρώτοι τιμήθηκαν «για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων», ενώ ο μακαριστός παπά-Στρατής «για το μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, από το 2007 έως και τον θάνατό του τον Αύγουστο τ.έ., στο νησί της Λέσβου».

Επίσης, οι συνθέτες Γιώργος Κουρουπός και Μίμης Πλέσσας, ο μουσικοκριτικός Γιώργος Λεωτσάκος, ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του ιστορικού ομογενειακού εκπαιδευτηρίου «Ζωγράφειο Λύκειο» στην Κωνσταντινούπολη, οι συγγραφείς Ιωάννα Μπουραζοπούλου και Φαίδωνας Ταμβακάκης, ο καθηγητής Νικόλαος Καραπιδάκης, όπως επίσης οι Διονύσιος Σιμόπουλος και Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης για την προσφορά τους στην πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, είναι μεταξύ των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, αλλά και των θετικών επιστημών, που βραβεύτηκαν φέτος από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας.

Οι βραβευθέντες μιλάνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Φαίδων Ταμβακάκης (βραβείο Νουβέλας για το βιβλίο του «Αναπαλαίωση», Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2015): «Είναι μεγάλη έκπληξη και τιμή. Δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι θα δει τέτοια χαρά το βιβλίο μου. Από την άλλη, είναι ένα χαρούμενο βιβλίο, γράφτηκε με μεγάλη ευκολία και νομίζω ότι βγήκε πολύ αυθόρμητα. Μάλιστα είναι το βιβλίο που έγραψα στον ταχύτερο χρόνο, δηλαδή σε βδομάδες και όχι χρόνια, όπως συνήθως μου παίρνει. Το βιβλίο είναι “αναπαλαίωση” πολλών πραγμάτων. Είναι μια προσπάθεια κάποιος να αναβιώσει το επικό ταξίδι ενός ιστιοφόρου που είχε γίνει στον Μεσοπόλεμο.
  • Ιωάννα Μπουραζοπούλου (Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Η κοιλάδα της λάσπης ? Ο δράκος της Πρέσπας», Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014): «Είναι πολύ τιμητική και συγκινητική διάκριση, ευχαριστώ τα μέλη της Ακαδημίας γι? αυτή τη χειρονομία εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης, που γίνεται ακόμη πιο σημαντική σε μια εποχή μάλλον αφιλόξενη για ονειροπόλους δημιουργούς».
  • Νικόλαος Καραπιδάκης (βραβείο για το βιβλίο του «Le consulat de Venise ? Chypre. Documents in?dits (1719-1749)», Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, Σειρά: Πηγές και Μελέτες της Ιστορίας της Κύπρου, αρ. 71, Λευκωσία, 2013): «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για το βραβείο ενός τέτοιου ιδρύματος και μαζί με την Ακαδημία θα ήθελα να ευχαριστήσω και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, το οποίο βοήθησε στην υλοποίηση του έργου. Το βιβλίο αφορά την Κύπρο του 18ου αιώνα, μια περίοδο για την οποία δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα πολλές πληροφορίες. Μέσα από τα αρχεία του Βενετικού Προξενείου αποκαλύπτονται εντελώς νέες πραγματικότητες και εμπλουτίζεται ιδιαιτέρως η Κυπριακή ιστορία», σημείωσε ο κ. Καραπιδάκης, ο οποίος είναι ο πρώτος που δημοσιεύει ένα μεγάλο μέρος αυτού του αρχείου που φυλάσσεται στη Βενετία.
Η Ακαδημία Αθηνών συνεδριάζει

Η Ακαδημία Αθηνών συνεδριάζει (φωτό: Ημερησία)

Και οι «ήρωες της Λέσβου»

Μια παρέα νέων ανθρώπων που έχουν για καθημερινότητα να σώζουν ζωές είναι η παρέα των ανδρών μελών του πληρώματος του σκάφους ΠΛΣ του λιμενικού Σώματος που επιχειρεί στην θαλάσσια οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και απέναντι μικρασιατικών ακτών. Έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο μέσα από τα ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή τα τραγικά γεγονότα του πνιγμού πολλών δεκάδων μεταναστών και προσφύγων στα τραγικά ατυχήματα με τις βάρκες. Θα έπρεπε να γίνουν γνωστοί για τις χιλιάδες ζωές που έσωσαν. Αμέτρητες ζωές, αμέτρητοι άνθρωποι σήμερα ζουν και κινούνται κι αναπνέουν και παράγουν χάρη στη σωτήρια παρέμβαση αυτών των ανθρώπων: Του ανθυποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου. Του ανθυποπλοίαρχου Μιχάλη Καπητανέλλη. Του ανθυποπλοίαρχου Κοσμά Βούλγαρη. Του σημαιοφόρου Χρήστου Κορκίζογλου. Του Αρχικελευστή Σταύρου Χηροπέδη. Του αρχικελευστή Κοσμά Καρανικολόπουλου. Του αρχικελευστή Σωτήρη Κολλέρη. Του επικελευστή Στρατή Αντωνίου. Του επικελευστή Παναγιώτη Λαϊνά. Του λιμενοφύλακα Δημήτρη Σπανέλλη. Και του λιμενοφύλακα Νίκου Φραγκούλη.

Αυτούς τους 11 ανθρώπους, το πλήρωμα του σκάφους ΠΛΣ 602, τιμά σήμερα και στο πρόσωπο τους όλο το Λιμενικό Σώμα για τα όσα έπραξε διαχειριζόμενο την ανθρωπιστική κρίση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα του 2015, η Ακαδημία Αθηνών.

«Δε θα ξεχάσω ποτέ» λέει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, «την επιχείρηση στις 28 Οκτωβρίου στην περιοχή Μολύβου όταν εντοπίσαμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα να ζητάν βοήθεια. Έχουν χαραχτεί στη μνήμη μου οι πατεράδες που βαστάγαν αγκαλιά τα παιδάκια τους. Δέκα από αυτά ήταν αναίσθητα. Τα επιβιβάσαμε στο σκάφος με μεγάλη δυσκολία γιατί οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες και το πλήρωμά τους έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Ζήσανε… Εκείνη τη βραδιά είχανε σωθεί 220 περίπου άνθρωποι.».

«Αυτούς τους ανθρώπους που χαθήκαν θυμόμαστε. Γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία, και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ναυάγια, εξαρτάται από εμάς εάν θα σωθούν ή όχι. Το αίσθημα της ευθύνης είναι τρομερά μεγάλο. Το αντέχουμε γιατί πρέπει να το αντέξουμε» προσθέτει.