Portfolios & λευκώματα

ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ: ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος!

Ο δημιουργός του βιβλίου Αλέξης Αλεξανδρής είναι φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1980 στην πόλη της Καρδίτσας με καταγωγή από το Γεωργικό. Σπούδασε την Τέχνη της Φωτογραφίας στο ΙΕΚ Καρδίτσας. Εργάζεται σε βιβλιοπωλείο και γνωστή εταιρία με ξύλινα οικολογικά παιχνίδια (Plan Toys).

Είναι δραστήριος φυσιολάτρης και συλλέκτης παλαιών αντικειμένων. Aγαπημένο του θέμα φωτογράφησης αποτελεί η άγρια ζωή, η φύση, το τοπίο. Ξεκίνησε τη φωτογραφία πριν από 10 περίπου χρόνια. Στα ράφια του βιβλιοπωλείου της Καρδίτσας όπου εργάζεται φιλοξενούνται πολλά φωτογραφικά λευκώματα εμβληματικών μορφών, όπως ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, ο Τάκης Τλούπας, τα οποία έχει περάσει ώρες ξεφυλλίζοντας.

«Οι φωτογραφίες όλων αυτών των σπουδαίων φωτογράφων με ταξίδευαν και ήταν η αφορμή να αποκτήσω την πρώτη μου φωτογραφική μηχανή». Στην αρχή φωτογράφιζε αθλητικά στιγμιότυπα, ενώ η αγάπη του για το χωριό του, το Γεωργικό Καρδίτσας, τον έκανε να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό λεύκωμα. Έχει φωτογραφίσει τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα, τη Λίμνη Κάρλα, τον ποταμό Αξιό και διάφορες περιοχές της Βόρειας Γερμανίας. «Στα ταξίδια μου κυνηγάω νέες εικόνες, σε μια φωτογραφία με εντυπωσιάζει η αφήγηση της ιστορίας που αποτυπώνει».

Έχει δώσει συνεντεύξεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ενώ πολλές φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στις σελίδες της Nikon και σε διάφορα άλλα sites. Έχει πάρει μέρος σε διάφορες εκθέσεις φωτογραφίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στην online 3D έκθεση «LIFE-IP 4 Natura 2000 Click στη φύση». Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς φωτογραφίας εντός Ελλάδας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, κατακτώντας τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Wiki Loves Monuments 2020. 

Η πιο πρόσφατη διάκρισή του ήρθε στον 3ο διαγωνισμό που είχε θέμα “Εναέρια Φωτογραφία με χρήση Drone” και διοργανώθηκε από την World UAV Federation (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) με τη συνεργασία του περιοδικού Photonet και της φωτογραφικής κοινότητας Photo Contest! Εκεί έλαβε την 2η θέση με την παρακάτω λήψη:

Η βράβευση του Αλέξη Αλεξανδρή για τη 2η θέση στο διαγωνισμό φωτογραφίας Drone του 2023 έγινε στα πλαίσια του 10ου Photonet Special Day από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (WORLD UAV FEDERATION) κ. Jincai Yang. | Φωτό: Γιώργος Γρηγορόπουλος

Με τα δικά του λόγια

“Θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έρχεται καθημερινά σε επαφή με τη φύση. Εγώ μεγάλωσα και ζω στην επαρχία. Είμαι φυσιολάτρης και καθημερινά περιπλανιέμαι στη Λίμνη Πλαστήρα παρέα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Ποτέ δεν σχεδιάζω τη λήψη, επειδή οι φωτογραφίες τοπίου έρχονται αυθόρμητα. Συνεχώς περπατάω ή οδηγώ και είμαι πάντα σε εγρήγορση. Εάν δω μια ενδιαφέρουσα σκηνή, σταματάω και φωτογραφίζω. Δεν τραβάω πολλά καρέ. Συνήθως, η πρώτη λήψη είναι και η πιο ενδιαφέρουσα. Φωτογραφίζω συνήθως με φακό zoom ή στάνταρ 35mm και 50mm. Πιστεύω ότι, όταν απλοποιείς τον εξοπλισμό σου, ακονίζεις περισσότερο το μάτι σου. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα. Φωτογραφίες βραβευμένες της Λίμνης Πλαστήρα και μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της περιοχής μας (μοναστήρια), προστατευόμενα από την UNESCO, φωτογραφίες drone και μια διάθεση να γίνει ευρύτερα γνωστή η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και να αναδειχθεί ο πλούτος και η σημασία τής περιοχής. Όλα αυτά συνθέτουν ένα φωτογραφικό παζλ φύσης, ομορφιάς και συναισθημάτων, δημιουργικών προσεγγίσεων και βιωματικών εμπειριών.”

  • Συγγραφέας: Αλέξης Αλεξανδρής
  • Διάσταση: 28x21
  • Σελίδες: 68
  • Τιμή: 20 ευρώ
  • ΙSBN: 978-618-205-502-1
  • ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: Εκδόσεις Οσελότος, τηλ.: 2106431108


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ