Software & Apps

ADOBE MOVINGSTILLS: ΔΩΣΤΕ ΖΩΗ ΣΕ ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Αξίζει πραγματικά το νέο δημιούργημα της εταιρίας;

Το περασμένο φθινόπωρο πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες η ετήσια διάσκεψη της εταιρίας Adobe MAX. Εκεί, εκτός των άλλων, ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στα σκαριά: το όνομα αυτού MovingStills.

Αυτό που υπόσχεται το νέο πρόγραμμα είναι να προσθέτει ρεαλιστικές κινήσεις της φωτογραφικής μηχανής σε οποιαδήποτε στατική φωτογραφία, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για ένα μικρό στιγμιότυπο βίντεο.

Όλα αυτά βέβαια γίνονται αυτόματα, με το πάτημα ενός κουμπιού, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε φωτογραφίας εφαρμόζεται το “κατάλληλο” εφέ κίνησης της κάμερας.

Είναι όμως πραγματικά εντυπωσιακό το αποτέλεσμα; Παρακάτω βλέπουμε ένα συνηθισμένο “zoom” σε μια 2D φωτογραφία:

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Ενώ εδώ πως φαίνεται η ίδια φωτογραφία επεξεργασμένη μέσα στο Adobe MovingStills:

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Ομολογώ πως το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο στη δεύτερη περίπτωση. Το πρόγραμμα καταλαβαίνει τον τρόπο με τον οποίο τα στοιχεία της φωτογραφίας είναι τοποθετημένα στον τρισδιάτατο χώρο και δημιουργεί ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα μαγνητοσκοπημένης εικόνας.

Δίνεται επίσης η επιλογή να ορίσετε μόνοι σας το εφέ και τον τρόπο που επιθυμείτε να κινείται η κάμερα.

Προσέξετε παρακάτω: στα αριστερά είναι η εικόνα όπως θα φαίνεται στο ξεκίνημα του εφέ και δεξιά πώς αυτό το εφέ θα καταλήγει. Η τεχνητή νοημοσύνη μετέπειτα αναλαμβάνει τα υπόλοιπα!

Animated GIF - Find & Share on GIPHY

Μια προσωπική σκέψη

Βλέποντας την παρουσίαση του νέου αυτού προγράμματος της Adobe μου ήρθαν στο νου τα cinemagraphs για τα οποία έχουμε ανεβάσει παλαιότερα ειδικό άρθρο. Η ιδέα της εταιρίας δεν είναι καινούρια. Στο Ίντερνετ κυκλοφορούν πολλά βιντεάκια με τρόπους να “ζωντανέψει” κανείς μια στατική εικόνα. Είτε π.χ. μέσω Photoshop είτε μέσω του προγράμματος Plotagraph. Το cinemagraph αποτελεί ένα νέο είδος μέσου που  δίνει μια άλλη διάσταση στην εικόνα. Εδώ όμως παρατηρείται μια τάση να “πειράζουμε” τις λήψεις μας, υποβαθμίζοντας τη δυναμική τους να στέκονται όπως ακριβώς είναι – στατικές. Αναρωτιέμαι, γιατί έχουμε την ανάγκη να ζωντανεύουμε τις εικόνες μας με ψευδο-εφέ; Πόσο μάλλον όταν αυτό το εφέ γίνεται αυτόματα! Αν όλα γίνονται αυτόματα, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του δημιουργού εξαρχής; Είναι κάποιο είδος trend της νέας εποχής;


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;