Ενδιαφέρουν

ΑΥΤΟΜΟΛΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ ΣΤΟ 54ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΛΑΣ

Ένα βιβλίο που φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Εθνικής μας Αντίστασης.

To 2008 ο καλός μου φίλος Χαράλαμπος (Μπάμπης) Αλεξάνδρου με εξέπληξε ευχάριστα με την έκδοση του βιβλίου του «Μεραρχία Πινερόλο». Εν έτει 2020 επανέρχεται στη συγγραφική δράση με ένα ακόμα ενδιαφέροντα τίτλο!

Όλα αυτά τα χρόνια, οι συζητήσεις μας υπήρξαν αρκετές για τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, την απελευθέρωση και τον τραγικό εμφύλιο που ακολούθησε.

Η κοινή αγάπη για την πατρίδα είναι μεγάλη – ανάλογη με το πάθος μας για τη μελέτη της τόσο τραγικής δεκαετίας (1940-1950). Οι οικογενειακές μας καταβολές και η ανάγκη για τεκμηρίωση και έρευνα των γεγονότων αυτής της δεκαετίας οδήγησε τον Μπάμπη στις ιστορικές αυτές έρευνες που αποκάλυψαν σημαντικά άγνωστα μέχρι σήμερα γεγονότα και εμένα σε ένα σχετικό διδακτορικό. Βλέπετε το πάθος για κάτι συγκεκριμένο, οδηγεί σε απίθανες ανέλπιστες και άγνωστες για πολλούς οδούς!

Ο Μπάμπης είναι φυσικά ο γνωστός, αγαπητός και επιτυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο της φωτογραφικής αγοράς – σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν παράλληλα και ένας εξαίρετος ερευνητής, παράλληλα με την ιδιότητά του ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιστορικού Κέντρου Κερασιάς Πηλίου. Γι’ αυτούς που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την ιστορική έρευνα, είναι γνωστοί οι κόποι οι θυσίες και ο χρόνος που απαιτούνται για να γίνει μια έρευνα ακόμα και μιας μικρής χρονικά περιόδου χωρίς λάθη αβλεψίες ή παραλείψεις, ούτως ώστε να είναι απολύτως τεκμηριωμένη.

Το νέο βιβλίο του πραγματεύεται ουσιαστικά τη δράση και την τύχη της άγνωστης σε πολλούς Αφρικανικής Μεραρχίας Νο 999, που έμεινε γνωστή και ως “Ποινικό Τάγμα”. Απαρτιζόταν από ένα συνονθύλευμα αντιστασιακών, πολιτικών κρατουμένων ποινικών και γενικά ανεπιθύμητων του χιτλερικού κράτους.

To εξώφυλλο του βιβλίου.

Δημιουργήθηκε για να καλύψει κενά και ήταν πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των ΕΣ-ΕΣ. Αρχικά τα μέλη του έδρασαν στην Αφρική και στη συνέχεια μεταφερθήκαν στην περιοχή της Μαγνησίας. Η δράση και τύχη τους στην περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος της έρευνας.

Η επαφή τους με τον ΕΛΑΣ, η αυτομόλησή τους, η ένταξή τους σε αυτόν αλλά και η τύχη τους μετά την αποχώρηση των Γερμανών παρατίθεται με προσεκτική και λεπτομερή τεκμηρίωση αποτελώντας μοναδική πηγή πρωτότυπης πληροφόρησης.

Φωτογραφία με ιδιαίτερο συμβολισμό, μπροστά σε κτίσμα που 5 μήνες πριν πυρπόλησαν Γερμανοί της 4ης μεραρχίας. Ο Schrade αριστερά, ο Ευαγγελίτσης στο κέντρο και ο Mortl. Πίσω ο νεότερος σε ηλικία (μόλις 23 ετών) Mandl, επικεφαλής της εξέγερσης του Σανατορίου. Αριστερά, στην είσοδο του φούρνου, ο R. Sket – Πηγή: Αρχείο Στουρνάρα

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως και ο ρόλος της βρετανικής και αμερικάνικης στρατιωτικής αποστολής στη χώρα μας (πριν και μετά την Απελευθέρωση) περιγράφεται με πολλά αρχειακά τεκμήρια.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο

Αρκεί ένα τηλέφωνο στα 210 723 6847, 210 724 8903. Τιμή: 10€.

  • Περισσότερα στο σχετικό αφιέρωμα για το βιβλίο που θα δημοσιευτεί στο εορταστικό τεύχος του Photonet (ν. 225) που θα κυκλοφορήσει πριν τα Χριστούγεννα!

 – Στην κορυφή της σελίδας: Μέλη της αμερικάνικης αποστολής μπροστά στην οικία Γιάννη Πολυχρόνη, έδρα της αποστολής στην Άνω Κερασιά. Από αριστερά διακρίνονται οι Βασίλης (ασυρματιστής), άγνωστος, Νικόλαος Λως, Αλέκος Χατζηδάκης (ασυρματιστής), Πανταζής Ρηγόπουλος (υπολοχαγός του ΕΛΑΣ) και ο Robert H. Knapp. Στα σκαλιά η κάτοικος του χωριού Ελένη Στάμου. – Πηγή: Γεώργιος Δανδουλκης, Σκιές στη Νύκτα, σελ. 78.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Μενέλαος Μελετζής

Διδάκτορας Επιστημών του Πανεπιστημίου του Νovisad (Σερβία) και επιστημονικός συνεργάτης του University of Applied Arts Belgrade, στον τομέα New Media. Είναι τ. Τακτικός Επίκουρος καθηγητής Φωτογραφίας στο τμήμα Γραφιστικής του Α-ΤΕΙ Αθήνας. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων για τη φωτογραφία επί 40 και πλέον χρόνια. Έχει συμμετάσχει με εικόνες του σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παραστεί ως κριτής σε διεθνείς και ελληνικούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων- Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Εκδοτών Περιοδικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FAEP).

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;