Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ALWAYS STARTS WITH AN ENCOUNTER: WOLS / EILEEN QUINLAN

Εγκαίνια την προσεχή Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 8μμ.

Ξεδιπλώνοντας τις φωτογραφικές εικόνες του Γερμανού Alfred Otto Wolfgang Schulze (1913-1951) γνωστού ως Wols, και της 44χρονης Αμερικανίδας εικαστικού Eileen Quinlan, μια παρόμοια συνάντηση με οικεία  αντικείμενα –τυρί, φασόλια, λάσπη, σάρκα, ύφασμα, ένα χέρι ή ένα πρόσωπο- παράγει ανεξίτηλες εγγραφές, αναπαραστάσεις χρονικών δράσεων και πρωτογενούς υλικότητας.

Η ιδέα να παρουσιαστεί σε μια κοινή έκθεση το φωτογραφικό έργο του Wols και το έργο της σύγχρονης καλλιτέχνιδος Eileen Quinlan αναπτύσσεται τα τελευταία δύο χρόνια και τελικά υλοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την προσεχή Πέμπτη 17 Μαρτίου (εγκαίνια στις 8μμ).

Ο Wols, ένας από τους πρωτοπόρους της art informel και η Eileen Quinlan σίγουρα ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και μάλλον καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. ‘Ομως, η φωτογραφική φαντασία και των δύο φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τις αισθησιακές (υλικές) ιδιαιτερότητες του μέσου και συνακόλουθες φαντασιώσεις του πραγματικού/ βιωμένου.

Η διπλή έκθεση των δύο καλλιτεχνών που τους χωρίζει τόσο ο χρόνος και διαφορετικές ιστορικές συνθήκες όσο και διακριτές φωτογραφικές τεχνικές, λειτουργεί ως ένα πεδίο στο οποίο δημιουργούνται παραλληρισμοί (το παιχνίδι των μεταθέσεων) και ανοίγονται ερωτήματα (η φωτογραφία ως υλικό αντικείμενο).

Wols, Untitled

Wols, Untitled (Still life / Sculpture of Wols) 1938-39 ασημοτυπία/ silver gelatin print 210 x 146 mm. Ευγενική παραχώρηση Kupferstich-Kabinett, Staatliche Kunstsammlungen Dresden

Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τρόπους οπτικότητας και να δημιουργήσει αντιστοιχίες μεταξύ του έργου του Wols και της Quinlan που υπερβαίνουν τις καθιερωμένες (ιεραρχικές) συμβάσεις της ιστορίας της τέχνης, τόσο από την άποψη της χρονικής ιστορικής ταξινόμησης, όσο και σε σχέση με τον τρόπο που συζητείται το φωτογραφικό μέσο.

Στα πλαίσια της έκθεσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί την ομιλία της καλλιτέχνιδος Eileen Quinlan και του Olivier Berggrue, την Παρασκευή 18 Μαρτίου (19.00) στο Αuditorium του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

  • Χώρος: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1
  • Διάρκεια: 17 Μαρτίου – 8 Μάη 2016
  • Ημέρες & ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00, Πέμπτη:10.00-20.00, Κυριακή: 11.00-17.00, Τρίτη κλειστά
  • Εισιτήριο: 3.5€ – Φίλοι ΜΚΤ: είσοδος ελεύθερη

Λεζάντα φωτό στην κορυφή της σελίδας: Eileen Quinlan, Sister, 2013 ασημοτυπία / gelatin silver print 63.5 x 50.8 cm ευγενική παραχώρηση από την καλλιτέχνιδα και την Miguel Abreu Gallery, New York.