Ενδιαφέρουν

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ & ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ!

Μια νέα προσπάθεια ξεκινά: οι δηλώσεις συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό σας θα πρέπει να σταλούν έως τις 15 Ιουλίου 2023. Διαβάστε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες!

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Balkaniko” διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (Ε.Φ.Ε.) το 1ο Φεστιβάλ αναλογικής φωτογραφίας, στην Αθήνα. Κατά τις ημέρες της διάρκειάς του θα παρουσιαστούν εκθέσεις φωτογραφίας, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και ομιλίες, ενώ στη λήξη του Φεστιβάλ ένα πολιτιστικό δρώμενο θα κλείσει τις εργασίες.

Η αναλογική φωτογραφία, η χρήση δηλαδή του παραδοσιακού φιλμ κατά τη λήψη της φωτογραφίας και η εκτύπωση στη συνέχεια της εικόνας στον σκοτεινό θάλαμο, βρίσκει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους φίλους και θαυμαστές. Η γοητεία της χειροποίητης εμφάνισης του φιλμ και το θαύμα της εμφάνισης της εικόνας μέσα από τα υγρά χημικά του σκοτεινού θαλάμου, επανέρχονται μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκαθίδρυσης της ψηφιακής φωτογραφίας.

Το logo του Φεστιβάλ.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να συγκεντρώσει τους δημιουργούς που αγαπούν να εκφράζονται μέσω της αναλογικής φωτογραφίας και να τους ταξιδέψει σε αυτήν μέσα από μία σειρά δράσεων:

 • Κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ αναλογικής φωτογραφίας, η οποία θα προκύψει μέσα από την διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης.
 • Ομιλία σχετικά με το ιστορικό αρχείο της Ε.Φ.Ε.
 • Παρουσίαση του υπό λειτουργία σκοτεινού θαλάμου της Ε.Φ.Ε.
 • Ομιλίες και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με βασικά θέματα που σχετίζονται με το φιλμ και τη συμπερίληψη στη φωτογραφία.
 • Επίσκεψη και επιτόπια αποτύπωση της φυσικού μεγέθους Camera Obscura στην Αίγινα.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι, μετά το πέρας των εργασιών, η αναλογική φωτογραφία να έχει διαδοθεί κι άλλο στους χώρους της τέχνης μας και τις επόμενες χρονιές με τη συνέχιση του Φεστιβάλ, να ενισχυθεί η αναλογική δημιουργία και να φωτίζονται αθέατες πλευρές του παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος της.


Ανοικτή πρόσκληση υποβολής αναλογικών φωτογραφιών


Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Balkaniko», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της τέχνης και ιδιαίτερα στη φωτογραφία, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε φωτογράφους ή και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο, για τη δημιουργία φωτογραφικής έκθεσης αποκλειστικά αναλογικού χαρακτήρα, με θέμα το «Αστικό Τοπίο».

Οι επιλεγμένες φωτογραφίες, θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 έως τη 01 Οκτωβρίου 2023.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και το φωτογραφικό υλικό θα πρέπει να σταλούν το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου 2023.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΛΙΚΟΥ

 • Δικαίωμα υποβολής φωτογραφιών στην ανοιχτή πρόσκληση έχουν όλοι οι φωτογράφοι ή καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το αναλογικό φωτογραφικό μέσο, ανεξαρτήτου ηλικίας, καταγωγής, φύλου και εθνικότητας.
 • Η συμμετοχή στην ανοιχτή πρόσκληση είναι δωρεάν.
 • Κάθε υποψήφιος μπορεί να στείλει από ένα (1) έως τρία (3) α/μ φωτογραφικά έργα.
 • Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι φωτογραφίες, θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 15/07/2023 στις 24:00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση balkanikon@gmail.com. Με την παραλαβή, θα αποστέλλεται επιβεβαιωτική απάντηση.
 • Η επιλογή των φωτογραφιών που θα αποτελέσουν την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, θα γίνει από επιτροπή αξιολόγησης, της οποίας η απόφαση θα είναι αμετάκλητη.
 • Με την υποβολή της συμμετοχής τους οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες βεβαιώνουν ότι έχουν λάβει γνώση και αποδέχονται πλήρως τους όρους συμμετοχής στην ανοιχτή πρόσκληση, όπως αυτοί αναγράφονται παραπάνω.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ 15 Ιουλίου 2023, ώρα 24:00

ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

 • Τύπος αρχείου: jpg (image quality 12)
 • Διαστάσεις: 1500 pixels η μεγάλη πλευρά
 • Όνομα αρχείων: Το επώνυμο του φωτογράφου με λατινικούς χαρακτήρες και αύξοντα αριθμό (π.χ. “lastname_01.jpg”).
 • Όσοι καλλιτέχνες επιλεγούν, θα πρέπει να προσκομίσουν μέχρι τις 04/09/2023 αναλογική α/μ εκτύπωση τοποθετημένη σε λευκό πασπαρτού, για τη συμμετοχή τους στην κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ.
 • Οι κορνίζες στις οποίες θα τοποθετηθούν τα έργα, παραχωρούνται από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ.
 • Οι φωτογραφίες της κεντρικής έκθεσης, θα επιστραφούν στους καλλιτέχνες έναν μήνα μετά το τέλος του Φεστιβάλ.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ανοικτής πρόσκλησης για την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθεί και το τελικό πρόγραμμα του 1ου Φεστιβάλ αναλογικής φωτογραφίας.


Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Ρούλα Χαρίτου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται από το 2008 στη Nexus Publications, στον τομέα της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων. H επικοινωνία για εκείνη είναι τρόπος ζωής και γι' αυτό και ασχολείται επαγγελματικά με αυτήν. Αγαπάει επίσης το χορό και τη μουσική.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;