Φωτογραφικές ομάδες

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ “ΑΠΕΛΛΗΣ”

Γνωρίστε την ομάδα, δείτε τις φωτογραφίες των μελών της!

Από το καλοκαίρι του 2017, το Photonet ξεκίνησε μια μεγάλη εξόρμηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και τη δράση όλων των πρωτοβουλιών που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τη φωτογραφία. Η παρουσίαση αυτών των ομάδων γίνεται πλέον και μέσα από τα online MME της Νexus Publications.

Οι απαντήσεις δόθηκαν από την κ. Αλεξία Τυριακίδου, που αποτελεί ιδρυτικό μέοος της ομάδας. Ας τις δούμε αναλυτικά:

  • Πείτε μας δυο λόγια για το ιστορικό της ομάδας σας!

Η ομάδα μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, με πυρήνα 6 αποφοίτους του τμήματος Φωτογραφίας του Δημόσιου ΙΕΚ Έδεσσας, κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Εδεσσαίων Καλλιτεχνών “Απελλής”. Ο Σύλλογός μας ήταν και παραμένει ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτεχνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της ευρύτερης Πέλλας ως προς την παραγωγή έργου, με σημαίνουσα και αδιάλειπτη πολυετή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας, με δεκάδες μέλη που μοιράζονται σε ομάδες ζωγραφικής, κεραμικής, αγιογραφίας, εικαστικού κοσμήματος, χειροτεχνίας. Έτσι και εμείς, σχηματίσαμε τη δική μας ομάδα φωτογραφίας, η οποία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη παρέα από ερασιτέχνες φωτογράφους ηλικιών από 15 μέχρι 85 ετών, από όλη την Πέλλα!

  • Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της δράσης σας;

Ο βασικός στόχος της ομάδας μας είναι η ενθάρρυνση της προσωπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, με τη χρήση του φωτογραφικού μέσου. Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στο να γίνει η ευρύτερη περιοχή μας σημείο αναφοράς για τη Φωτογραφία, τόσο ως προς τις δικές μας δημιουργίες, αλλά και ως προς την προβολή του έργου Ελλήνων και γιατί όχι, ξένων, δημιουργών, δίνοντάς τους το χώρο να μοιραστούν με το κοινό το έργο τους και να εμπνεύσουν μέσα από αυτό.

  • Ποιος είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται οι συγκεντρώσεις της ομάδας;

Οι συγκεντρώσεις μας πραγματοποιούνται διακτυακά λόγω του Covid-19!

  • Ποια είναι η παρουσία της ομάδας στο διαδίκτυο (site-social media pages);

Διαθέτουμε σελίδα τόσο στο Facebook, όσο και στο Instagram, μέσω των οποίων επικοινωνούμε με φίλους της ομάδας και προβάλλουμε τις δημιουργίες των μελών μας και τις δράσεις μας. Επίσης, δουλεύουμε πάνω στην ολοκλήρωση της δικής μας ιστοσελίδας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή.

  • Οργανώνετε δράσεις (μαθήματα φωτογραφίας, ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ.) με σκοπό να καταστεί γνωστότερη η φωτογραφία στην περιοχή σας;

Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες (ενίοτε και συχνότερες) συναντήσεις με ποικίλη θεματολογία: τεχνική της φωτογραφίας, παρουσιάσεις και ανάλυση/συζήτηση πάνω στο έργο γνωστών Ελλήνων και ξένων φωτογράφων, καθώς και πάνω σε δικές μας δημιουργίες, προβολή ταινιών φωτογραφικού ενδιαφέροντος και συζήτηση πάνω σε αυτές. Επιπροσθέτως, προσκαλούμε και οργανώνουμε διαλέξεις και workshops διακεκριμένων Ελλήνων φωτογράφων στην πόλη μας, ενώ επισκεπτόμαστε εκθέσεις φωτογραφίας και λοιπά καλλιτεχνικά δρώμενα σε γειτονικές πόλεις. Στο πρακτικό κομμάτι της δημιουργίας εικόνων, κάνουμε ομαδικές εξορμήσεις, ενώ συμμετέχουμε σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Τέλος, έχουμε δημιουργήσει έναν πλήρως λειτουργικό σκοτεινό θάλαμο, τον οποίο χρησιμοποιούμε για την εμφάνιση Α/Μ φιλμ και την εκτύπωση φωτογραφιών. Στο τελευταίο κομμάτι, να αναφέρουμε ότι έχουμε πειραματιστεί και με άλλες λιγότερο συνηθισμένες τεχνικές, όπως η κυανοτυπία.

  • Πού μπορεί κάποιος (-α) να γίνει μέλος της ομάδας;

Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω email στη διεύθυνση apellis.phot@gmail.com.

  • Θα σας ενδιέφερε η συνεργασία με άλλες ομάδες – λέσχες – φορείς της φωτογραφίας, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές;

Και βέβαια! Πάγια επιδίωξη μας είναι η συνεργασία και η από κοινού δράση με άλλες ομάδες φωτογραφίας, διότι θεωρούμε ότι μέσα από την αλληλεπίδραση προκύπτουν ζυμώσεις και μπορούν να δοθούν πολλαπλά ερεθίσματα για καλλιτεχνική δημιουργία. Παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, έχοντας σταματήσει τις δια ζώσης συναντήσεις μας (σ.σ.: λόγω της πανδημίας), προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις επαφές μας με πολιτιστικούς συλλόγους, καλλιτεχνικούς φορείς, φωτογραφικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και με φωτογράφους σε πανελλαδικό επίπεδο.

  • Θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αφενός να συστηθούμε ως νέα ομάδα φωτογραφίας και να μιλάμε για αυτά που με τόση αγάπη και μεράκι πετύχαμε, αλλά και για αυτά τα οποία σχεδιάζουμε και ανυπομονούμε να κάνουμε! Γι’ αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το περιοδικό Photonet για τη φιλοξενία και για το χώρο που μας παραχώρησε. Κλείνοντας, θα θέλαμε μέσα από τη στήλη αυτή να προσκαλέσουμε άλλες φωτογραφικές ομάδες/λέσχες που θα ήθελαν να οργανώσουμε από κοινού φωτογραφικές δράσεις και να διερευνήσουμε τυχόν συνέργειες, καθώς και Έλληνες φωτογράφους που ενδιαφέρονται να προβάλλουν το έργο τους και να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες από τη διαδρομή τους στο χώρο της Φωτογραφίας, να επικοινωνήσουν χωρίς δισταγμό μαζί μας!