Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ANTON CORBIJN: RETROSPEKTIVE ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εικόνες των τελευταίων 40 χρόνων από το προσωπικό του αρχείο αλλά και από τη δουλειά του στη μουσική βιομηχανία.

600 φωτογραφίες, με αφορμή τα 60 χρόνια του δημιουργού, εκτίθενται στο C/O Berlin Foundation  μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό αφιέρωμα στην iefimerida, o Corbijn γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Strijen της Ολλανδίας. Το πάθος του για την post punk μουσική τον οδήγησε στο Λονδίνο το 1979, όπου και έγινε τελικά ο κύριος φωτογράφος της μεγαλύτερης μουσική εφημερίδας της Αγγλίας, NME, για πέντε χρόνια.

Luciano Pavarotti by Anton Corbijn

Luciano Pavarotti: Tορίνο, 1996 © Anton Corbijn

Εκείνη την περίοδο γνώρισε και συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες με τους οποίους κράτησε σχέση και αργότερα, όπως είναι οι U2 και οι Depeche Mode. Το 1989 εξέδωσε το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα και έκτοτε έχει εκδόσει άλλα 18. Επίσης έχει σχεδιάσει σκηνές συναυλιών, εξώφυλλα δίσκων και έχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 80 μουσικά βίντεο. Μετά ήρθαν οι ταινίες. Το 2012 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου. Σήμερα ζει στη Χάγη και δουλεύει παντού.

Christy Turlington by Anton Corbijn

Christy Turlington: Δουβλίνο, 1993 © Anton Corbijn

Η έκθεση περιλαμβάνει εκτός από τις φωτογραφίες, βίντεο και άλλο υλικό. Όλα αυτά χωρίζονται σε δύο ενότητες:

  • Hollands Deep: εικόνες των τελευταίων 40 χρόνων από το προσωπικό του αρχείο, από πειραματικές δουλειές και από διάφορες θεματικές σειρές.
Νick Cave by Anton Corbijn

Νick Cave: Λονδίνο, 1996 © Anton Corbijn

  • 1-2-3-4: εικόνες από τη δουλειά του στη μουσική βιομηχανία, με αρκετό αδημοσίευτο -ως τώρα- υλικό από ονόματα όπως Rolling Stones, U2, Nirvana, The Slits, Nick Cave, Siouxsie Sioux, Arcade Fire, Tom Waits, REM, Metallica, Johnny Rotten, Depeche Mode και Herbert Grönemeyer και πολλοί άλλοι. Πέρα από αυτούς, εκτίθενται και πολλές «ξεχασμένες φωτογραφίες» όπως τις αποκαλεί ο φωτογράφος, με ονόματα όπως Isaac Hayes, Bee Gees, David Bowie, Joe Cocker, Johnny Cash, Grace Jones κ.ά.

Φωτό επάνω: Μick Jagger: Γλασκόβη, 1996 © Anton Corbijn