Ενδιαφέρουν Νέα

ALEXSANDRO PALOMBO: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

#BreakTheSilence

Ο AleXsandro Palombo είναι κομίστας, συγγραφέας, σχεδιαστής μόδας και ακτιβιστής. Δηλώνει πως “η βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο με την πολιτιστική και κοινωνική εκπαίδευση. Οι άνδρες πρέπει να επαναστατήσουν ενάντια στην επίδειξη ανδρισμού και να πολεμήσουν ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Πρέπει να το κάνουμε διαρκώς και ασταμάτητα.”

Η ιστορία και η τελευταία πρωτοβουλία του Palombo έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: η δουλειά του κουβαλάει μηνύματα εδώ και χρόνια μέσα από την ιστοσελίδα του, HumorChic. Διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο του cnn.gr (Λ. Καρνής):

Ο Ιταλός που εκμεταλλεύεται την ποπ κουλτούρα για να μιλήσει για θέματα ταμπού που συμβαίνουν αλλά ελάχιστοι έχουν τη δύναμη να ομολογήσουν ή να φέρουν στο φως έχει προκαλέσει την οργή της οικογένειας Καρντάσιαν αφού στο τελευταίο του εικαστικό project χρησιμοποιεί τη μαγεία του Photoshop για να τις γεμίσει με σημάδια από μίσος χωρίς να έχει ζητήσει την άδεια τους. Το αν θα προχωρήσουν σε μηνύσεις ή όχι εναντίον του οι διάσημες είναι κάτι που θα αποδειχθεί. 

Οι διάσημοι είναι τα όπλα του

Αυτούς χρησιμοποιεί για να περάσει τα μηνύματα του, αυτοί είναι ο καμβάς του. Η τέχνη του όμως είναι γεμάτη από κοινωνικά μηνύματα που θέλουν να σε βγάλουν από τη “νιρβάνα”. Aκτιβιστής στην ουσία του ο Palombo θέλει να βάλει το κοινό του να σκεφτεί, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν μαγαρίζοντας ηρωίδες ακόμη και από το εργοστάσιο της χαράς, Ντίσνει. Η ανορεξία, ο καρκίνος του μαστού, η αναπηρία, η βιομηχανία της μόδας όταν γίνεται απάνθρωπη, η εκκλησία, ο ρατσισμός, ο ISIS στο Παρίσι, η Μέση Ανατολή, η κρίση της Ελλάδας και ο Αλέξης Τσίπρας όλα είναι θεματικές που τον έχουν απασχολήσει και του έχουν χαρίσει έμπνευση για να δείξει με τα χρώματα και τις χαοτικές εμπνεύσεις του την άσχημη, σκοτεινή πλευρά του κόσμου σήμερα.

Μια βαθιά πολιτική τέχνη

Ο Palombo είναι ευλογημένος. Ζει σε μια εποχή όπου η βιομηχανία του θεάματος είναι γιγαντωμένη, γεμάτη από πρότυπα και ινδάλματα που ο ίδιος μπορεί να τσακίσει για να φέρει στο φως προβληματισμούς. Αν και στο παρελθόν η μητέρα των Simpsons, η Marge ήταν η αγαπημένη του ηρωίδα προς κακοποίηση, ο Ιταλός από το Salento της Apulia, τον “βαθύ” νότο της χώρας ο ακτιβιστής καλλιτέχνης αποφάσισε για την τελευταία του καμπάνια κατά της κακοποίησης γυναικών να στραφεί στο Χόλιγουντ.

Δείτε με πιο ακριβώς τρόπο: